"Je komt in een warm bad terecht. Iedereen is enorm behulpzaam en zorgt ervoor dat je je vanaf de eerste dag welkom voelt"

Audrey de Bruin, Oud-collega Juridisch medewerker kabels en leidingen

  • Naam: Audrey de Bruin
  • Functie: Oud-collega Juridisch medewerker kabels en leidingen
  • Werkt bij de provincie sinds: 1986 tot 2024
  • Domein: Dienst Beheer Infrastructuur (DBI)

“Al ruim 38 jaar werk ik voor de provincie Zuid-Holland. Ik ben vrij jong bij de provincie binnengekomen en ik ben destijds begonnen met werken in het bedrijfsrestaurant. Daarna heb ik diverse functies gehad. Zo ben ik werkzaam geweest op de postkamer en heb ik als secretaresse gewerkt. Daarna ben ik naar financieel toezicht gegaan en vervolgens heb ik 17 jaar bij rechtsbescherming gewerkt. Op een gegeven moment was ik weer toe aan iets anders. Toen kwam ik bij Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) terecht als juridisch medewerker kabels en leidingen. Inmiddels doe ik dit werk alweer tien jaar en heb ik het nog steeds naar mijn zin. Bij de provincie krijg je de kans om verschillende rollen op te pakken en om jezelf te blijven uitdagen. Het is daarom ook niet voor niets dat ik hier al zo’n lange tijd werk!”

Wat doet een juridisch medewerker kabels en leidingen?

“Als juridisch medewerker kabels en leidingen ben ik verantwoordelijk voor de ondergrondse vergunningaanvragen die bij ons binnenkomen. In onze mailbox en het loket komen er zo’n 500 tot 600 aanvragen per jaar binnen. Het is dan aan mij en mijn collega om deze aanvragen te beoordelen. We kijken of het compleet is en wat er precies wordt gevraagd. Het kunnen aanvragen zijn voor herstelwerken, maar ook voor grote projecten met boringen. Elke aanvraag is anders en dat maakt het werk leuk en afwisselend. We werken met heldere deadlines. We hebben namelijk acht weken om een vergunning af te doen. Als een vergunningaanvraag niet compleet is, kunnen we die wel opschorten, maar we streven ernaar om aanvragen binnen de gestelde termijn af te handelen.”

 

Werken aan projecten

“Om een mooi voorbeeld van een aanvraag te geven: momenteel hebben we een project lopen waarbij een grote rotonde moet worden aangelegd op de kruising tussen de provinciale wegen N26 en N443. Hiervoor moeten er verleggingen van kabels en leidingen plaatsvinden. Partijen als ingenieursbureaus en nutsbedrijven zijn betrokken om kabels, leidingen, elektra, telecom, water en gas te gaan verleggen. Er ligt heel veel onder de grond. Mijn rol binnen dit project is om bij de binnenkomst van de vergunningaanvraag de tekeningen die zijn meegestuurd te beoordelen. Dit is een stukje technische kennis. Je moet de tekeningen goed kunnen lezen en snappen wat de aanvrager ermee wil gaan doen. Ik controleer de plannen die de aanvrager heeft altijd op ons Geo-web, waarop ik kan onderzoeken of de aanvraag geografisch gezien mogelijk is. Vervolgens heb je ook een stukje juridische kennis nodig. Mijn rol bestaat niet uit zware juridische taken, maar je moet wel wat algemene kennis van de algemene wet bestuursrecht (AWB) hebben en daar wat artikelen van kunnen toepassen. Voor grote juridische zaken, hebben we binnen ons team ook ervaren juristen rondlopen die je verder kunnen helpen. Als alles rondom de aanvraag in orde is, kan ik de vergunning voor de verlegging gaan verlenen.”

