(Ergens) anders werken ten tijde van het coronavirus

Collega's Lonne, Mohamed, Amir en Paul vertellen over hun ervaring

Thuiswerken ten tijde van het coronavirus zijn we inmiddels redelijk gewend. Maar wat als je werk gedeeltelijk of helemaal wegvalt door de huidige corona-situatie? Als organisatie willen we graag de helpende hand bieden, vooral op die plekken waar dat het hardst nodig is, zowel intern als extern. Daarom zijn we bij provincie Zuid-Holland de Marktplaats gestart. Collega’s Lonne, Paul, Mohammed en Amir vertellen over hun ervaring.

Gezamenlijke uitdaging

Eigenlijk zou Lonne Klein Robbenhaar, als live communicatieadviseur, deze dagen volop bezig zijn met de voorbereidingen voor het Festival van de Toekomst. Maar dit evenement is uitgesteld naar volgend jaar. “Ik heb nu de tijd om na te denken over hoe we in de toekomst omgaan met evenementen. Een uitdaging die we delen met de gemeente Zoetermeer. De gemeente kent subsidie toe aan partijen om evenementen te organiseren, maar dit kan niet meer in de vorm zoals eerst gedacht. Ik heb aangeboden om met hen mee te denken hierover, eventueel mee te kijken naar de aanvragen die binnenkomen. Hoe behandel je deze nu?”

Win-win situatie

Lonne heeft 18 uur per week beschikbaar om waar nodig bij te springen bij de gemeente Zoetermeer. “De eerste weken draaide ik thuis twee full-time banen. Ik moest er voor de kinderen zijn én werken. Nu de kinderen weer naar de crèche mogen, heb ik ruimte. Ik heb me direct gemeld voor de Marktplaats. Het geeft niet alleen energie om te mogen helpen, het is ook fijn dat ik niet ‘op zoek hoef naar werk’. De gemeente Zoetermeer was aangenaam verrast, die lopen over met werk nu. En het geeft mij voldoening dat ik hen kan ontzorgen zodat zij aan de kern van hun uitdaging kunnen werken.”

 

Geen Boetes

Amir Shamsa heeft nog werk voldoende met het kennisplatform Recreatie, toerisme, landschap en sport en de onderzoeken die hij uitzet en begeleidt. Maar dat weerhield hem er niet van zich voor 6 uur per week op te geven bij Marktplaats Zuid-Holland. Samen met Mohamed Ayari van Facilitaire Zaken helpt hij in Alphen aan de Rijn als toezichthouder recreatie en sport. Ze gaan langs sportverenigingen: “We praten met allerlei mensen over de toepassing van coronamaatregelen, maar we schrijven geen boetes uit. Dat doen de bijzondere opsporingsambtenaren als het nodig is, ons werk is adviseren. Alphen heeft 44 sportverenigingen, dat is best veel.”

Beetje opvoeden

Het werk van Mohamed Ayari als medewerker evenementen in het Y-gebouw van provincie Zuid-Holland kwam na half maart helemaal stil te liggen. “Gelukkig wees mijn bureauhoofd mij op Marktplaats. Dat was mijn redding. En Paul Stad (interim recruiter) heeft me vanaf het begin heel goed begeleid.” Inmiddels werkt Mohamed fulltime in Alphen. “Ik heb een heel fijne collega, Vincent, met wie het leuk is op pad te gaan. Het is vooral belangrijk hoe je jongeren benadert. We moeten ze een beetje opvoeden en sommigen zijn best hardleers.” Het bevalt Mohamed prima om veel buiten te zijn.

Een goede werkgever zoekt naar alternatieven als door omstandigheden werk tijdelijk wegvalt.''

Coronagerelateerd

Paul Stad was als interim recruiter al bijna klaar bij de provincie toen de corona-situatie kwam: “Sinds 1 april ben ik bezig bij Marktplaats Zuid-Holland. We zijn eerst bij leidinggevenden gaan vragen of ze door de corona-situatie extra drukte in het werk tegenkwamen of juist mensen hadden van wie het werk wegviel. Als matchteam komen we 3 keer per week digitaal bij elkaar en we kijken wat ruimer dan bij gewone sollicitaties naar de mogelijkheden voor een deal tussen werk en persoon. We controleren natuurlijk wel of een klus ook echt coronagerelateerd is en niet een structureel probleem betreft.”

“En anderzijds is het voor jou als medewerker ook goed je te blijven inzetten.” Paul heeft veel plezier in zijn klus: “Ik krijg energie van mijn rol als ‘oliemannetje’, vertelt hij, “en zeker als ik dan, zoals laatst, een tweet van een gemeente zie: ‘er komen mensen helpen’. Dan is ons werk gelukt.”