"Het leuke aan mijn werk is dat je niet alleen maar op het provinciehuis achter je bureau zit. Je gaat ook naar buiten!"
Hugo Barnhoorn, Senior bestuurlijk juridisch adviseur
- Naam: Hugo Barnhoorn
- Functie: Senior bestuurlijk juridisch adviseur
- Werkt bij de provincie sinds: 2006
- Domein: Uitvoering
“Als senior bestuurlijk juridisch adviseur bij domein Uitvoering ben ik verantwoordelijk voor juridische advisering in diverse projecten en bij uiteenlopende vraagstukken rondom de infrastructuur in Zuid-Holland. Het mooie is dat ik werk met een praktisch ingesteld team. We willen klussen klaren en problemen oplossen. Een heel aantal van onze collega’s binnen domein Uitvoering doen dat vanuit de technische invalshoek. Als bestuurlijk juridisch adviseurs doen wij dat meer vanuit de juridische invalshoek, maar we hebben allemaal hetzelfde doel en op die manier werken we op een goede manier met elkaar samen. We hebben als juristen best veel dossiers om ons over te buigen. De infrastructuur in Zuid-Holland is vrij complex. We zijn een drukke provincie met veel verkeer op zowel de weg als de vaarweg. Het is onze taak om de veiligheid en de bereikbaarheid van Zuid-Hollandse infrastructuur zo goed mogelijk te waarborgen.”
Veiligheid op de vaarwegen: een complexe puzzel
“Een belangrijk vraagstuk waar ik me mee bezighoud, is het waarborgen van de veiligheid op onze vaarwegen. Dan kan je denken aan de combinatie van beroepsvaart en recreatievaart, maar bijvoorbeeld ook de voorwaarden voor het toestaan van grotere (container)schepen. Het aantal incidenten dat op de vaarwegen plaatsvindt is lager dan dat op de wegen, maar als er iets gebeurt, kunnen de gevolgen groot zijn. Zeker als een schip bijvoorbeeld een brug raakt. Naast flinke schade heeft dat ook gevolgen voor de omgeving, de bereikbaarheid voor hulpdiensten en de doorstroming van het (trein)verkeer. Vanwege de grote impact zijn dit soort incidenten al snel bestuurlijk gevoelige dossiers waarbij het belangrijk is om een goed beeld te hebben van wat er is gebeurd en hoe dit kan worden voorkomen. Zo zat ik recent met gedeputeerde Frederik Zevenbergen en de burgemeesters van Gouda, Alphen aan den Rijn en Waddinxveen om tafel om te bespreken hoe we het aantal incidenten kunnen terugdringen. We kijken naar belangen van alle partijen. Ook die van de scheepvaart. Veiligheid staat voorop, maar ook het mobiliteitsvraagstuk is van belang. Op de vaarweg liggen namelijk kansen om het drukke wegennet te ontlasten. Dit soort complexe vraagstukken oplossen, maakt mijn werk uitdagend.”
Van handhaving tot hulpverlening
“Naast zo’n soort infrastructureel vraagstuk spelen er ook sociale en handhavingsvraagstukken op het water. We zien steeds vaker dat mensen zonder een vaste verblijfplaats een (vaak verwaarloosd) pleziervaartuig kopen en daarop verblijven. Zij kunnen vaak niet bij jachthavens terecht, maar zoeken wel een plek op het water. Dan komen ze regelmatig op de provinciale vaarwegen terecht. Naast het overtreden van de regels rondom het afmeren, kan dit leiden tot overlast voor omwonenden. Strikt handhaven door zo’n pleziervaartuig met bestuursdwang in beslag te nemen is een optie, maar er zit veel meer waarde in het zoeken naar een structurele en duurzame oplossing. Daarom proberen onze vaarweginspecteurs met deze mensen in contact te komen om te kijken wat er speelt. Vaak betrekken we daar ook de wijkagenten en de gemeenten bij. Dit soort situaties vragen om een goede samenwerking tussen verschillende partijen. In mijn functie ben ik veel bezig met het leggen van die verbindingen. Je bouwt een groot netwerk op van collega’s, gemeenten en andere betrokkenen.
Ook zorg ik ervoor dat onze vaarweginspecteurs de juiste informatie verzamelen. Zij zijn de ogen en oren van mij en mijn collega’s. Met die informatie zorgen wij dat in elke handhavingszaak de juiste beslissing wordt genomen die ook standhoudt als er bijvoorbeeld bezwaar of beroep wordt aangetekend. We hebben korte lijnen met onze vaarweginspecteurs en pakken de zaken gezamenlijk op. Dit werk vraagt om scherpte, maar het geeft ook energie.”
Van bureau naar buiten: werk dat je kunt zien en voelen
“Het leuke aan mijn werk is dat je niet alleen maar op het provinciehuis achter je bureau zit. Het is belangrijk om ook naar buiten te gaan en de locaties te bezoeken waar je voor werkt. Die ruimte is er en projectleiders, weg- en vaarweginspecteurs waarderen het enorm wanneer je een kijkje komt nemen. Daarbij helpt het ook om zelf goede afwegingen te maken in je werk. We hebben op kantoor allemaal hulpmiddelen zoals digitale kaartsystemen en luchtfoto’s, maar pas als je buiten op locatie hebt gestaan, weet je hoe het er echt uitziet en hoe de situatie is. Alles wat we in ons werk doen is tastbaar. Of het nu om een brug, een sluis, een weg of vaarweg gaat; het is allemaal concreet.”
Een hecht team met ruimte voor iedereen
“Ons team bestaat uit zeven collega’s die allemaal een specialisatie hebben qua werkgebied. We zijn vooral bezig met de meer complexe vraagstukken op de wegen en vaarwegen vanuit de juridische invalshoek. Je staat er echter nooit alleen voor. We helpen elkaar, gaan met elkaar in gesprek en kijken hoe we samen een weg kunnen vinden als je ergens tegenaan loopt. We hebben een sterke band met elkaar en hebben op een informele manier contact, ook met de andere collega’s binnen domein Uitvoering. Iedereen is benaderbaar en bereid om een ander te helpen. Er is veel ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. We zijn een gevarieerde groep met vrij nieuwe, jonge collega’s, maar ook met collega’s die al een langere tijd voor de provincie werken. Dat geeft een mooie dynamiek in ons team.”
Maak impact op infrastructuur met jouw juridische expertise
“We zijn op zoek naar een nieuwe collega die de rol van bestuurlijk juridisch adviseur gaat vervullen. Iemand die een juridische achtergrond heeft, maar daarbij praktisch is ingesteld. Als je dat in je hebt en je vindt het leuk om in een hele dynamische omgeving te werken waar geen dag hetzelfde is, dan zou ik zeggen: ‘Grijp die kans en solliciteer!’.
Natuurlijk moet je een goede juridische basis hebben (in het bestuursrecht en/of in het privaatrecht), maar ook inlevingsvermogen is belangrijk. De vraagstukken waar we aan werken zijn overwegend praktisch van aard, maar vanwege de vaak complexe belangenafweging zijn ze wel juridisch uitdagend. Er is ook veel ruimte voor eigen initiatief. Je thuisbasis is het provinciehuis, maar er staat je niets in de weg om onze steunpunten, bediencentrales of projectlocaties te bezoeken. Zeker in de beginfase als je nog zoekende bent hoe de organisatie eruit ziet is dit belangrijk. Als je juridisch bent onderlegd, nieuwsgierig bent en affiniteit hebt met de wegen, vaarwegen en bruggen, dan weet ik zeker dat je bij ons goed zit!”
“Wat me meteen opviel toen ik begon bij de provincie, is hoe behulpzaam iedereen is binnen domein Uitvoering.”Lees het verhaal van Tessa!