Stage lopen ten tijde van corona

Samantha en Pim vertellen over hun ervaringen

Stel je voor, je studeert en er komt een stageperiode aan. Je hebt een mooie plek geregeld en ziet er naar uit om te beginnen. Maar dan is er een coronacrisis. Je start je stage niet in het provinciehuis met veel nieuwe collega’s, maar thuis achter je laptop. Samantha Oosterling (stagiair) en Pim Binnendijk (oud-stagiair) vertellen over hoe het is om stage te lopen ten tijde van corona.

Risico’s en scenario’s

Pim en Samantha zijn twee van de jaarlijks ongeveer tachtig stagiairs die de provincie rijk is. Dat zijn er veel minder dan normaal. Begrijpelijk: het is nu moeilijker om iemand te een plek te bieden en goed te begeleiden vanwege de digitale vorm van werken. Jammer ook, want studenten hebben hun stage hard nodig. Toch waren de stageopdrachten van Pim en Samantha er zonder corona niet geweest. Pim onderzocht als student Bedrijfskunde de risico’s die de zogeheten ‘publieke verbonden partijen’, zoals omgevingsdiensten, lopen in coronatijd. En dan vooral het effect daarvan op de provincie. Samantha werkt als student Bestuurskunde mee aan de scenario-analyse over de provincie na coronatijd. Hierbij onderzoekt ze het toekomstbeeld van de provincie. En daarnaast werkt Samantha ook aan het Festival van de Toekomst. Een congres met ondernemers, kunstenaars, wetenschappers en beleidsmakers die samen aan de slag gaan met nieuwe innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen.

Thuiswerken als stagiair

Pim begon zijn stageperiode in februari 2020 op het provinciehuis en door de coronasituatie werkte hij vanaf maart thuis. Dat was niet gemakkelijk. “Ik was me nog aan het inlezen. Van achter de computer is het lastig een goed beeld te krijgen van de organisatie.” Samantha solliciteerde in juni, tijdens de lockdown. “Het sollicitatiegesprek ging via videobellen in Teams. Het was een leuk gesprek. En heel efficiënt, want we waren binnen een half uur klaar. Ik wist dat het een gedeeltelijke thuisstage zou worden, maar ik hoopte dat we bij de start van mijn stage alweer naar kantoor zouden gaan. Dat bleek ijdele hoop. Op een introductiedag en één teamvergadering na heb ik thuisgewerkt.’’

Werkzaamheden als stagiair

Pim liep stage bij de afdeling Financieel-Juridische Zaken, bij het team Eenheid verbonden partijen (EVP). Verbonden partijen zijn organisaties waarin de provincie een bestuurlijk en financieel belang heeft, zoals de Omgevingsdiensten. “Tijdens mijn stage heb ik mij bezig gehouden met de ontwikkelingen rondom corona bij de verbonden partijen van de provincie Zuid-Holland. Deze resultaten zijn uiteindelijk gebundeld en middels een memo aangeboden aan de gedeputeerde Jeannette Baljeu. Ook heb ik vergaderingen voorbereid van het algemeen bestuur van de verbonden partijen. Om mijn studie te voltooien heb ik een scriptie geschreven omtrent de risico’s die de verbonden partijen lopen en de doorwerking daarvan op de provincie. Een erg actueel, leerzaam en interessant onderwerp. Door de coronacrisis heb ik ongeveer één maand op het provinciehuis mogen werken. Daarna werd vanuit huis gewerkt. In het begin vond ik dat best lastig, omdat ik nieuw in een grote organisatie was. Ondanks alles heb ik mijn stage en scriptie succesvol afgerond en dit heeft geresulteerd in een jaarcontract bij de provincie Zuid-Holland. Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn stage en ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om mijzelf te ontwikkelen bij deze mooie organisatie.”
Samantha loopt stage bij de afdeling Bestuur, bij team Strategie en Advies. “Mijn dag is elke dag anders. Ik begin elke ochtend met een digitaal koffiemoment met mijn collega’s. Ik heb verschillende werkzaamheden. Ik werk bijvoorbeeld mee aan een scenario-analyse waar de toekomstbeelden voor de provincie worden verkend. Ik denk mee over de inhoud van het Festival van de Toekomst en probeer studenten te betrekken. Daarnaast doe ik zelfstandig onderzoek naar de adviesorganen van de provincie. Mijn dag bestaat voor een groot deel uit (digitaal) overleg, collega’s mailen/ bellen voor input en het uitwerken van actiepunten. Doordat mijn werkzaamheden zo verschillend zijn krijg ik veel aspecten van de organisatie mee. Ik word overal in betrokken en kan ook echt meewerken met de inhoud van verschillende projecten. Ondanks dat het digitaal is, leer ik veel en heb ik het erg naar mijn zin.”