 

Drie specialistische teams

“Over een tijdje ga ik vroegtijdig stoppen met werken om samen met mijn man mooie reizen te maken. Daarom zijn we op zoek naar iemand die mijn opvolger gaat worden. Ik kan beamen dat diegene in een heel leuk, dynamisch en divers team terecht komt. Er werken zowel jonge collega’s als collega’s die al wat meer senioriteit hebben. Dat is een prettige balans. Je komt in een warm bad terecht. Iedereen is enorm behulpzaam en zorgt ervoor dat je je vanaf de eerste dag welkom voelt. We hebben onszelf verdeeld in drie vergunningsgroepen. We hebben collega’s die alle vergunningen bovengronds doen. Zij houden zich bezig met het vergunnen van bijvoorbeeld evenementen of voor landbouwvoertuigen vrijstellingen (RVV), WABO en de RDW. We hebben een groep die zich bezighoudt met vergunningen voor de vaarwegen, bijvoorbeeld voor bijzondere transporten en voor het plaatsen van steigers. En je hebt de groep waar ik in zit, wij pakken dus de ondergrondse vergunningen rondom de kabels en leidingen op. We werken ook veel samen met elkaar, omdat je elkaar toch nodig hebt. Er is altijd wel samenhang in het werk. Vroeger verleende ik vergunningen voor zowel bovengronds als ondergronds, maar dat was niet meer behapbaar. Sinds een aantal jaar hebben we daar een duidelijke splitsing in gemaakt. Ik ben toen aan de slag gegaan met het onderdeel kabels en leidingen. Ik kreeg de mogelijkheid om allerlei cursussen en trainingen te volgen om mezelf te specialiseren op dit thema.”

Elke vergunningaanvraag is anders en dat maakt het werk leuk en afwisselend."

Het werk eigen maken

“Een nieuwe collega hoeft zeker nog niet alles te weten van kabels en leidingen of alle technische details. Je hoeft echt niet te weten hoe een boring werkt, maar het helpt als je tekeningen kan lezen en juridische kennis hebt. Al doende leer je dit vanzelf en ga je het werk je eigen maken. Dat heb ik destijds ook gedaan, want toen ik net begon in deze rol was het voor mij ook deels nieuw. Ik had wel wat juridische kennis omdat ik bij rechtsbescherming had gewerkt, maar het technische deel was nieuw voor mij. Je moet niet te veel vrees hebben voor nieuwe dingen. Het helpt om veel vragen te stellen, dingen op te schrijven en het gewoon te gaan doen. Om wat meer gevoel te krijgen bij het werk, is het ook goed om te kijken wat de rol van collega’s in het geheel is. Zo ben ik een aantal jaar geleden wel eens mee gaan kijken met een projectleider. Dan weet je wat er bij een project speelt, zit je met ingenieurs en de projectleiders aan tafel en zie je het proces vanaf de voorkant in plaats van alleen via de vergunningaanvraag. Ook is het leuk om een keer een ritje te maken met de auto. We hebben ongeveer 550 km aan N-wegen in Zuid-Holland. Zo krijg je ook meer gevoel bij het werk en weet je waar je het allemaal voor doet!”

 

 

Vrijheid in het werk en het stokje doorgeven

“Ik ervaar veel vrijheid in het werk dat ik doe. We hebben een flexibele leidinggevende die altijd met je meedenkt. Zolang we ons werk goed uitvoeren, krijgen we al het vertrouwen. Het is prettig dat we hybride kunnen werken. Zo mag je zowel vanuit huis als op kantoor werken, dat is erg flexibel. In het verleden heb ik ook wel eens op een aantal steunpunten gewerkt, bijvoorbeeld in Waddinxveen. Dan werk je een dagje met de mensen van de buitendienst. Dat is een leuke afwisseling! Verder krijg je binnen de provincie alle kansen om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door cursussen en opleidingen, maar ook door interne doorstroom. Ikzelf heb er ook een aardige run opzitten en heb veel kansen gehad voor groei en ontwikkeling binnen de provincie! Het is voor mij nu ook mooi geweest. Uiteraard ga ik mijn collega’s en het werk wel missen, maar ik zou graag het stokje willen doorgeven aan iemand anders die mijn functie met net zo veel plezier gaat vervullen als ik zelf heb gedaan!”

Meer weten over DBI, juridisch werk en alle collega’s? Klik dan hieronder op één van de verhalen en lees verder: