Wo-traineeship

Ben je net afgestudeerd van jouw interessante masteropleiding en ben je op zoek naar een uitdagende startersfunctie? Ga dan aan de slag als wo-trainee bij de provincie Zuid-Holland! Aan de hand van actuele uitdagingen en échte opdrachten zet je jouw kennis en creativiteit in om mee te denken over onderwerpen die er echt toe doen. Denk bijvoorbeeld aan bestuurlijke vraagstukken, de transitie in de haven en industrie of de waterveiligheid binnen de provincie. Tegelijkertijd krijg je alle ruimte en begeleiding om jezelf te ontwikkelen en op zoek te gaan naar je ambities en je kwaliteiten. Zo werk je als trainee aan jezelf én aan de oplossingen voor morgen. Lees hieronder alle info over ons wo-traineeship.

Over het wo-traineeprogramma

Als wo-trainee werk je in een 2-jarig programma aan 3 opdrachten van 8 maanden. Je startopdracht regelen wij voor je. Wat voor opdracht je daarna gaat doen is vooral aan jou. Er is veel ruimte om te ontdekken waar jij het beste tot je recht komt. Uiteraard is er goede begeleiding om je te helpen bij het maken van keuzes. Er is naast je inhoudelijke opdracht ook tijd en aandacht om op zoek te gaan naar je talenten die je verder gaat ontwikkelen. Wekelijks is er tijd gereserveerd voor dit ontwikkeltraject. Het bestaat onder andere uit het volgen van trainingen, een gesprek met je coach, maar ook excursies naar samenwerkingspartners of interessante projecten. Dit laatste organiseer je vooral in samenwerking met je medetrainees. En aan het eind van het programma gaan we graag met je om tafel om de mogelijkheden te bespreken voor je carrière na je traineeship. Ben je benieuwd naar de ervaringen van de vorige trainees? Klik hier om meer te lezen!

Dit ben jij:

  • Je hebt een wo-masterdiploma behaald en hebt maximaal 2,5 jaar relevante werkervaring. Wij hebben daarbij geen specifieke studierichting voor ogen;
  • Je bent gemotiveerd om je tanden te zetten in de vele maatschappelijke vraagstukken die er in onze provincie spelen;
  • Als provincie zoeken en organiseren we voortdurend de samenwerking. Zowel met collega’s binnen de organisatie, als met gemeenten, het Rijk, bedrijven en ondernemers, en andere samenwerkingsverbanden. Als trainee omarm je deze manier van werken en laat je dit ook in de praktijk zien;
  • Daarnaast ben je nieuwsgierig en bereid volop te experimenteren. Zo kun je van en vooral met elkaar leren;
  • Je staat open om jezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak en durft kritisch te kijken naar je eigen ontwikkeling;
  • Tot slot: als provinciale overheid werken we mee aan het vormgeven van de digitale samenleving. Digitalisering raakt alles waar we als provincie mee bezig zijn. Je hoeft zeker geen ICT-er te zijn maar je snapt wel dat data gedreven werken belangrijk is en weet dit in je werk toe te passen.

Wat krijg je van ons?

Naast een aantrekkelijk programma wil je natuurlijk ook weten wat we verder nog te bieden hebben:

  • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van 2 jaar;
  • Een startsalaris van €3.428,- en bij goed functioneren een jaarlijkse salarisverhoging van 3%;
  • Een 36-urige werkweek (feitelijk werk je 40 uur en bouwt daarmee extra verlof op);
  • Een NS-Business Card voor woon-werkverkeer;
  • Een persoonlijk budget duurzame inzetbaarheid van € 6.000,- (eens in de 5 jaar);
  • Een keuzebudget (IKB) van 22,37% bovenop je salaris. Dit kan je inzetten voor extra vrije tijd, studie of meer salaris.

En we bieden nog meer! Neem hier een kijkje voor onze andere arbeidsvoorwaarden.

