"Als je bij ons komt werken, kom je terecht in een team vol kennis en enthousiaste collega’s."

Joen van Drunen , Beleidsmedewerker Openbaar Vervoer en Monitoring

  • Naam: Joen van Drunen
  • Functie: Beleidsmedewerker Openbaar Vervoer en Monitoring
  • Werkt bij de provincie sinds: 2022
  • Domein: Mobiliteit

“Na een carrière bij Milieudefensie, de Universiteit van Amsterdam en gemeente Leiden, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Daarom ben ik in 2022 bij de provincie Zuid-Holland gestart als beleidsmedewerker openbaar vervoer. Als je bij de provincie aan het openbaar vervoer werkt, zie je direct waar je aan hebt gewerkt. Het is concreet en tastbaar. Je ziet waarvoor je het werk doet en wat het oplevert. Je kan daadwerkelijk zaken beïnvloeden en veranderen, vooral bij het busvervoer. Dat is waarom ik zo graag aan het openbaar vervoer werk!”

Meteen een aanbesteding draaien

“In mijn rol houd ik mij voornamelijk bezig met het busvervoer. We hebben binnen onze teams een verdeling van het openbaar vervoer binnen de provincie, dat noem je dan concessies en ik ben verantwoordelijk voor de noordoost kant van onze provincie. Dat is meteen een concessie waar veel gebeurt. Over anderhalf jaar loopt de overeenkomst met de huidige bus-vervoerder binnen de concessie af, waardoor we een nieuwe aanbesteding moesten doen. Toen ik net binnenkwam bij de provincie, mocht ik meteen aanhaken bij deze aanbesteding. Dat vond ik een interessant traject, omdat er dan veel gebeurt binnen de concessie. Tijdens de aanbesteding hadden we namelijk echt wel wat te kiezen tussen. De inschrijvingen waren enorm divers. Bij die verschillen moet je denken aan hoe een partij bijvoorbeeld veranderingen willen inzetten, welk tariefbeleid ze hanteren of hoe ze nieuwe reizigers willen bereiken. Ik heb de aanbesteding van A tot Z uitgelopen samen met mijn team en deze is inmiddels afgerond. Nu gaan we richting de implementatiefase. De eerste nieuwe bussen worden al besteld! Samen met een collega zal ik de implementatiefase gaan oppakken.”

Samenwerkingen en korte lijnen met de gedeputeerde

“Nu de aanbesteding is afgerond, is er tijd om andere taken op te pakken. Zo speel ik een monitorende rol in overleggen met reizigersorganisaties. Hierbij ga ik na of een vervoerder de gemaakte afspraken uitvoert en als dat niet het geval is, dan ga ik met de vervoerder in gesprek. Ook plannen we vooruit, dus wat er in 2024 gaat gebeuren. Daarbij wordt bijvoorbeeld besproken wat voor marketingactiviteiten gaan plaatsvinden of wat voor ontwikkelingen er op het lijnennet zijn. We overleggen ongeveer twee keer per maand en daar ben ik altijd bij.

Verder ben ik ook verantwoordelijk voor binnenkomende mails van gemeenten, bewoners en vervoerders en af en toe komen er wel eens vragen vanuit de politiek. Die vragen beantwoorden wij dan namens de gedeputeerde die openbaar vervoer in de portefeuille heeft, Frederik Zevenbergen. Daarin is onze kennis en expertise heel waardevol. Het toffe is dat de lijnen tussen ons team en Frederik erg kort zijn. Je zou niet denken dat je gemakkelijk contact kan leggen met de gedeputeerde, maar Frederik is erg betrokken en het contact is laagdrempelig. Dat werkt voor ons prettig, waardoor we snel met elkaar kunnen schakelen.”

Afbraak van openbaar vervoer

“De minder leuke kant van mijn werk is dat je af en toe moet meehelpen aan de afbraak van het openbaar vervoer. Soms past een gemeente een weg aan, waardoor het openbaar vervoer op een bepaalde plek moet verdwijnen. Daar moet je dan aan meewerken en dat vind ik dan jammer. Je wilt juist het openbaar vervoer gaan uitbouwen. Maar je kan ook niet iets in stand houden wat niet werkt. Die balans tussen het openbaar vervoer willen uitbreiden en het moeten afbreken kan complex en frustrerend zijn. Dat maakt ons werk ook juist een leuke uitdaging, waarbij je gaat kijken naar wat wel mogelijk is.”

Kennisdeling met collega’s en flexibiliteit

“Als je bij ons komt werken, kom je terecht in een team vol kennis en enthousiaste collega’s. Op dinsdagen hebben we een teamoverleg waarin iedereen vertelt wat er speelt en waarin de ontwikkelingen binnen de verschillende concessies worden besproken. Zo kun je leren en kennis opdoen van de collega’s die verantwoordelijk zijn voor een andere concessie. Op dinsdag zijn daarom veel mensen op kantoor, maar ook op maandag en donderdag zijn er altijd wel collega’s te vinden. Verder worden er één keer per maand een thema overleg georganiseerd met aansluitend een borrel. Het is dan leuk om aan te sluiten, maar als je een keer niet kan, dan is dat ook geen probleem. Het werk bij ons is erg flexibel. Je bepaalt grotendeels zelf of je thuis of op het provinciehuis werkt. Zelf ben ik vorig jaar vader geworden en heb ik donderdag een papadag, daar is alle begrip en ruimte voor. Ik mag mijn eigen planning maken waar goed en flexibel mee wordt omgegaan. De werk-privébalans bij ons vind ik prettig! Vroeger werkte ik nog wel eens in het weekend of in de avond, hier is dat niet nodig en wordt dat niet van je verwacht. De provincie geeft je echt de vrijheid en het vertrouwen om je werk te doen.”

Eigen stempel drukken op je rol

“Wat ik ook leuk vind aan het werk bij team Mobiliteit, is dat er veel mogelijk is. Het meedraaien met de aanbesteding vond ik interessant en uitdagend om te doen, maar ook de verantwoordelijkheid voor de concessie is iets waar ik energie van krijg. Daarbij vind ik het goed dat je niet altijd hetzelfde hoeft te blijven doen. Naast de concessies kun je bijvoorbeeld ook een andere taak erbij doen. Ik richt mij op data en monitoring, maar er is nog meer mogelijk. Na een aantal jaar kun je ook eens een andere concessie of een ander project binnen de provincie oppakken. Je hoeft dan ook niet te solliciteren, want eens in de zoveel tijd worden de dossiers opnieuw verdeeld.  Je hebt een deel vastigheid en een deel de ruimte om nieuwe dingen te leren of om eens wat anders te doen. Vervelen in het werk is dus zeker niet aan de orde! Binnen de projecten krijg je ook de ruimte om je eigen stempel te drukken en om je rol zelf vorm te geven. Dat maakt het werk in ons team zo mooi!”