"Van beveiliger naar incidentencoördinator bij de IC-desk"

Chris Emmerik, Oud-collega, incidentcoördinator

  • Naam: Chris Emmerik
  • Functie: Oud-collega, incidentcoördinator
  • Opleiding: Mbo niveau 4 ICT (niet afgerond), Mbo niveau 3 Beveiligingsopleiding
  • Werkt bij de provincie sinds: 2018
  • Afdeling: Dienst Beheer Infrastructuur (DBI)

“Ik heb een diverse studieachtergrond en ben altijd geïnteresseerd geweest in IT. Ik startte met de mbo-opleiding niveau 4 ICT, maar ik strandde na het tweede jaar omdat ik geen uitdaging vond in het lesmateriaal. Ik ben toen gaan kijken naar een baan bij de Politie. Daar werd me aangeraden om ter voorbereiding hierop een beveiligingsopleiding te doen. Nadat ik deze had afgerond ben ik gaan werken als beveiliger bij Naturalis, een erg fijne en interessante opdrachtgever waardoor ik hier lang ben blijven plakken. Helaas kwam aan deze opdracht na vijf jaar een einde door een reorganisatie en moest ik op zoek naar wat anders.

Bij toeval kwam er destijds een interne vacature als Tunneloperator voorbij met als opdrachtgever de provincie Noord-Holland. Het zijn van tunneloperator lijkt best veel op werken in de beveiliging; je houdt de situatie (via schermen) in de gaten, schat in of én welke actie nodig is en voert die actie uit. Bij de provincie Noord-Holland kreeg ik door mijn werk als tunneloperator steeds meer interesse in verkeers- en incidentmanagement. Door het volgen van verschillende interne opleidingen en cursussen kon ik intern doorgroeien naar de functie wegverkeersleider.

Na 5 of 6 jaar in dit vakgebied was ik expert en aan het rondkijken naar een mogelijk nieuwe uitdaging. Die vond ik bij provincie Zuid-Holland bij de Dienst Beheer en Infrastructuur (DBI) op de Incidentencoördinatiedesk (IC-desk). Met vier collega’s, die allemaal net als ik speciaal hiervoor zijn aangenomen, runnen we de nieuw ingerichte IC-desk. Werken op de IC-Desk is vergelijkbaar met het werk als wegverkeersleider op een verkeerscentrale. Alleen ligt de focus niet alleen op het wegverkeer, maar ook bijvoorbeeld de scheepvaart komt hier aan bod. En vooral de combinatie van die twee. Mede een reden dat ik bij provincie wilde werken; de diversiteit in de functie van incidentcoördinator.

Werken op de IC-Desk is vergelijkbaar met het werk als wegverkeersleider op een verkeerscentrale. Alleen ligt de focus niet alleen op het wegverkeer, maar ook op de scheepvaart.

Commercieel bedrijf versus overheid

Werken voor een overheid is anders dan voor een commercieel bedrijf. Je merkt het met name in de bedrijfsvoering. Bij de provincie is dat meer gericht op de processen en resultaat en wordt er minder gekeken naar hoeveel het mag kosten en hoe snel het moet worden opgeleverd. Dat brengt een wat rustigere sfeer en meer ruimte voor creativiteit met zich mee. Dat is erg fijn. Uiteraard kleven hier ook weer nadelen aan, zoals de besluitvorming die soms lang op zich laat wachten.

Alles komt samen bij een provincie

Werken voor de provincie Zuid-Holland is anders dan werken voor een gemeente of voor de Rijksoverheid. Dit omdat alles samen komt bij een provincie: droog en nat verkeersmanagement, storingen, facilitaire en personeelsmeldingen. Bij een grote organisatie als Rijkswaterstaat zit je op één domein, bijvoorbeeld alleen de snelwegen. Dat is terecht, want hun beheergebied is veel groter en ze hebben veel complexere domeinen, dergelijke grote domeinen zijn lastiger te combineren. Bij een gemeente gaat het om heel concreet zichtbare en vooral lokale incidenten en meldingen. Dat is leuk, maar voor mij gebeurt er dan niet genoeg, ik kijk graag naar het iets grotere plaatje. De provincie zit er lekker tussenin met genoeg dynamiek in het werk én de combinatie van zoveel domeinen.

Wil jij werken aan de bereikbaarheid én veiligheid van Zuid-Holland?

Bekijk alle vacatures!