Als stagiair ben je met echte dingen bezig

Stage lopen bij de provincie Zuid-Holland

Bij de provincie zijn altijd een groot aantal stagiairs aanwezig die werken bij verschillende afdelingen. Van de afdeling Personeel en Organisatie, tot de afdeling Grondzaken. Van de afdeling Financieel Juridische Zaken tot de afdeling Dienst Beheer Infrastructuur. Voor alle soorten studenten is er plek. De stagiairs worden tijdens hun stage begeleid en geholpen om te zorgen dat er met een positieve blik op de stageperiode teruggekeken kan worden. Onder andere door een digitale introductieochtend, digitale stagebijeenkomsten met alle stagiairs en een (half)jaarlijks stage uitje. Je blijft hier als stagiair immers een aantal maanden. En die stagiairs kunnen heel wat meer dan kopietjes maken en koffie drinken. Dat doen ze ook. We spraken drie oud-stagiairs over hun stageperiode, plus oud-stagecoördinator Linda Bierman.

Boerenprotest

Shivani Dhoen heeft Bestuurskunde gestudeerd en was stagiair bij de afdeling Bestuur. Niet verbazend met zo’n achtergrond. En ze had grote dromen: “Ik wilde anderen helpen meer open-minded en publiekgericht te worden. Er is een hele wereld buiten jouw bureau en pc.” Shivani heeft tijdens haar stage een debat in een statencommissie gevolgd over het Programma Aanpak Stikstof. En uiteraard heeft ze met collega’s een rondje langs het Malieveld gelopen op 1 oktober vorig jaar, de dag van het boerenprotest. “Het was leuk om, naast de theorie, in de praktijk mee te maken hoe dingen gaan.”

Klimaatdemonstratie

Joas de Rooij studeerde Civiele Techniek en liep stage bij de afdeling Dienst Beheer en Infrastructuur (DBI). Hij herkent hoe leuk het is om de praktijk te zien. “Tijdens mijn stage ging een collega een brug inspecteren, toen had ik gevraagd of ik mee mocht. Het was een niet-beweegbare brug met betonnen leggers en verschillende bijgebouwde delen. Voor mij heel interessant om te zien.” Robert den Boer, oud-student Landscape & Environment Management en liep stage bij de afdeling Mobiliteit en Milieu: “Ik vond bijvoorbeeld de klimaatdemonstratie vorig jaar hier op het Malieveld heel boeiend. Maar ook een gesprek met de belangenorganisatie voor blinden over betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer.”

Ambassadeurs

Binnen de provincie gebeurt heel veel. Doordat je een netwerk opbouwt, weet je sneller wat er speelt, kun je makkelijker in contact komen met mensen en makkelijker deelnemen aan projecten, opdrachten of presentaties. Voor stagiairs is dit ook belangrijk, met name voor het leren kennen van het reilen en zeilen van de provincie. Natuurlijk is het ook heel leuk! Je netwerk vergroten kan niet alleen door contact te hebben met de stagiairs, maar ook met andere collega’s van verschillende afdelingen. Oud-stagecoördinator Linda Bierman: ”Het is heel goed dat we aandacht geven aan stagiairs en de mogelijkheid om bij ons stage te lopen. Over een paar jaar, als veel mensen hier met pensioen gaan, hebben we een groot aantal nieuwe mensen nodig. Prima als een deel daarvan nu al met de provincie kennismaakt door een stage. Het zijn ook onze toekomstige ambassadeurs. Heel belangrijk, want de vraag op de arbeidsmarkt is groot en een provincie is bij veel jonge mensen niet de vanzelfsprekende eerste keus.”

Pasje vergeten

Gelukkig hebben de oud-stagiairs de provincie niet als ‘oud en grijs’ ervaren. Joas: “Bij DBI is een goede leeftijdsverdeling. Er lopen veel jonge mensen rond, zoals trainees.” De stagiairs hadden ook onderling hun netwerk. Shivani: “We waren met een gezamenlijke introductiedag gestart. En we hadden een Whatsappgroep. Handig voor als je je pasje vergeten was.” Door de huidige coronaperiode spreekt Linda de stagiairs wekelijks, zodat ze hun ervaringen kunnen delen. Voor de coronatijd werden er ook sprekers uitgenodigd. Bijvoorbeeld met de commissaris van de Koning Jaap Smit. Robert: “Hij was heel toegankelijk en zijn verhaal toonde aan dat je overal terecht kunt komen.”

Waardering

Wat vonden ze belangrijk in het werk? Robert: “Ik vond het fijn dat ik makkelijk iets aan iemand kon vragen en dat er opbouwende kritiek was. En vrolijkheid.” Joas: “Ik waardeer gezelligheid, dat je goedemorgen zegt en een praatje maakt. Bijvoorbeeld over hoe je weekend was.” Shivani vindt betrokkenheid en waardering belangrijk: “Onderschat jonge mensen niet, wij hebben ook bepaalde kennis die we graag inzetten.” Linda: “Stagiairs brengen natuurlijk de nieuwste kennis en inzichten van universiteiten en hogescholen mee. En daar kun je als medewerker en als organisatie je voordeel mee doen.”