"Ik vind het geweldig dat ik later door een natuurgebied kan wandelen en kan zeggen ‘dit hebben wij gemaakt!"

Janneke Govers, Programmamanager Natuurnetwerk Nederland in Zuid-Holland

  • Naam: Janneke Govers
  • Functie: Programmamanager Natuurnetwerk Nederland in Zuid-Holland
  • Opleiding: Van Hall Larenstein
  • Werkt bij de provincie sinds: 2003
  • Afdeling: Projecten & Programma’s

“Mijn hart ligt bij ‘natuur’, en bij ‘dingen voor elkaar krijgen’. Als programmamanager voor het Natuurnetwerk zit ik daarom prima op mijn plek bij de provincie. Ik zorg ervoor dat er méér natuur in Zuid-Holland komt. Juist in onze dichtbevolkte provincie is dat belangrijk. En het is mooi werk. Want wat is er nou leuker dan weten dat, als ik mijn werk goed doe, er straks op veel meer plekken een mooie groene omgeving is, en dat mensen daarvan gaan genieten?”

Een hele puzzel

“Natuurlijk zorg ik niet in mijn eentje voor die nieuwe natuur. Ik werk samen met projectleiders en beleidsmakers binnen de provincie, en daarbuiten ook nog met heel veel verschillende partners: gemeenten, waterschappen, agrarische organisaties, natuurorganisaties, bewoners et cetera. Elke club heeft zijn eigen wensen en belangen ten aanzien van natuur, en vaak komen er ook nog andere opgaven bij kijken. Al met al is het een hele puzzel om tot een goed resultaat te komen. Hoe houd je de boel bij elkaar, en hoe zorg je dat het proces de goede kant op blijft gaan? Daar zit de uitdaging in mijn functie.”

Schakelen

“Het Natuurnetwerk in Zuid-Holland bestaat uit zo’n 60 projecten. Als programmamanager ben ik verantwoordelijk voor het geheel. Dat betekent dat ik afwegingen maak tussen al die projecten, en dat ik het overkoepelende doel in de gaten houd. Daarnaast moet ik schakelen tussen heel veel partijen en niveaus. Bovendien is natuur een onderwerp dat in de volle aandacht staat van de politiek, dus de bestuurders kijken mee. Dat alles maakt het spannend, maar dat is ook precies wat mijn functie leuk en boeiend maakt.”

Als ik mijn werk goed doe, genieten straks meer mensen van een mooie groene omgeving.

Lange adem

“Als programmamanager heb je geduld en een lange adem nodig. Een project heb je niet één, twee, drie afgerond. Het realiseren van een natuurproject, helemaal vanaf de initiatieffase tot het moment dat het er daadwerkelijk ligt, dat kan wel 10 tot 15 jaar duren.”

Aan het stuur

“Ik werk sinds 2003 bij de provincie. Daarvoor bij een adviesbureau, met heel veel plezier moet ik zeggen. Ik heb wel heel bewust de overstap naar de overheid gemaakt. Bij een adviesbureau maak je wel adviezen, maar heb je geen invloed op de uitwerking van die adviezen. Ik had er behoefte aan om zelf aan het stuur te zitten.”

Écht iets maken

“Mijn motivatie ligt bij ‘het daadwerkelijk voor elkaar krijgen’, van natuurgebieden in dit geval. Het meest motiverende aan mijn werk vind ik dat we écht iets máken. Dat er een resultaat ligt waar je gewoon nog jaren en jaren plezier van hebt met z’n allen. Ik word blij als ik eraan denk dat er straks een gebied af is, en ik daar met mensen doorheen wandel, en dan kan zeggen ‘dit hebben wij gemaakt!’ Dat vind ik echt geweldig.”