Traineeship gebiedsontwikkeling

Hé woningbouwversneller! In de periode tot en met 2030 komen er 235.460 woningen bij in Zuid-Holland. Provincie Zuid-Holland ondersteunt dit doel door middel van subsidies, expertise en capaciteit. Wil jij bijdragen aan dit maatschappelijke vraagstuk en tegelijkertijd werken aan je eigen ontwikkeling? Herken jij jezelf in de woorden energiek, nieuwsgierig, ondernemend, leergierig en pionier? En heb jij minimaal een hbo-diploma op zak? Lees dan op deze pagina alles over ons traineeprogramma Gebiedsontwikkeling!

Over het traineeprogramma

Provincie Zuid-Holland is in oktober 2023 gestart met een nieuw traineeprogramma, speciaal gericht op gebiedsontwikkeling. Hierbinnen hebben wij ruimte voor 10 trainees die met dit thema aan de slag willen gaan. Je komt in dienst bij de provincie, maar werkt aan twee opdrachten van 12 maanden bij twee verschillende gemeenten of corporaties. Je startopdracht regelen wij voor je. Wat voor opdracht je daarna gaat doen, is vooral aan jou in afstemming met je begeleiders en de deelnemende gemeenten en corporaties. Er is veel ruimte om te ontdekken waar jij het beste tot je recht komt. Uiteraard is er goede begeleiding om je te helpen bij het maken van keuzes.

Vanuit dit traineeship werk je vier dagen in de week bij een gemeente of corporatie aan een complexe gebiedsontwikkeling. Wat jouw rol in hierin precies wordt, hangt af van de fase van het project en de aard van de ontwikkeling, maar ook van jouw talenten en ambitie. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van planvorming openbare ruimte, het inrichten van een participatietraject met omwonenden, het begeleiden van bezwaarprocedures of het organiseren van stakeholdersbijeenkomsten.

Naast je inhoudelijke opdracht ga je ook op zoek naar je talenten. Er zijn veel gezamenlijke activiteiten met andere trainees, zoals het ontwikkelprogramma. Wekelijks is er tijd gereserveerd voor persoonlijke en professionele ontwikkeling door het volgen van trainingen, intervisie of coaching. Ook ga je op excursie naar een samenwerkingspartner of interessant project. Dit laatste organiseer je vooral in samenwerking met je medetrainees. Aan het eind van het programma gaan we graag met je om tafel om de mogelijkheden te bespreken voor je carrière na je traineeship. Dit kan zowel bij de provincie als bij de deelnemende gemeenten en corporaties zijn.

Wat dit programma uniek maakt is dat je vanuit verschillende invalshoeken gebiedsontwikkelingen, en daarmee het woningbouwvraagstuk, leert bekijken: zowel vanuit gemeenten-, provincie als corporaties. Je krijgt hiermee inzicht in politieke actuele en gevoelige onderwerpen, maakt kennis met de processen binnen de overheid op verschillende niveaus, leert welke belangen er spelen en hoe je partijen en mensen kunt verbinden. Daarnaast draag je bij aan één van de meest urgente vraagstukken in Nederland op dit moment: het bouwen van meer woningen.

Dit ben jij:

 • Je hebt minimaal een hbo-diploma behaald en maximaal 2 jaar relevante werkervaring. Wij hebben daarbij de volgende specifieke studierichtingen voor ogen: ruimtelijke ontwikkeling, planologie, bouwkunde, vastgoed, bestuurskunde en omgevingsrecht. Mocht je een andere hbo- of wo-studie hebben gevolgd, maar affiniteit hebben met gebiedsontwikkeling, dan ben je uiteraard ook welkom!;
 • Je bent gemotiveerd om zelfstandig je tanden te zetten in de maatschappelijke woningbouwvraagstukken die er bij gemeenten en corporaties spelen;
 • Je steekt je handen uit de mouwen, houdt van resultaten boeken en bent hierop aanspreekbaar. Daarnaast kun je goed luisteren, communiceer je begrijpelijk en toegankelijk met je omgeving (collega’s, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners) en ben je bewust van het belang van data gedreven werken;
 • Als provincie zoeken en organiseren we voortdurend de samenwerking. Als trainee omarm je deze manier van werken en laat je dit ook in de praktijk zien. Je bent dan ook nieuwsgierig en bereid volop te experimenteren. Zo kun je van en vooral met elkaar leren;
 • Het is belangrijk dat je open staat om jezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Je durft ook kritisch te reflecteren op je eigen ontwikkeling.

Wat krijg je van ons?

Naast een aantrekkelijk programma wil je natuurlijk ook weten wat we verder nog te bieden hebben:

 • Een arbeidsovereenkomst bij de provincie voor de duur van 2 jaar;
 • Een 36-urige werkweek (feitelijk werk je 40 uur en bouw je daarmee 4 uur compensatieverlof op);
 • Bijna 10 weken verlof per jaar (regulier en compensatieverlof);
 • Een startsalaris van €2.830,- bruto per maand en bij goed functioneren een jaarlijkse salarisverhoging van 3%;
 • Een keuzebudget (IKB) van 22,37% bovenop je salaris. Dit kan je inzetten voor extra vrije tijd, studie of meer salaris.
 • Een NS-Business Card;
 • Een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- (eens in de 5 jaar).

En we bieden nog meer! Neem hier een kijkje voor onze andere arbeidsvoorwaarden.

Wat kan ik verwachten als trainee?

De kranten staan tegenwoordig vol over de grote vraag naar woningen in Nederland. Zuid-Holland staat aan de lat voor een kwart van de landelijke woningbouwopgave: het is onze ambitie om tussen 2022 tot en met 2030 maar liefst 250.000 woningen te bouwen. Dat doet de provincie niet zelf, maar we trekken alles uit de kast om te zorgen dat de woningen er komen.

Er zijn plannen genoeg, maar om bouw voor elkaar te krijgen moeten er verschillende hobbels genomen worden. De provincie maakt afspraken voor voldoende betaalbare woningen met gemeenten, corporaties en bouwers. Als het stokt, trekken we de plannen vlot met geld, kennis en kunde. Want het kan wél. Als we samenwerken dan kunnen we de woningbouw echt versnellen.

Als trainee werk je hands-on aan een gebiedsontwikkeling in de praktijk bij een gemeente of corporatie. Uniek aan dit traineeship is dat je óók bij provincie Zuid-Holland werkt. Je leert daardoor over het perspectief van gemeenten en corporaties en daarnaast leer je over de doelen van de provincie. In jouw werk komen die perspectieven bij elkaar. Door de vele ontwikkelingen op dit domein hebben we te maken met een grote dynamiek en elke werkdag afwisselend. Als trainee ga je namelijk mee in die dynamiek en bepalen we samen op basis van jouw interesses en de behoeften van de deelnemende gemeenten en corporaties welke werkzaamheden je gaat oppakken.

Planning selectieproces

Bij de (voor)selectie van de nieuwe traineegroep worden we geholpen door een extern bureau, Publiek Netwerk. Je solliciteert daarom ook via Publiek Netwerk. Na de briefselectie volgen nog verschillende selecterende onderdelen waaronder een assessment, een persoonlijke opdracht en uiteraard een individueel gesprek met ons. De planning van het selectieproces is als volgt:

 • 26 april: Je kan vanaf nu solliciteren!
 • 16 mei van 14:00 tot 17:00: Meet & Greet op het provinciehuis waar jij al je vragen kunt stellen over het traineeship
 • 21 mei om 12:00: Einde inschrijving sollicitaties
 • 27 en 28 mei: groepsassessments bij Publiek Netwerk
 • Tussen 3 en 12 juni: Persoonlijk gesprek met de adviseurs van Publiek Netwerk
 • 17, 18 en 19 juni: Selectiegesprekken met de provincie Zuid-Holland
 • 19 juni: Terugkoppeling van de gesprekken aan de kandidaten. Je hoort dan of je wordt aangenomen of niet
 • 28 juni: Arbeidsvoorwaardenbijeenkomst
 • 1 september: Start van het traineeship

Reserveer deze dagen alvast in je agenda, zodat jij er zeker van bent dat je erbij kan zijn als je wordt geselecteerd!

Veel gestelde vragen over het traineeprogramma Gebiedsontwikkeling:

Vanaf vrijdag 26 april is het weer mogelijk om te solliciteren naar een plek binnen het traineeship. Je vindt de sollicitatielink op deze webpagina zodra we de vacature hebben opengesteld.

Ja, je beheerst de Nederlands taal op minimaal C1 niveau.

Ja, je kunt solliciteren indien je nog niet afgestudeerd bent. Wel dien je uiterlijk voorafgaand aan het traineeship (1 september 2024) je diploma op zak te hebben.

Als je een afgeronde hbo studie hebt, kom je in aanmerking. We zijn op zoek naar trainees met affiniteit met gebiedsontwikkeling. Wij denken hierbij aan de studierichtingen: ruimtelijke ontwikkeling, planologie, bouwkunde, bestuurskunde, vastgoed en omgevingsrecht. Mocht je een andere studie hebben gevolgd, maar wel affiniteit en enige kennis hebben van gebiedsontwikkeling, dan ben je uiteraard ook welkom om te solliciteren.

Nee, het programma is een combinatie van werkervaring opdoen, opdrachten en ontwikkelactiviteiten. Een dienstverband van 36 uur is tijdens het traineeprogramma verplicht.

Het traineeship biedt een mooi begin voor een carrière bij de provincie Zuid-Holland of bij één van de deelnemende gemeenten en/of corporaties. We kunnen vooraf geen baangarantie geven. Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van twee jaar. In het tweede jaar van je traineeship kijken we samen naar interne mogelijkheden in combinatie met jouw persoonlijke ambities. De praktijk leert dat de meeste trainees na afloop van het traineeship instromen op een passende functie.

Binnen de provincie is veel aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Het is zeker ons streven om een diverse groep trainees aan te stellen. Dit is echter geen criterium op basis waarvan een kandidaat voorrang krijgt; wij selecteren op talent.

Het ontwikkelprogramma bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst zijn er natuurlijk de trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling zoals gesprekstechnieken, adviesvaardigheden, presenteren etc. Maar ook meer inhoudelijke trainingen en vak expertise komen aan bod bijvoorbeeld op het gebied integrale gebiedsontwikkeling, projectmanagement, politiek bestuurlijke sensitiviteit, beleidsmatig schrijven. Deze trainingen worden gegeven door inhoudelijke experts en professionele trainers.

Naast trainingen heb je als trainee regelmatig intervisie, waarin je – samen met medetrainees – cases bespreekt uit je werkpraktijk en elkaar helpt nieuwe oplossingen te bedenken en uit te voeren.

Tot slot organiseer je samen met je medetrainees interessante werkbezoeken en excursies naar deelnemende gemeenten, corporaties of andere samenwerkingspartners van de provincie. Zo leer je veel over de rol van de provincie en de deelnemende gemeenten en corporaties.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van onze huidige trainees? Wil je weten aan welke opdrachten zij werken en wat zij zo tof vinden aan het traineeship? Lees dan hun verhalen:

Contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met de traineecoördinator Martine Timmers. Zij helpt je graag verder!

Martine Timmers - Traineecoördinator

Stuur mij een mail als je een vraag hebt!

Stuur een email