"Flexibele mogelijkheden om je werkdag in te delen zijn alom geaccepteerd en worden dus goed gefaciliteerd."

Philip Houtzager , Projectjurist (ingehuurd)

  • Naam: Philip Houtzager
  • Functie: Projectjurist (ingehuurd)
  • Werkt bij de provincie sinds: 2023
  • Team: Juridische Zaken

“Na ruim 25 jaar te hebben gewerkt als bouwrecht-advocaat, waarbij ik over het algemeen pas bij een zaak werd betrokken nadat iets niet helemaal goed was gegaan, leek het mij leuk én nuttig om als projectjurist te werken en in een vroeg stadium bij bouwprojecten betrokken te zijn.  Om die reden heb ik gesolliciteerd op een interim-opdracht bij de provincie als projectjurist. Ik adviseer in deze rol veelal in grote provinciale projecten over allerlei voorkomende juridische zaken.”

Werken aan de Rijnlandroute

“De projecten waar ik aan werk, zijn onder andere infrastructurele projecten. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van de Rijnlandroute. Dat project kent een lange looptijd  en ik heb zo’n anderhalf jaar geleden de rol van projectjurist overgenomen van een collega. Een onderdeel van de Rijnlandroute is de verbreding van de Europaweg en de vernieuwing van de Lammerbrug in Leiden. Daar werk ik een aantal dagen in de week aan om allerhande juridische vragen te beantwoorden. Dat kan gaan over de uitleg en toepassing  van het contract tussen de provincie en de aannemer of over de afspraken die gemaakt zijn tussen de provincie en de gemeente Leiden over de taakverdeling. Het kan ook gaan over situaties die zich in de directe omgeving van het project bevinden. Er komt bijvoorbeeld meer bouwverkeer, dus vrachtauto’s rijden af en aan door een woonwijk. In juridische zin zorg ik ervoor dat dit goed verloopt. Als gevolg van de verbreding van de weg, komen sommige woningen tijdens de realisatiefase te dicht tegen het werk aan te staan, waardoor bewoners tijdens de bouw overlast zullen ervaren. De bewoners moeten dan tijdelijk ergens anders gaan wonen. We begeleiden ze daarin en zorgen ervoor dat de bewoners daar een vergoeding voor krijgen. Ik adviseer over de juridische mogelijkheden daarin.”

Hoogwaardig Openbaar Vervoer

“Een ander project waar ik bij ben betrokken, en dat ruimtelijk parallel loopt aan de Rijnlandroute, is het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-baan tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk. De gemeente Katwijk is Nederlands grootste gemeente zonder NS-station, dus dat is een witte vlek als het gaat over bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Het is de bedoeling dat er elke vijf minuten een elektrische bus over die nieuwe busbaan rijdt tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk. Dit gebied moet beter bereikbaar zijn omdat er ook een groot woningbouwproject loopt. Dit gaat om de ontwikkeling van vliegveld Valkenburg. Daar komen circa 6000 woningen en in de omgeving worden ook nog woningen gebouwd. In het gebied komen straks bijna 10.000 extra woningen en dat moet goed ontsloten worden, want de taak van de provincie is zorgen dat het openbaar vervoer optimaal is. Dat is ook de reden dat deze busbaan wordt aangelegd.”

Aan de slag met de reductie van uitstoot

“Ook adviseer ik over maatwerkafspraken tussen de provincie, het Rijk en grote industriële bedrijven. Deze industriële bedrijven staan bijvoorbeeld in de havens van Rotterdam en Moerdijk. We zijn in gesprek met deze bedrijven die op dit moment overeenkomstig bepaalde vergunningen hun fabriek exploiteren, maar daarmee nog steeds relatief veel stikstof en CO₂ uitstoten. Met extra maatregelen moet die uitstoot naar beneden. Dat kost natuurlijk geld, dat wordt ten delen door het Rijk gesubsidieerd en een deel doet het bedrijf zelf. De provincie is een belangrijke partner van zowel het Rijk als het bedrijfsleven en is daarnaast de vergunningverlener en – handhaver. In het uitonderhandelen van de maatwerkafspraken ben ik als jurist vanuit de provincie betrokken. Het opstellen van de overeenkomsten gebeurt door het Rijk en samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat de belangen van de provincie worden gewaarborgd in het geheel. Het project is maatschappelijk relevant. De kranten staan vol met discussies over stikstof, daar zitten wij als provincie middenin. Dat is erg leuk en interessant om als jurist bij betrokken te zijn.”

Flexibel werken waar (en wanneer) je wil

“Hoewel flexibel werken in veel moderne organisaties vandaag de dag standaard is, vind ik dat dit bij de provincie gewoon goed geregeld is. De ICT-voorzieningen zijn up-to-date, waardoor je vanaf elke plek binnen de beveiligde werkomgeving van de kan inloggen. Dat kan dus zowel vanuit huis, onderweg of – vanzelfsprekend  – vanuit het Provinciehuis. Er zijn mensen die graag vroeg beginnen met werken en eerder naar huis gaan, bijvoorbeeld om hun kinderen op te halen van school. Andere collega’s starten graag wat later of starten vanuit huis, bijvoorbeeld omdat ze ’s avonds bij een commissie- of statenvergadering op het Provinciehuis moeten zijn. Die flexibele mogelijkheden om je werkdag in te delen zijn alom geaccepteerd en worden dus goed gefaciliteerd. Dat is wat mij betreft ook echt een pluspunt van het werken voor de provincie Zuid-Holland.”

Divers aanbod voor juristen

“Bij de provincie kun je als jurist in verschillende rollen aan de slag. Enerzijds zijn er specialisten die bijvoorbeeld veel afweten van een specifiek rechtsgebied, zoals subsidierecht, aanbestedingsrecht of omgevingsrecht. Er zijn ook juristen die, net als ik, wat meer in een multidisciplinaire setting zitten en nauw samenwerken met deskundige collega’s van andere domeinen. Dat is allebei leuk en voor verschillende juristen is dit aansprekend. Je kunt meerdere kanten op en er liggen genoeg vraagstukken rondom beleid en de opgaves waar we aan werken waar je mee aan de slag kan. Dat vind ik het bijzondere van werken voor de provincie Zuid-Holland.”

Nieuwsgierig naar het werk van mijn collega’s? Lees ook hun verhalen: