"Bij OGZ zit ik echt op mijn plek. Ik kan mezelf hier de komende jaren verder ontwikkelen."

Kevin Terborg, Jurist Ontwikkeling en Grondzaken

  • Naam: Kevin Terborg
  • Functie: Jurist Ontwikkeling en Grondzaken
  • Opleiding: Notarieel recht aan Universiteit Leiden
  • Werkt bij de provincie sinds: 2022
  • Afdeling: Ontwikkeling en Grondzaken

“Afgelopen jaar kwam ik per toeval door de LinkedIn wervingscampagne in aanraking met de provincie Zuid-Holland. Zo ontdekte ik dat je binnen de provincie aan de slag kan gaan met grondzaken. Er stond een leuke vacature open als jurist grondzaken. Dat trok mijn interesse meteen. Ik wist niet zo veel van de provincie, buiten dat het een vrij grote organisatie was. Ik heb mij ingelezen, gesolliciteerd en ben vervolgens aangenomen. Nu werk ik sinds mei 2022 als jurist grondzaken bij de afdeling Ontwikkeling en Grondzaken (OGZ) en tot nu toe werk ik elke dag met plezier aan de juridische vraagstukken die hier liggen!”

Van het notariaat naar de overheid

“Ik heb notarieel recht gestudeerd in Leiden en mijn doel was destijds om notaris te worden. Een aantal jaar heb ik met veel plezier gewerkt als kandidaat-notaris in het vastgoed. Dat is wel anders dan werken voor de provincie. Na een aantal jaar merkte ik dat mijn ambities niet meer bij het notariële werk lagen.Ik was toe was aan wat anders. Ook het ontbreken van werken in teams en met projecten was een factor om verder te gaan kijken. Je bent als kandidaat-notaris namelijk veel zelfstandig bezig. Dat is binnen de provincie anders, omdat er ook projecten zijn waarbij je samenwerkt met meerdere collega juristen. We hebben een team van vijf juristen waar je vraagstukken in de groep kan gooien en elkaar kan helpen om tot een oplossing te komen. In het notariaat was dit een stuk minder aan de orde. Daar heb je wel sparringpartners, maar het is af en toe lastig om een sparringmoment in te plannen. Binnen de provincie ervaar ik dan ook een groter teamgevoel vanwege de ruimte die hiervoor is. Bij het notariaat had ik al veel contact met verschillende overheden. Zodoende vroeg ik mij af hoe het zou zijn om voor de overheid te werken. In 2021 stopte ik als kandidaat-notaris en werkte bij drie verschillende gemeenten op detacheringsbasis. Zo kwam ik in aanraking met de overheid en met grondzaken. Na een aantal maanden solliciteerde ik bij de provincie en nu kan ik wel stellen dat ik hier op mijn plek zit!”

Eerste weken bij de provincie

“Mijn eerste weken binnen de afdeling waren leerzaam en ik kan ook wel zeggen dat ik vrij goed geland bent. Aan het begin stond ik ervan versteld hoe groot en kolossaal het provinciehuis was. Hoe moest ik hier mijn weg gaan vinden? Maar dat is allemaal goed gekomen. Meteen op mijn eerste werkdag werd ik gekoppeld aan een buddy, een collega jurist, die mijn vaste aanspreekpunt was. Maar uiteraard kon ik ook bij de andere collega’s terecht. Ik vond het fijn dat elke collega jurist zijn of haar eigen specialiteit heeft. Mijn collega Yorinde is bijvoorbeeld gespecialiseerd in notariële afwikkeling en mijn buddy Astrid doet veel met natuur. Zij konden mij allebei veel uitleggen over hoe de besluitvorming en modellen eruit zien. Het is fijn dat ik meteen wegwijs werd gemaakt door mijn collega’s. Intern wordt veel gewerkt met het systeem IDMS. Meteen in mijn tweede week heb ik hier een intern georganiseerde cursus voor gevolgd, zodat ik weet hoe het systeem werkt. Ook kreeg ik voldoende tijd om mezelf in te lezen. Na mijn tweede week ging ik mij echt focussen op het juridische werk. Ik heb de modellen aangepast samen met één van de collega’s en zo leerde ik ook kennen hoe de modellen eruit zagen. Ik was vrij snel gewend.”

Mijn frisse blik als young-professional binnen het team wordt echt gewaardeerd door de senior collega’s. Ik voel mij serieus genomen en mijn inbreng telt net zo veel mee als van elke andere collega."

Juridisch bureauwerk, maar ook op pad

“Binnen OGZ zijn de meeste collega’s bezig met het aan- en verkopen van grond, waarbij ze koopovereenkomsten opstellen. Ik controleer of die overeenkomsten juridisch goed in elkaar zitten. Hier geef ik juridisch advies op. Ik word ook meegenomen in de workflows, dus als er besluiten worden gemaakt over verkoop of aankoop, dan zit ik daarbij en kijk ik of de besluitvorming klopt en voer ik een juridische toets uit.

We hebben ook een team Beheer. Zij zijn verantwoordelijk voor contracten als huurovereenkomsten en pachten. Bij koop teken je één keer en dan ben je de eigenaar, maar bij beheer gaat het echt over langdurige contracten. Daar doe ik hetzelfde als bij aan- en verkoop. Ik controleer de contracten. Beheer is ook bezig met inkoop, dus bijvoorbeeld het inkopen van diensten rondom het snoeien van heggen of rondom sanering. Ook dat soort overeenkomsten moet ik controleren en dat is nieuw voor mij. Gelukkig heb ik een senior collega Victor die me daarbij helpt en van hem heb ik deze taak overgenomen.

Het leuke aan mijn werk is dat ik niet heel de week achter mijn bureau zit. Ik ga ook wel eens op pad. Als een huurcontract is afgelopen, moet ik een eindinspectie houden in het pand. Dan let ik erop of het pand in goede staat wordt afgeleverd, of de steunpunten er nog goed bij zitten, en of bomen gesnoeid moeten worden. Ik maak dan een proces verbaal of een opnamestaat en vink hierbij een lijstje af met de eisen. Je kijkt dan ook naar meterstanden, het muurschilderwerk en of alle sleutels zijn afgegeven. Die afwisseling maakt mijn werk heel divers!”

Ruimte voor young-professionals

“We hebben een leuk team bestaande uit vijf juristen. We zijn open naar elkaar toe en helpen elkaar altijd als we ergens tegenaan lopen. Mijn frisse blik als young-professional binnen het team wordt echt gewaardeerd door de senior collega’s. Ik voel mij serieus genomen en mijn inbreng telt net zo veel mee als van elke andere collega. Soms komen senior collega’s ook naar mij toe om advies te vragen, dat vind ik erg leuk. Daarbij leer ik weer erg veel van de senior collega’s en dragen ze hun kennis aan mij over. Ons team juristen werkt goed en prettig samen met de andere teams binnen OGZ. We sluiten regelmatig aan bij de team overleggen van bijvoorbeeld aan- en verkoop. Er zijn ook mensen met wie je wat minder samenwerkt. Ik werk bijvoorbeeld niet samen met Linda, maar we zien elkaar wel bij evenementen van de jongeren vereniging van de provincie, Prozha. Dat is tof, want zo kom je elkaar weer in een andere setting tegen.”

Ambassadeur voor de provincie

“Bij OGZ zit ik echt op mijn plek. Ik zie mijzelf hier de komende jaren zeker blijven werken en ik kan mezelf verder ontwikkelen in de rol van jurist. Het lijkt mij leuk om in de toekomst stagebegeleider te zijn. Dat heb ik bij het notariaat ook gedaan en ik vind zoiets mooi om te doen. Zo kan ik de provincie promoten als gave en leerzame stageplek of als toekomstige werkgever. Dan ben ik een soort ambassadeur voor de provincie en kan ik mijn eigen kennis overdragen, net zoals mijn senior collega’s nu aan mij doen. Ik kan nu al tegen sollicitanten zeggen dat ze bij OGZ echt een hele leuke werkplek krijgen. De collega’s zijn prettig en toegankelijk. Ook hebben we regelmatig een teamuitje. Zo hebben we laatst bijvoorbeeld met het team een interactieve stadstour door Delft gedaan. Als je zoekt naar een goede werk-privébalans, zit je bij ons goed. Ik ervaar nu een betere balans dan voorheen. Ik heb het naar mijn zin en het voelt niet als werk. Ik doe het echt met plezier en gun dat ook iedereen in een nieuwe baan!”

Vacature: Senior jurist Grondzaken

Heb je interesse in de wereld van de ruimtelijke ontwikkeling en grondzaken?

Klik voor de vacature!

Lees ook de verhalen van andere collega’s die werken binnen het domein Ontwikkeling en Grondzaken: