Bedienaar van bruggen en sluizen bij de provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid Holland is de meest waterrijke en verstedelijkte provincie van Nederland. Dagelijks werken de collega’s van de Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) aan de opgave om de best bereikbare provincie van Nederland te zijn. Automobilisten, fietsers, vrachtwagens en bussen: ze rijden in allemaal over onze 90 beweegbare bruggen en sluizen. De meeste hiervan worden op afstand bediend vanuit een bediencentrale. Hier kunnen onze objectbedienaren de schepen volgen op hun vaarroute en de bediening van bruggen goed op elkaar afstemmen. De weggebruiker profiteert zo van kortere wachttijden en de scheepvaart van een betere doorstroming. En terwijl de objectbedienaren werken aan een vlotte doorstroming op het water, doen onze medewerkers van de incidenten coördinatie desk (IC-desk) dit voor de weg. Zij houden met camerabeelden de situatie op provinciale wegen en kruispunten in de gaten.

Wat doen we allemaal?

De objectbedienaar kijkt vanuit de bediencentrale mee met camerabeelden en opent de brug wanneer het veilig is. Dit gebeurt vanuit zes verschillende bediencentrales en sluiscomplexen: in Alphen aan den Rijn, Leiden, Leidschendam, Gouda, Vianen en Gorinchem. Op deze locaties werken we in maximaal 3 diensten, 24 uur per dag en in de zomerperiode (het vaarseizoen) zelfs 7 dagen in de week!

De objectbedienaren moeten daarom goed overzicht hebben van de verkeerssituatie en voortdurend de afweging maken tussen de belangen van weggebruikers en de scheepvaart. Het is hun taak om de juiste keuzes te maken, zodat het verkeer op de weg én het water vlot en veilig blijft doorstromen.

Als bedienaar werk je vanuit twee rollen:

  1.  Als objectbedienaar houd je je bezig met het bedienen van de bruggen en sluizen.
  2.  Als coördinator volg je de scheepvaart om te bepalen welke bruggen bediend worden en wijs je deze toe aan de objectbedienaren. Verder werk je met (digitale) systemen, registreer je gegevens en meld je eventuele storingen van bruggen en sluizen.

 

Incidentendesk

De incidenten coördinatie desk (IC-desk) in Gouda speelt een vergelijkbare cruciale rol op het gebied van vlotte en veilige doorstroming, maar dan op de weg. De incident coördinatoren monitoren camerabeelden en houden via social media-berichten en meldingen van verkeersincidenten de situatie op de provinciale wegen en kruispunten in de gaten. Zij staan nauw in contact met de hulpdiensten en onze weginspecteurs om een veilige situatie te creëren en het verkeer om te leiden. Oftewel: is er een ongeval op de weg, dan proberen zij zo veilig en snel mogelijk de weg weer beschikbaar te krijgen.

Bekijk onderstaande video om meer te zien over de IC-desk.

Brugbediening in de provincie Zuid-Holland

Het domein

De Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) werkt aan de bereikbaarheid en veiligheid van de provinciale (vaar)wegen. Zo komt de (vaar)weggebruiker veilig op de bestemming aan en blijft het areaal in goede staat. De eenheid Operatie binnen DBI zorgt voor doorstroming op de (vaar)wegen vanuit de bediencentrales. Binnen deze eenheid wordt ook de monitoring van wegen en inzet bij incidentmanagement gedaan. Samen werken we om de wegen, vaarwegen, beweegbare bruggen en sluizen veilig en bereikbaar te houden voor de (vaar)weggebruiker!

Bekijk onderstaande video om meer over het werk van DBI te zien.

Het werk bij DBI

Ben je benieuwd naar de projecten waar onze collega’s aan werken en hun ervaringen? Bekijk hieronder de artikelen en verhalen!

 

 

Contact

Wil je meer weten? We staan altijd open voor contact met interessante kandidaten. Heb je vragen? Neem dan contact op met corporate recruiter Daniëlle Nuts.

Daniëlle Nuts, corporate recruiter

Stuur mij een mail en dan plannen we een afspraak!

Stuur een email