Aan de slag als jurist ruimtelijke ordening

Maatschappelijke vraagstukken oplossen met juridische expertise

Wist je dat je als senior jurist ruimtelijke ordening bij de provincie Zuid-Holland aan de slag gaat met uiteenlopende en grote maatschappelijke vraagstukken? Van de energietransitie tot aan de Omgevingswet. En van juridische vraagstukken rondom PFAS tot bedrijventerreinen. Allerlei thema’s kunnen in het werk voorbij komen. Wat je in de krant leest, gebeurt hier. Dat is ook één van de redenen dat Rens van den Berg en Jaap Jeroen Kreeft met veel plezier als senior juristen ruimtelijke ordening werken voor de provincie.

Van de gemeente naar de provincie

In 2016 is Rens bij de provincie komen werken nadat hij als planjurist in de ruimtelijke ordening voor meerdere gemeentes heeft gewerkt. Jaap Jeroen werkt sinds 2020 bij de provincie en heeft net als Rens met plezier voor gemeentes gewerkt in de ruimtelijke ordening. Waar de gemeente vooral gericht is op vraagstukken op kavel en locatieniveau en het verlenen van vergunningen, ligt de focus van de provincie op beleid maken en het meedenken aan het oplossen van ingewikkelde puzzels, bijvoorbeeld voor vraagstukken over een heel natuurgebied.

Rens vertelt: “Het takenpakket van de provincie is smaller dan dat van gemeentes. In dat smalle takenpakket zit wel net ons vakgebied. Het is een stuk specialistischer en echt gericht op het zoeken van oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat maakt de provincie interessant. Daarbij is het een goede en grote werkgever. Ik vond het aantrekkelijk toen ik de stap van de gemeente naar de provincie maakte, om op een hoger abstractieniveau te werken en om minder mee te gaan in de waan van de dag. Je hebt hier ook wat meer tijd om na te denken over de casussen en bent minder ad-hoc gericht. Ook kom ik nog met regelmaat bij diverse gemeenten. Ik geef trainingen over de Omgevingswet, een mooie samenwerking met collega’s van andere overheden.”

Ook Jaap Jeroen heeft het gevoel dat de provincie een mooie stap in zijn loopbaan is na jaren voor gemeenten te hebben gewerkt. Voor hem was vooral de binding met Zuid-Holland een belangrijke reden om de stap naar de provincie te maken. Jaap Jeroen zegt: “Ik ben in Vlaardingen geboren en heb in Rotterdam op school gezeten. Vervolgens ben ik in Leiden gaan studeren en heb ik altijd bij diverse gemeenten in Zuid-Holland gewerkt. Ik ken de provincie daardoor heel goed en het is mooi dat ik met mijn werk iets kan doen voor mijn eigen leefomgeving. Werken voor de provincie was daarom voor mij een logische vervolgstap.”

Rens van den Berg (L) en Jaap Jeroen Kreeft (R)

Het werk van een senior jurist ruimtelijke ordening

Als senior jurist ruimtelijke ordening geef je voornamelijk plan juridisch advies aan de hand van het ruimtelijke juridisch instrumentarium. Denk bijvoorbeeld aan het geven van reactieve of proactieve aanwijzingen, het instellen van een beroep tegen bestemmingsplannen en het geven van instructies rondom de Omgevingswet. Jaap Jeroen geeft aan: “We adviseren ook bij ruimtelijke procedures, bijvoorbeeld ten aanzien van grote provinciale projecten. En we zijn betrokken bij herzieningen van het omgevingsbeleid of denken soms mee in de verkenning van het beleid bijvoorbeeld bij bedrijventerreinen. Wij kijken dan of het beleid dat vanuit het bestuur wordt gevraagd wel uitvoerbaar is, of de risico’s in kaart zijn gebracht en we letten op de juridische houdbaarheid.”

Als jurist ben je vanaf de voorkant betrokken bij diverse projecten en vraagstukken. Doordat je grotendeels op projectmatige basis werkt, zit je aan tafel met collega’s vanuit verschillende domeinen. Denk hierbij aan planadviseurs, verkeersdeskundigen, landschapsarchitecten, adviseurs grondzaken en beleidsadviseurs. Rens zegt: “Er is daardoor veel afwisseling in het werk binnen ruimtelijke ordening doordat je met veel diverse collega’s en thema’s in aanraking komt. Denk bijvoorbeeld aan economie, energie of wonen. Alles heeft uiteindelijk wel raakvlakken met ruimtelijke ordening. Samen met deze collega’s heb je de taak om aan de slag te gaan met allerlei maatschappelijke vraagstukken. In onze rol ben je enerzijds een generalist, omdat je van elk thema wel iets moet weten. Anderzijds ben je ook een vakspecialist binnen de provincie, omdat je kennis en ervaring hebt die niemand anders heeft.”

Oplossingen bedenken met een kopje koffie

Het team waarin Jaap Jeroen en Rens zitten, bestaat uit drie collega’s. Samen met collega Roya pakken zij allerlei juridisch ruimtelijke vraagstukken op. Nauwe samenwerking en elkaar regelmatig opzoeken om het werk onderling te verdelen, vinden ze alle drie erg belangrijk. Jaap Jeroen vertelt: “Doordat je elkaar regelmatig ziet, los je sommige vraagstukken bij wijze van spreken in de wandelgangen op. Soms praten we over complexe juridische casussen bij het koffieautomaat en al pratende kom je tot nieuwe ideeën.”