Selectieprocedure

Bij de (voor)selectie van de nieuwe traineegroep worden we geholpen door een extern bureau, Publiek Netwerk. Je solliciteert daarom ook via Publiek Netwerk. Na de briefselectie volgen nog verschillende selecterende onderdelen waaronder een assessment, een persoonlijke opdracht en uiteraard een individueel gesprek met ons. Hieronder staat de planning van de selectieprocedure:

  • 11 september 2024: je kan vanaf nu solliciteren!
  • 27 september (14:30 – 17:30 uur): we heten je van harte welkom op de meet & greet op het provinciehuis, zodat jij al je vragen kan stellen over het traineeship, zowel aan de coördinator als de huidige trainees.
  • 7 oktober 9:00: einde inschrijving sollicitatie
  • 14 en 15 oktober: groepsassessments
  • 2 november – 5 november: persoonlijk gesprek met de adviseurs van Publiek Netwerk
  • 11, 12 en 13 november: selectiegesprekken met de provincie Zuid-Holland
  • 22 november (10:00-12:00): arbeidsvoorwaardenbijeenkomst
  • 13 januari 2025: start van het traineeship

Reserveer deze dagen alvast in je agenda, zodat jij er zeker van bent dat je erbij kan zijn als je wordt geselecteerd!

Rondleiding door jouw mogelijk toekomstige werkplek!

Welke opdrachten kan ik verwachten als trainee?

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de startopdrachten waar je als trainee de eerste periode van je traineeship mee kan starten. Dit zijn de startopdrachten van 2025.

Je solliciteert echter naar het traineeship van de provincie Zuid-Holland, naar een generieke traineeplek. Dat betekent dat de onderstaande opdrachten ter informatie en inspiratie zijn en het niet de bedoeling is je sollicitatie op een specifieke opdracht toe te spitsen.

Werk mee aan de gedragsaanpak van Zuid-Holland Bereikbaar en draag bij aan de bereikbaarheid van Zuid-Holland. Zuid-Holland streeft ernaar om de best bereikbare provincie van Nederland te zijn. Dit is een uitdaging, met name tijdens werkzaamheden aan tunnels, bruggen en wegen. Je onderzoekt hoe we reizigers kunnen stimuleren om de auto te laten staan en om duurzamer en slimmer te reizen. Je helpt bij het analyseren van het huidige beleid en stelt verbeteringen voor om duurzame gedragsverandering te bereiken.

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland en kent door de industriële bedrijvigheid een grote mate van transport van gevaarlijke stoffen over weg, water, spoor en buisleidingen. Dit leidt tot hogere externe veiligheidsrisico’s, onder andere bij rampen. Als trainee werk je mee aan het versterken van het netwerk rond Externe Veiligheid in Zuid-Holland. Je onderzoekt hoe de samenwerking met gemeenten, veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten kan worden verbeterd. En specifiek hoe we meer verbinding met gemeenten kunnen krijgen om veiligheid bij (ruimtelijke) ontwikkelingen zo vroeg mogelijk op de agenda te krijgen.

Eeuwenlang hebben we in Nederland het water- en bodemsysteem naar de hand gezet om onze ruimtelijke en economische ambities waar te maken. Maar we lopen nu tegen de grenzen aan van wat technisch en financieel mogelijk is. Klimaatverandering maakt het water- en bodemsysteem steeds kwetsbaarder en dwingt ons om anders te denken. Het Programma Water en Bodem Sturend is gericht op het maken van ingrijpende keuzes die ons water- en bodemsysteem versterken. Als trainee werk je mee aan deze urgente en uitdagende opgave en krijg je de kans om samen met strategische partners mee te denken over de toekomstige ruimtelijke inrichting van onze provincie!

Wil jij bijdragen aan een toekomstbestendige veehouderij in Zuid-Holland? De veehouderijsector staat voor grote uitdagingen, zoals het verminderen van stikstof- en methaanemissies, het verbeteren van de biodiversiteit en het aanpakken van het mestprobleem. De sector staat bovendien onder druk door economische onzekerheden en snel veranderende politieke ontwikkelingen. Als trainee bij het team Landbouw draag je bij aan de verduurzaming door mee te werken aan de samenwerking en het beleid van deze dynamische opgave!

Water is de bron van het leven: zonder genoeg schoon water hebben we geen gezonde natuur, geen florerende landbouw of (maak)industrie en geen goede drinkwaterbronnen. Maar de kwaliteit van ons water staat onder druk. In de Kaderrichtlijn Water (KRW) staat beschreven hoe Nederland werkt aan de waterkwaliteit. Als trainee werk je mee aan de KRW en draag je bij aan een goede waterkwaliteit in Zuid-Holland. De provincie heeft hierin een belangrijke rol en werkt samen met het Rijk, waterschappen, gemeenten en bedrijven om de KRW te realiseren. Een belangrijke samenwerking, want: water houdt zich niet aan grenzen!

Werk mee aan het Programma Gezondheid en Welzijn en draag als trainee bij aan de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Zuid-Holland! Het programma kent drie thema’s: gezond voedsel, een gezonde leefomgeving, en het versterken van het netwerk en de kennisinfrastructuur. Je komt in aanraking met burgerinitiatieven, onderzoekt bijvoorbeeld met gemeenten hoe een gezonde leefomgeving eruitziet en werkt mee aan projecten binnen het onderwijs, de zorg of het bedrijfsleven die bijdragen aan gezonde voedingskeuzes.

Wil jij je stempel drukken op de ruimtelijke toekomst van Zuid-Holland? En wil je als trainee meewerken in één van de meest strategische programma’s van Zuid-Holland in een opgave die volop politieke aandacht krijgt? Het Ruimtelijk Voorstel is een koers op hoofdlijnen die invloed heeft op alle grote (ruimtelijke) thema’s die nu spelen. Bijvoorbeeld: waar gaan we straks wonen en werken? Hoe gaan we om met klimaat, het water en onze bodem? En hoe krijgen we een werkbaar energie- en mobiliteitsnet? Samen met het Rijk en de andere provincies wordt gewerkt aan het ruimtelijke arrangement: een nieuwe set afspraken die de ruimtelijke koers op nationale en provinciale schaal moet verbinden.

Wil jij als trainee werken aan uitdagende strategische vraagstukken? Team Concernstrategie werkt aan het versterken van het strategisch vermogen van de provincie, waarbij je bijdraagt aan cruciale processen zoals beleidscoördinatie, strategische advisering en het agenderen van maatschappelijke opgaven. Dit biedt jou de kans om jezelf te ontwikkelen als strateeg en beleidsadviseur. Zo werk je mee aan de advisering van de Commissaris van de Koning, de provinciesecretaris en onze domeindirecteuren. En je gaat bijvoorbeeld ook aan de slag met de organisatie van de voorjaarsconferentie voor het Gedeputeerde Staten en de ambtelijke top van de provincie.

De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa en een cruciaal logistiek knooppunt voor zware industrieën en Greenports. De provincie werkt samen met regionale partners en het Rijk aan een klimaatneutrale en circulaire toekomst voor het Haven Industrieel Complex (HIC) en de industrie. Het team Transitie Haven & Industrie zet zich in om de haven en de industrie te verduurzamen, zonder daarbij de concurrentiepositie uit het oog te verliezen. Als trainee draag je als secretaris bij aan deelspoor NOVEX Rotterdamse Haven en ben je onder andere de spin in het web binnen de organisatie om de positionering en belangen van de provincie scherp te krijgen.

