Ten tijde van het coronavirus meelopen met nieuwe Alphense collega

Collega Amir vertelt over zijn ervaring

Amir Shamsa kwam ruim 4 jaar geleden als vluchteling uit Iran en kreeg hier een verblijfsvergunning. Hij had, na zijn studie landbouwtechniek aan de Universiteit van Teheran, drie ict-bedrijven opgezet. Die moest hij achterlaten om in Nederland opnieuw te beginnen. Nu werkt Amir als coördinator voor het kenniscluster recreatie, toerisme, landschap en sport bij provincie Zuid-Holland. Momenteel zet hij zich ook in via onze Marktplaats Zuid-Holland. Hij wilde iets anders doen dan alleen thuiswerken en gaf zich daarom op om zes uur per week, oftewel één dienst van een toezichthouder, mee te lopen met zijn nieuwe Alphense collega’s.

Van Groene Cirkels tot een kennisplatform

In 2016 kwam Amir via de Participatiewet terecht op een werkervaringsplaats bij provincie Zuid-Holland. Hij viel al meteen met zijn neus in de boter bij het project Farm Frites van Groene Cirkels, waar innovatie en duurzaamheid een grote rol spelen. Nadat zijn termijn daar was afgelopen, kwam er een plek als coördinator. “Ik zorg daar voor een kennisplatform, een soort online bibliotheek en zet opdrachten uit voor onderzoek, die ik dan ook begeleid.”

Toezichthouders helpen in coronatijd

Amir heeft nog werk voldoende met het kenniscluster. Al is het natuurlijk anders om vanuit huis te werken. “Ik mis wel de live ontmoetingen bij de koffieautomaat en samen lunchen met collega’s.” Omdat hij iets anders wilde doen dan alleen thuiswerken gaf hij zich op bij Marktplaats Zuid-Holland. “Zo kwam ik in Alphen aan den Rijn terecht, om de toezichthouders te helpen die het natuurlijk extra druk hebben in coronatijd. Heel leuk, want in Alphen had ik al een paar maanden gewoond toen ik net in Nederland was.”

Luisteren en adviseren

Amir’s nieuwe Alphense collega’s waar hij zes uur per week mee werkt zijn evenmin als hij officieel toezichthouder. Zij doen dit ook naast hun functie als bijvoorbeeld projectleider of vergunningverlener. “Vaak gaan we langs sportverenigingen om advies te geven en te bespreken of de regels duidelijk zijn en worden nageleefd. We schrijven geen boetes uit. Dat doen de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) als het nodig is; ons werk is om naar mensen te luisteren en te adviseren. Alphen heeft 44 sportverenigingen, dat is best veel. En de regels veranderen steeds, kort geleden zijn ze weer versoepeld.”

Ervaringen delen

Amir geniet van de gesprekken. Soms zijn er discussies, als hij mensen erop moet wijzen afstand te houden. Nederlanders laten zich niet zomaar iets zeggen. “’Dat weten we zelf wel’, hoor je dan soms. Maar ik heb ook mooie gesprekken over hoe mensen hun leven invullen. Heel boeiend.” De praktijkervaring die Amir nu opdoet, past goed bij wat hij in sommige onderzoeken leest. “Die werkelijkheid wordt hier als het ware ingekleurd.” Het is leuk om met een of meer collega’s op pad te zijn: “We kunnen onze ervaringen delen vanuit gemeentelijke en provinciale taken. En verder lachen we veel met elkaar.”