Rens vult aan: “Dat is een leuke manier van werken, want dat doe je natuurlijk met allerlei verschillende collega’s, maar ook als juristen onderling. Je hebt als juristen dezelfde studie gedaan en je kijkt op een vergelijkbare manier naar vraagstukken en naar risico’s. Jaap Jeroen zit net als ik in nevenfuncties bij bezwarencommissies, daardoor onderhouden we kennis over wat er speelt in gemeenten op juridisch vlak en weten we wat de bestuursrechtelijke trends zijn. Dat soort informatie kunnen we ook goed gebruiken om tot oplossingen te komen voor onze provinciale juridische vraagstukken.”

Tegengas geven

Wat het werk soms lastig maakt, is dat accenten in het werk kunnen verschuiven terwijl je er nog middenin zit. Bijvoorbeeld doordat de gedeputeerde of provinciale staten een ander besluit nemen. Juridisch kunnen deze besluiten dan minder sterke ideeën zijn, terwijl het politiek interessant is. De juristen kunnen er dan lang mee bezig zijn om het besluit juridisch in het juiste spoor te krijgen. Doordat accenten verschuiven, moet je in deze rol ook wel tegen wat tegenspraak kunnen. Rens zegt: “Die tegenspraak vind ik juist wel fijn. Ik hou wel van discussies en wat tegengas. Je moet hier echt openstaan voor de argumenten van een ander om samen tot een goed besluit te komen.”

Soms gaan vraagstukken inhoudelijk verder dan het ruimtelijke ordeningsrecht en wordt verwacht door collega’s dat het team kan helpen bij hun vragen. Jaap Jeroen vertelt: “Soms moet je duidelijk maken dat je er geen verstand van hebt of dat er externe juridische expertise ingehuurd moet worden. Het is ook niet erg om dat toe te geven, want soms is het een heel ander specialisme waar mensen naar op zoek zijn. Wij werken samen met diverse advocatenkantoren om ingewikkelde casussen en lastige vragen uit te besteden die ons veel tijd kosten. Tijd die je soms helemaal niet hebt. Het is prettig om dan samen te werken met die kantoren. Van die samenwerking en hun expertise, kunnen wij ook weer leren. Dat houdt je scherp.”

Werken vanuit vrijheid en groei

Zowel Rens als Jaap Jeroen zijn erg tevreden over de provincie als werkgever. Jaap Jeroen vindt het Persoonlijk Budget Duurzame Inzetbaarheid een groot pluspunt: “Dit budget kun je inzetten voor ontwikkeling en opleiding. Ik heb bijvoorbeeld de kans gehad om naast mijn werk een post academische opleiding te volgen over de Omgevingswet aan de Grotius Academie. Maar je kunt ook een deel van het budget aan je gezondheid uitgeven. Bijvoorbeeld om je werk en privé meer in balans te houden of om vitaal inzetbaar te zijn. Daarnaast kun je ook gratis gebruik van maken van de PZH Akademie, ons interne opleidingscentrum waar allerlei trainingen worden aangeboden. Zo ga ik binnenkort  via de Akademie een training digitaal mindmappen volgen. Er is genoeg mogelijk qua opleiding en ontwikkeling binnen de provincie.”

Rens beaamt: “Ik heb een opleiding tot Trainer kunnen volgen waardoor bepaalde vaardigheden en talenten van mij goed tot hun recht kunnen komen. Daarnaast ervaar ik de vrijheid die je bij de provincie krijgt als prettig. In overleg met je leidinggevende en collega’s krijg je alle ruimte die je nodig hebt. Zo kan ik bijvoorbeeld werken op momenten die bij mij passen. Ik zit soms in het weekend op zaterdagochtend te werken, dat kan gewoon. Op vrijdag doe ik dan even niks aan het werk en heb ik tijd voor andere dingen.”

Veelzijdige onderwerpen behandelen in een hulpvaardige cultuur

Buiten dat het werk van een senior jurist ruimtelijke ordening erg afwisselend en maatschappelijk relevant is, zijn er nog meer voordelen om aan de slag te gaan in deze rol. Zo kun je als jurist invloed hebben op je omgeving. Rens vertelt: “Wij zijn vaak betrokken geweest bij ruimtelijke kwaliteit. En dat spreekt mij aan omdat het zo’n veelzijdig onderwerp is. Juridisch moet je dan regelen hoe je het buiten prettig en mooi houdt. Je esthetische gevoel voor als je ergens rond fiets, en juridische regels komen dan bij elkaar. Dat is super interessant.”

Daarbij kom je ook terecht in een warme en hartelijke organisatie met hulpvaardige en kundige collega’s. Jaap Jeroen zegt: “Mensen zijn bij de provincie echt bereid om elkaar te helpen en advies te geven. Ook als er werkzaamheden zijn die niet per definitie bij je takenpakket horen, zijn er altijd mensen die de schouders eronder zetten en ervoor gaan. Je kan altijd rekenen op je collega’s. Dat is voor mij heel prettig werken. Daarbij vind ik net als Rens de beleidsinhoud waar we mee werken ook erg interessant. Veel actuele thema’s als de energietransitie, circulaire economie en klimaatrisico’s komen op ons af en je hebt soms te maken met politiek bestuurlijke gevoelige kwesties. Het bestuur wil vaak iets geregeld hebben in de verordening op al die onderwerpen en wij hebben daar ook wel eens bedenkingen bij of het kan en niet in strijd is met de wet, maar dat maakt het uitdagend. Het is gaaf om  over die onderwerpen mee te denken en te adviseren en dat kan allemaal als je komt werken voor de provincie.”

Wil jij net als Jaap Jeroen en Rens ook aan de slag als senior jurist?

Zij zoeken een nieuwe collega in hun team!

Klik hier voor de vacature en solliciteer

Lees ook de verhalen van andere collega’s die werken aan juridische zaken voor de provincie: