Collega’s Michiel en René vertellen over hun ervaring

Helpen waar het kan via Marktplaats Zuid-Holland

Michiel Groeneveld, woordvoerder van gedeputeerde Anne Koning, werkt via Marktplaats tijdelijk bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. “Aan het begin van de coronacrisis kwamen er bijna geen persvragen meer binnen en had ik tijd over”, vertelt hij. “Toen heb ik direct aangegeven te willen helpen waar het nodig was. Toen Marktplaats Zuid-Holland echt van start ging, trok mijn eigen werk ook weer aan. In overleg met gedeputeerde Anne Koning ben ik toch bij de Veiligheidsregio gestart. Zij vindt het juist nu belangrijk dat we helpen waar mogelijk. Nu werk ik op vrijdag bij de Veiligheidsregio en onderhoud ik op andere dagen contact met hen via Whatsapp.”

Scenario’s

“Bij de Veiligheidsregio versterk ik als communicatieadviseur het regionaal operationeel team rondom corona. Samen met de brandweer, GGD, politie en anderen kijken we naar waar we nu staan, wat er nodig is en met welke scenario’s we rekening moeten houden. Wat is het beeld als er een tweede golf komt en hoe gaan we daar op inzetten? Zodra er een Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP)-situatie is, is de Veiligheidsregio aan zet. Nu kijken we naar alle scenario’s tot eind van het jaar. Ook naar de ‘worst cases’, wat als we de zorg echt niet kunnen leveren? Het levert mooie discussies op over heel praktische zaken.”

Langdurige crisis

“Meestal is een crisis kort en dan red je het wel, maar sommigen zijn nu al wekenlang bijna 24/7 in touw. Dat hou je vol zolang je in de flow zit, maar het emmertje raakt een keer leeg. Dan is het fijn als er iemand met verse energie kan inspringen. Vanuit mijn vorige baan heb ik al enige ervaring met crisiscommunicatie en werkte ik regelmatig voor de Veiligheidsregio. Het geeft me veel energie en ik ben blij dat gedeputeerde Anne Koning mij de ruimte geeft hiervoor. Het is altijd prettig om in een andere omgeving te werken en andere mensen te ontmoeten.”

Inspringen waar het nodig is

Binnen de afdeling P&O hield René Geerlings zich bezig met uitvoering geven aan zaken als de participatiewet en inclusiviteit & diversiteit. “Maar toen corona kwam lag dat stil. Ik wilde me als vrijwilliger aanmelden bij het Rode Kruis, maar dat ging niet omdat ik tot de risicogroep behoor. Daarom heb ik mij bij Marktplaats Zuid-Holland gemeld. Ergens in mei kwam er een vraag van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Samen met een aantal collega’s heb ik daar tot 1 juni geholpen met de administratieve afhandeling van de aanvragen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo)”.

Vaardigheden uitbreiden

“Nu ben ik twee dagen in de week aan de slag bij de gemeente Noordwijk. Ik film en fotografeer nu voor hen. Om hun beeldbank te vullen, maar vooral ook om het college van B&W te helpen in deze tijden wat meer zichtbaar te zijn voor inwoners op sociale media. Van de afdeling communicatie krijg ik een verzoek door, vaak met een scriptje vooraf. Ter plaatse ga ik dan met wethouder of burgemeester aan de slag. Het voelt goed om iets nuttigs te kunnen doen met mijn passie fotograferen. Bovendien kan ik op deze manier mijn vaardigheden op het gebied van film uitbreiden. Mooi toch?”

Onder de mensen

“Weet je, een detachering is vaak een heel formeel proces, bij Marktplaats gaat het veel informeler. Ik hoop echt dat we dit erin kunnen houden, juist voor klussen die maar een paar uur in de week kosten. Voor mij is het een mooie manier om mijn netwerk uit te breiden en mensen te ontmoeten. Want dat mis ik nu wel. Het Grand Café in het Provinciehuis was een beetje mijn honk, waar ik veel informeel overleg had. Dat is nu helemaal weggevallen, omdat we thuiswerken. Zoiets als Marktplaats Zuid-Holland is fijn en eigenlijk niet meer dan logisch”.