Help als trainee domein Uitvoering om het omgevingsmanagement zo goed mogelijk uit te voeren! Aanleggen, beheer en onderhoud van infrastructuur vindt plaats in een steeds complexere omgeving, met hoge verwachtingen ten aanzien van bereikbaarheid en het uitblijven van ongemak en overlast tijdens werkzaamheden. Er zijn veel partijen betrokken, met verschillende belangen. Dit vraagt om een goede aanpak en inzet van instrumenten voor omgevingsmanagement. Er is behoefte aan een visie op het omgevingsmanagement en een afwegingskader voor welk instrumentarium wanneer en waar het beste kan worden ingezet.

Veel gestelde vragen over het wo-programma

Het is helaas niet meer mogelijk om te solliciteren op het traineeship van 2025 – 2027. In september 2025 gaan we weer van start met de werving voor het wo-traineeship 2026 – 2028 en kun je weer solliciteren.

Ja, je beheerst de Nederlands taal op minimaal C1 niveau.

Je kunt solliciteren indien je nog niet afgestudeerd bent. Wel dien je uiterlijk voorafgaand aan het traineeship je diploma op zak te hebben.

Als je een afgeronde wo-master hebt, kom je in aanmerking. Het maakt daarbij niet uit welke studie je hebt afgerond. We zijn op zoek naar trainees met een generiek profiel.

Nee, het programma is een combinatie van werkervaring opdoen, opdrachten en ontwikkelactiviteiten. Een dienstverband van 36 uur is tijdens het traineeprogramma verplicht.

Het traineeship biedt een mooi begin voor een carrière bij de provincie Zuid-Holland. We kunnen vooraf geen baangarantie geven. Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van twee jaar. In het tweede jaar van je traineeship kijken we samen naar interne mogelijkheden in combinatie met jouw persoonlijke profiel. De praktijk leert dat de meeste trainees na afloop van het traineeship instromen op een passende functie binnen de provincie Zuid-Holland.

De groepsassessments duren ongeveer 2 uur en vinden plaats op het kantoor van Publiek Netwerk in Haarlem of online in een groep van 8 tot 10 kandidaten. In een spelsituatie werk je aan een aantal opdrachten. Denk daarbij aan een presentatie van jezelf en diverse samenwerkingsopdrachten over een relevant thema van de provincie en een presentatie aan de provinciesecretaris. De selecteurs van Publiek Netwerk observeren tijdens de assessments.

Het is zeker ons streven om een diverse groep trainees aan te stellen. De provincie Zuid-Holland is aan het vernieuwen en nodigt alle perspectieven uit die daaraan kunnen bijdragen en meedenken. Er is geen quotum voor de diversiteit binnen de traineegroep, en dus ook geen criterium op basis waarvan een kandidaat voorrang krijgt: wij selecteren op motivatie en talenten.

Het ontwikkelprogramma bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst zijn er natuurlijk de trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling zoals bijvoorbeeld gesprekstechnieken, adviesvaardigheden, presenteren etc. Maar ook meer inhoudelijke trainingen komen aan bod bijvoorbeeld op het gebied van projectmanagement, politiek bestuurlijke sensitiviteit, beleidsmatig schrijven. Deze trainingen worden gegeven door inhoudelijke experts en professionele trainers.

Naast trainingen heb je als trainee ook een (externe) coach waarmee je regelmatig individuele gesprekken hebt over je persoonlijke ontwikkeling. Ook is er periodiek ruimte voor intervisie, waarin je – met 5 medetrainees – cases bespreekt uit je werkpraktijk en elkaar zo helpt nieuwe oplossingen te bedenken en uit te voeren.

Tot slot organiseer je samen met je medetrainees ook interessante werkbezoeken en excursies naar gemeenten of andere samenwerkingspartners van de provincie. Zo leer je veel over de rol van de provincie en de organisaties in de omgeving van de provincie. En een bezoek aan Brussel mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.

Contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met onze traineecoördinator Lilian Wiegant.

Lilian Wiegant

Heb je vragen? Neem dan contact met mij op!

Stuur een email