""Ik geef advies over onze beweegbare kunstwerken; 84 bruggen en 7 sluizen’’"

Wilbert Baak, Oud-collega, Adviseur elektrotechniek en industriële automatisering

  • Naam: Wilbert Baak
  • Functie: Oud-collega, Adviseur elektrotechniek en industriële automatisering
  • Opleiding: Ooit MTS Elektrotechniek, inmiddels aangevuld met o.a. HBO Functioneel Applicatiebeheerder en Expert Machinerichtlijn
  • Werkt bij de provincie sinds: 2018
  • Afdeling: Dienst Beheer Infrastructuur

Als adviseur elektrotechniek bij de provincie Zuid-Holland ben je een belangrijke schakel in het onderhoud van beweegbare bruggen en sluizen. Ik zorg er mede voor dat de besturingsinstallaties van onze beweegbare kunstwerken optimaal functioneren en op afstand bediend kunnen worden op de bediencentrales. Daarbij werk ik nauw samen met andere specialisten op dit gebied. Denk aan werktuigbouwkundigen, civieltechnisch adviseurs, assetmanagers, beheer en de afdeling operatie (brugbedienaars). Samen hebben we 1 doel: alle 84 beweegbare bruggen en 7 sluizen in perfecte staat brengen, zodat alle inwoners van Zuid-Holland er veilig over heen kunnen wandelen, fietsen of rijden. Veilig kunnen bedienen en goed kunnen beheren: ik ben er trots op dat ik mede verantwoordelijk ben voor deze belangrijke opgave en dat ik mag werken voor zo’n mooie maatschappelijke organisatie.

Onderhoud aan besturingsinstallaties van beweegbare bruggen

Voordat ik in november 2018 bij de provincie kwam werken heb ik in zo’n 10 jaar bij een commercieel liftenbedrijf en 11 jaar bij 2 verschillende waterschappen gewerkt in Zuid-Holland. Na een kort uitstapje bij een commerciële organisatie wist ik het zeker: een organisatie met maatschappelijk doel past beter bij mij. En dus kwam ik via een detacheringsbureau in contact met de provincie Zuid-Holland. Een provincie pakt zaken op die te klein zijn voor het rijk en te groot voor de gemeentes. Daarom worden ze ook wel het middenbestuur genoemd. Ze hebben veel verschillende taken. Je kunt dan denken aan het behouden van erfgoed, het ontwikkelen van natuurgebieden, het maken van klimaat- en energiebeleid, het stimuleren van duurzame ontwikkelingen, het maken van woningbouwplannen en het bereikbaar maken en houden van de provincie. Met dat laatste thema hou ik mij bezig. De provincie is namelijk eigenaar van 800 bruggen, waarvan 84 beweegbare kunstwerken en 7 sluizen. Die bruggen hebben natuurlijk een goed werkende en veilige besturingsinstallatie nodig; als elektrotechnisch adviseur ben ik daar mede verantwoordelijk voor.

"Techniek is een succes als het op de juiste wijze wordt toegepast. Daar is samenwerking en afstemming tussen alle partijen voor nodig!"

Elke brug is anders

Ik vind mijn werk uitdagend, want elk project en elke brug is weer anders. Het bouwjaar, de staat en het ontwerp van de brug zijn altijd verschillend. Dat geldt ook voor de besturingsinstallatie; bestaande uit hardware en software die het beweegbare deel van de brug aansturen. Soms bevindt deze installatie zich in een gebouw naast de brug, maar soms ook in de brugkelder. Omdat elke brug anders is en er onderzocht moet worden welk onderhoud er precies plaats moet vinden, begint een project altijd met een trajectstudie. Als elektrotechnisch adviseur geef ik dan input vanuit mijn vakgebied. Alleen op deze manier kan een ingenieursbureau het juiste bestek opstellen, waarna de aannemer zijn werk kan uitvoeren. Je ziet dus hoeveel verschillende soorten partijen er bij zo’n project zijn betrokken.

Een essentiële schakel bij brugonderhoud

Naast de externe partijen, werk je ook veel samen met collega’s binnen de provincie. Van civieltechnisch adviseurs tot werktuigbouwkundigen en assetmanagers. Stel dat er een nieuwe besturingsinstallatie moet komen bij een brug en dat deze niet past binnen de huidige ruimte, dan moeten er muren worden doorgebroken. Daarvoor wordt dan weer contact gelegd met een civieltechnisch adviseur om te kijken of het hele bouwwerk, inclusief de fundering, de nieuwe besturingsinstallatie wel kan dragen. Je bent als elektrotechnisch adviseur dus een belangrijke schakel bij het brugonderhoud en je moet goed samen kunnen werken met andere disciplines.

Naast het technisch inhoudelijke gedeelte van de bruggen en bediencentrales is ook juist de samenwerking tussen alle afdelingen een belangrijk onderdeel van het werk. Techniek is een succes als het op de juiste wijze wordt toegepast. Daar ligt de kracht! En daar is samenwerking en afstemming tussen alle partijen voor nodig!

Leren en ontwikkelen staat centraal bij de provincie

Om mijn kennis op peil te houden, volg ik veel vakgerelateerde cursussen via de provincie. Zo heb ik laatst trainingen op het gebied van machineveiligheid en wet- en regelgeving gevolgd. Daarnaast krijg je bij de provincie een persoonlijk ontwikkelbudget dat je kunt besteden aan allerlei cursussen, trainingen en opleidingen waardoor je altijd up-to-date blijft binnen je vakgebied. Naast het persoonlijke ontwikkelbudget dat je kunt inzetten bij externe opleiders, kun je ook interne trainingen volgen bij de PZH-academie. Denk dan aan trainingen op het gebied van samenwerken, persoonlijke groei etc. Verder leren wordt echt gestimuleerd en gefaciliteerd bij de provincie: een van de dingen die ik heel leuk vind aan mijn werkgever.

Ik vind bij de provincie de uitdaging die ik zoek, vooral ook omdat je op allerlei terreinen de mogelijkheid krijgt om jezelf te verdiepen in je vak. Mijn werk zie ik dus echt als een leertraject en ik wil dit dan ook de komende jaren graag blijven doen. Ze zijn mij voorlopig nog niet kwijt!”

Wil jij werken aan de bereikbaarheid én veiligheid van Zuid-Holland?

Bekijk alle vacatures!