Dag van de culturele diversiteit

Beschrijving hapjes

Gazpacho: Gazpacho is een traditionele koude soep die afkomstig is uit Spanje. Het wordt beschouwd als een van de meest iconische gerechten uit de Spaanse keuken. Gazpacho is vooral populair in de warme zomermaanden vanwege de verfrissende en verkoelende eigenschappen.

De basis van gazpacho bestaat uit verse groenten, zoals tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook. Deze groenten worden fijngehakt en gemengd met olijfolie, azijn en wat broodkruimels om een dikke consistentie te verkrijgen. Het geheel wordt vervolgens gepureerd tot een gladde soep. Gazpacho wordt vaak geserveerd met stukjes komkommer, paprika en croutons als garnering.

Mini saucijzenbroodjes: Mini saucijzenbroodjes zijn een populaire hartige snack uit Nederland. Ze zijn gemaakt van een eenvoudig deeg dat gevuld is met een mengsel van gekruid gehakt. Het gehaktmengsel bestaat meestal uit varkens- of rundvlees gemengd met kruiden zoals nootmuskaat, peper en zout.
Het deeg wordt om het gehakt gerold en vervolgens gebakken tot het mooi goudbruin is. Mini saucijzenbroodjes worden vaak geserveerd bij feestjes, borrels of als snelle snack. Ze zijn geliefd vanwege hun hartige smaak en knapperige textuur.

Mini bara’s: Mini bara’s zijn een populair Surinaams hapje dat vaak wordt geserveerd als streetfood of als onderdeel van een Surinaamse maaltijd. Bara’s zijn in wezen gefrituurde deegballen die gemaakt zijn van een beslag op basis van gele erwtenmeel, ook wel bekend als “bara beslag”. Het beslag wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen, zoals komijn, knoflook, ui en chilipeper. Dit wordt vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Ze worden vaak geserveerd met een pittige chutney of sambal voor extra smaak.

Mini empanada’s: Empanada’s zijn een traditioneel gerecht dat afkomstig is uit verschillende landen in Zuid-Amerika, zoals Argentinië, Chili en Colombia. Het zijn deeghapjes gevuld met verschillende ingrediënten, zoals vlees, kaas, groenten of een combinatie daarvan.
Het deeg voor empanada’s wordt meestal gemaakt van tarwebloem, boter of reuzel en water. Het deeg wordt uitgerold en in cirkelvormige stukken gesneden. Vervolgens wordt de vulling in het midden van elke cirkel geplaatst en wordt het deeg dichtgevouwen tot een halfmaanvormig pakketje. De randen worden meestal met de hand dichtgedrukt of met behulp van een vork aangedrukt.

Spekkoek: Spekkoek, ook wel bekend als lapis legit, is een heerlijk en uniek gebak dat zijn oorsprong vindt in Indonesië. Het is een populaire lekkernij die vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, bruiloften en feestdagen. Het is een culinair symbool van vakmanschap en gastvrijheid in de Indonesische keuken.

De naam “spekkoek” is afgeleid van het Indonesische woord “spek” dat verwijst naar laagjes, en “koek” dat simpelweg “koek” betekent. Dit verwijst naar de karakteristieke laagjesstructuur van het gebak. Spekkoek is namelijk opgebouwd uit talloze dunne laagjes cake die om en om worden gebakken. Het bereidingsproces van spekkoek is tijdrovend en vereist geduld en precisie. Het deeg wordt gemaakt van boter, suiker, bloem, eieren en verschillende smaakmakers zoals vanille, kaneel en specerijen zoals kardemom en nootmuskaat.