Extra handen bij gemeente Zoeterwoude

Een mooi voorbeeld van hoe we elkaar als overheid sterker kunnen maken

Thuiswerken ten tijde van het coronavirus zijn we inmiddels redelijk gewend. Maar wat als je werk gedeeltelijk of helemaal wegvalt door de huidige corona-situatie? Als organisatie willen we graag de helpende hand bieden, vooral op die plekken waar dat het hardst nodig is, zowel intern als extern. Daarom zijn we bij provincie Zuid-Holland de Marktplaats gestart. Collega’s Rob en Mooija en gemeentesecretaris Wilma Zoetemelk vertellen over de samenwerking tussen gemeente Zoeterwoude en provincie Zuid-Holland.

Samenwerking gemeente Zoeterwoude en provincie Zuid-Holland

Wilma Zoetemelk is al 20 jaar gemeentesecretaris van Zoeterwoude en heeft in die tijd het werk heel wat complexer zien worden. Ze laat zich niet gauw uit het veld slaan door gebeurtenissen, maar is wel blij met extra provinciale handen in coronatijd. “De druk liep door corona flink op, toen mensen uitvielen”, vertelt Wilma. “Ik had al eens een link naar Marktplaats Zuid-Holland doorgestuurd gekregen en nadat René, mijn man, vertelde dat hij Paul Stad (interim Marktplaats Zuid-Holland) had gefotografeerd voor het interne medewerkersplatform van provincie Zuid-Holland besloot ik contact met hem op te nemen. Daarna ging het snel en kwamen er extra handen vanuit provincie Zuid-Holland. Rob van Hasselt, die kwam helpen bij het archief, was er al werkzaam voor het contract was getekend. En Mooija Totaram kwam ons administratief ondersteunen.” Ook voor corona was er al veel contact tussen gemeente en provincie. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe we elkaar als overheid sterker kunnen maken.”

Raadstukken waarborgen voor statisch archief

Rob van Hasselt werkt nu op maandag en dinsdag op het provinciaal archief in het D-gebouw van het provinciehuis in Den Haag en van woensdag tot vrijdag neemt hij de auto naar Zoeterwoude. “Daar ben ik dan met een klein halfuurtje.” Hij zorgt daar dat de raadsstukken in mappen worden opgeborgen, voor het statisch archief. “Bij de provincie maak ik dossiers scanklaar, dit is net weer een andere klus. De afwisseling is leuk. Ik blijf dit doen totdat de provincie me weer volledig nodig heeft, dat is de afspraak.” Het statisch archief gaat beheerd worden door het servicepunt voor bedrijfsvoering, dat een aantal gemeenten bedient.

Kijken in een andere keuken

Mooija Totaram werkt als secretaresse bij provincie Zuid-Holland en hoewel dat werk grotendeels digitaal doorgaat, vindt ze het ook fijn om elders te helpen waar ze nodig is. “Ik vind Marktplaats een heel mooi initiatief. Ik werk op dinsdagen in Zoeterwoude bij de administratie voor ligplaatsen voor boten: aanvragen bevestigen, vergunningen en facturen verzorgen. Leuk aan dit werk is dat ik meer contact heb met inwoners. Dat is echt anders dan bij de provincie. Bovendien is het leerzaam om in een andere keuken te kijken. Ik ben al sinds 1991 secretaresse, door zo nu en dan iets anders te doen, blijft het leuk.”