Digitale communicatie

Samantha’s stage zou zomaar een volledige thuisstage kunnen worden. Niet zo gezellig, vindt ze. “Bij PostNL, waar ik hiervoor werkte, mocht ik vaker naar kantoor. Ik snap dat de provincie voorzichtiger is, we moeten ten slotte het goede voorbeeld geven, maar ik mis het sociale contact wel.” Door haar actieve opstelling raakte ze snel ingewerkt. “Ik heb iedereen gebeld. Zo wist iedereen wat ik deed en wist ik zelf bij wie ik moest zijn.” Pim hanteerde een vergelijkbare strategie: “Ik heb mijn collega’s gemaild met de vraag wie ik kon ondersteunen. En ik word nu overal bij betrokken, ook al ben ik een stagiair.”

Stagebijeenkomsten

Ondanks dat er veel niet kan vanwege corona, zijn er ook veel dingen die op aangepaste wijze wél kunnen. Zo is er iedere week een digitale stagebijeenkomst met alle stagiairs en staat er een digitale borrel gepland met de stagiairs en stagebegeleiders. Samantha is erg blij met de wekelijkse bijeenkomsten. “De stagebijeenkomsten bieden een mogelijkheid om bij te praten met medestagiairs. Het is vooral leuk om te horen waar iedereen precies mee bezig is, maar het kan ook handig zijn als je tegen dingen aanloopt. Daarnaast is het ook gezellig om andere stagiairs beter te leren kennen.” Bovendien is er twee keer per week de mogelijkheid om een werkplek te reserveren op het provinciehuis, en doen een aantal stagiairs dit soms gezamenlijk.

Goede begeleiding

Goede begeleiding is belangrijk, al helemaal tijdens deze coronasituatie. Pim sprak Linda Bierman (stagecoördinator) wekelijks tijdens zijn meewerkstage in het voorjaar. “Dat was heel prettig. Nu ik – door corona wat vervroegd – bezig ben met mijn afstudeerstage, heb ik ook veel overleg met school en mijn begeleider bij het team Eenheid verbonden partijen. Dit gaat volledig digitaal en per telefoon.” Samantha: “Ik spreek mijn stagebegeleider elke ochtend. Dat is heel fijn en ook gezellig. Het gaat niet alleen maar over werk. We gaan, bijvoorbeeld, allebei vaak naar de bioscoop dus bespreken we de nieuwste films. Maar ook rondom de Amerikaanse verkiezingen hadden we elke ochtend wel een nieuwe update te bespreken. We hebben het over actualiteiten, studeren, politiek, hobby’s en wat we in het weekend gedaan hebben. Het is vooral even een bijpraatmomentje.”

Activiteiten naast stage lopen

Pim: ‘’Gelukkig kom ik wel buiten hoor. Ik heb een eigen huisje. Ik zie mijn ouders en vriendin, ik sport veel, en ga elke dag wandelen, even mijn hoofd leeg te maken.” Samantha: “Omdat ik samen met twee anderen woon, zie ik nog mensen. Ook spreek ik soms met vrienden af en dan gaan we bijvoorbeeld naar de bioscoop. In de weekenden schrijf ik aan mijn scriptie, die los staat van mijn stage. Ik werk dan aan de scriptie in de bibliotheek, zodat ik er nog eens uit kom. Het is wel een beetje veel, ja. Iedereen verklaart me voor gek.”

Een vriendelijke organisatie

Pim: ‘’Het werken bij de provincie bevalt goed. Zo goed zelfs, dat ik hier sinds december fulltime aan de slag ben gegaan.” De provincie is een informele organisatie. Je ziet de hoogste baas gewoon over het binnenplein van het provinciehuis in Den Haag lopen. Of je ontmoet de provinciesecretaris via een interactieve webinar, waar ruimte is voor inbreng en vragen van collega’s. We hebben een vriendelijke organisatie die samenwerking stimuleert. Lekker plat, korte lijnen en een open sfeer.