"Wat me meteen opviel toen ik begon bij de provincie, is hoe behulpzaam iedereen is binnen domein Uitvoering."
Tessa van der Gaarden , Senior bestuurlijk juridisch adviseur
- Naam: Tessa van der Gaarden
- Functie: Senior bestuurlijk juridisch adviseur
- Werkt bij de provincie sinds: 2019
- Domein: Uitvoering
“Sinds juli 2019 werk ik bij de provincie Zuid-Holland. Eerst als bestuurlijk juridisch adviseur, inmiddels als senior. Inhoudelijk verschilt dat niet zo veel, al krijg ik nu de wat zwaardere of complexere juridische vraagstukken op mijn bord. Wat mijn werk vooral zo leuk maakt, is de zichtbaarheid en tastbaarheid van wat we doen. Als ik met familie of vrienden over een provinciale weg rijd, zeg ik regelmatig: ‘Kijk, dit is onze weg!’. Achter een weg, vaarweg, oever of brug schuilt een juridisch verhaal waar wij als team bij betrokken zijn. Dat maakt het werk levendig en betekenisvol.”
Van overeenkomsten tot rechtbankzittingen
“De inhoud van mijn werk is breed. Soms zit ik aan tafel met bewoners om overeenkomsten te maken over een stuk oever, de dag erna werk ik aan een notitie voor het bestuur, een verweerschrift voor de rechtbank of adviseer ik een projectleider. Die afwisseling vind ik ontzettend leuk. In de opstartfase van projecten adviseer ik over juridische kaders en help ik mee met het opstellen van overeenkomsten, bijvoorbeeld met bewoners of andere overheden.
Een mooi voorbeeld waar ik aan werk is het project T6-Noord, een oeververvangingsproject tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn. Daar komen uiteraard juridische vraagstukken naar boven. Samen met de projectleider ben ik bij bewoners thuis geweest om gesprekken te voeren en afspraken te maken over de oevers waar hun woningen aan grenzen. Dat doe ik niet standaard, maar als het gesprek complex wordt en er veel juridische vragen zijn, is het fijn als ik er zelf bij zit. Je kunt sneller schakelen en eventuele misverstanden voorkomen. Zo kun je vanuit je expertise echt waarde toevoegen.
Ook de juridische nasleep van projecten komt op mijn bord terecht. Bezwaarprocedures, voorlopige voorzieningen of zelfs zittingen bij de rechtbank, het hoort er allemaal bij. Ik treed dan op namens Gedeputeerde Staten, schrijf een verweerschrift en sta het bestuur juridisch bij. Voor projectleiders kunnen dit soort procedures spannend zijn: wat als het project stil komt te liggen? Of wat betekent dit financieel? Ik probeer dat soort zorgen te vertalen naar heldere juridische scenario’s en praktische oplossingen. Juist dat schakelen tussen juridische inhoud en de realiteit van een projectteam maakt mijn werk interessant. Het geeft voldoening als je samen verder komt, ondanks een bezwaar- of beroepsprocedure.”
Afwisseling als rode draad
“Wat ik erg waardeer in mijn werk is dat ik niet alleen maar achter mijn bureau zit. We gaan geregeld naar buiten om plekken te bekijken, zoals oevers, vaarwegen of kunstwerken. Dat helpt enorm in je beeldvorming. Je kunt iets lezen in een rapport of bekijken vanaf een kaart of een foto, maar pas als je er bent geweest, snap je écht hoe het zit. Daarbij is het erg leuk om buiten te zijn, om met je voeten in de klei te staan en de praktijk te zien. Dat maakt je juridisch advies ook beter.
Mijn werk is bovendien veelzijdig. Ik ben aanspreekpunt voor verschillende soorten projecten: vaarwegen, wegen, en alles wat daartussen zit. Soms noem ik mezelf gekscherend het ‘vuilnisbakje’, omdat ik van alles een beetje doe. Maar ik heb ook een duidelijk specialisme. Ik ben namelijk de Ambtelijk Opdrachtnemer (AON) voor vergunningverlening kabels en leidingen. Dat is een heel specifiek en technisch gebied waar maar een paar mensen binnen de provincie mee bezig zijn. Dat maakt het extra bijzonder. Bovendien hebben we als provincie ook contact met juristen uit andere provincies. Minstens één keer per jaar ontmoeten we elkaar fysiek. Je leert veel van elkaar en het vergroot je netwerk. Je kunt het werk echt zo breed en rijk maken als je zelf wilt.”
Een betrokken team met oog voor plezier
“Wat me meteen opviel toen ik begon bij de provincie, is hoe behulpzaam iedereen is binnen domein Uitvoering. Het is een specifiek onderdeel van de provincie, heel erg gericht op wat er buiten gebeurt. Dat zie je terug in de mentaliteit: mensen zetten zich met volle overgave in voor hun projecten. Voor mij, als jurist, is dat inspirerend. Alles wat buiten gebeurt, levert ook werk op voor ons. Je kunt een week nog zo strak inplannen, maar zodra er buiten iets gebeurt; een aanvaring, een verzakking, een kort geding, verandert alles in je planning.
Binnen ons team heerst een fijne sfeer. We zijn een team bestaande uit zeven juristen, maar ook werken we veel samen met de collega vergunningverleners en schadebehandelaren. Iedereen is bereid om mee te denken en je te helpen als dat nodig is. Elke twee weken hebben we inhoudelijk overleg, maar we maken ook ruimte voor plezier. Wij vallen onder domein Uitvoering en dit domein organiseert voor alle collega’s leuke activiteiten, bijvoorbeeld een jaarlijkse barbecue. We vieren Sinterklaas op kantoor (vorig jaar was er zelfs een collega verkleed als Sint!) en we organiseren elk jaar een kerstlunch. Ook de domeinbrede pubquiz is inmiddels een jaarlijkse traditie. Het winnende team moet de pubpuiz voor het volgende jaar organiseren, zoals ik nu mag doen. Het zijn kleine dingen die bijdragen aan werkplezier en die vind ik minstens zo belangrijk als de inhoud.”
Als je impact wilt maken, is dit je plek
“Als je houdt van afwisseling, van inhoud én menselijk contact, dan is dit dé baan voor jou. Geen vraagstuk is hetzelfde. Soms ben je bezig met een procedure bij de rechtbank, een andere keer zit je met bewoners aan tafel of werk je mee aan een verordening die naar Provinciale Staten gaat. Je ziet het resultaat van je werk en dat geeft voldoening. De combinatie van juridische diepgang, samenwerking en zichtbare impact buiten maakt dit werk uniek. Binnen ons team is er ruimte voor ontwikkeling, initiatief en humor.
Wat belangrijk is om te weten: in deze functie wordt veel initiatief van je verwacht. Het is geen rol waarin het werk vanzelf naar je toe komt. Je bouwt als het ware je eigen toko op. In het begin vond ik dat best wennen. Ik weet nog dat ik dacht toen ik net begon: ‘Wat moet ik allemaal doen? Waar ben ik eigenlijk van?’ Maar als je zelf initiatief neemt, vragen stelt en contact zoekt, dan weten mensen je snel te vinden. Als je blijft afwachten, dan kan het stil blijven. Deze functie vraagt om flexibiliteit, nieuwsgierigheid en de kunde om snel te schakelen. Je kunt je week nog zo goed plannen, maar als er buiten iets gebeurt, moet je daarin mee. Als je een persoon bent die houdt van structuur en voorspelbaarheid, dan is deze rol misschien niks voor jou. Als je houdt van afwisseling en dynamiek, graag wil werken in een omgeving waar je je juridische kennis kunt inzetten in de praktijk en waar collega’s voor elkaar klaarstaan, dan is dit dé plek voor jou!”
“Het leuke aan mijn werk is dat je niet alleen maar op het provinciehuis achter je bureau zit. Je gaat ook naar buiten!”Lees het verhaal van Hugo!