"Het is ontzettend gaaf dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken!"

Erik de Leeuw, Planner en objectbedienaar

  • Naam: Erik de Leeuw
  • Functie: Planner en objectbedienaar
  • Werkt bij de provincie sinds: 2021
  • Domein: Dienst Beheer Infrastructuur (DBI)
  • Team: Eenheid operatie

“Al vanaf jongs af aan zijn de bruggen en sluizen mijn hobby geweest. Als klein jochie van 12 jaar stond ik altijd al bij de bruggen aan te kloppen of ik mee mocht kijken met de brugbedienaar. Ze vonden het daarom ook helemaal niet gek dat ik op mijn 17de als uitzendkracht begon als brugbedienaar bij de provincie Zuid-Holland. De brugbedienaren die mijn collega’s werden, kenden mij toen al omdat ik zo vaak langs was geweest. Het is ontzettend gaaf dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.”

Terug van weggeweest

“Inmiddels ben ik 29 jaar en heb ik na een uitstapje bij een andere organisatie mijn weg weer teruggevonden naar de provincie. Destijds werkte de provincie met een uitzendbureau, maar de overeenkomst met dit bureau liep af. Dit hield in dat mijn werk voor de provincie als brugbedienaar stopte. Vanaf 2013 ben ik daarom een tijd gedetacheerd geweest bij Rijkswaterstaat. Daar heb ik onder ander gewerkt als wegverkeersleider. In 2021 kwam er een vacature vrij bij de provincie als brugbedienaar. Ik heb toen meteen contact gehad met een oud-collega die acht jaar geleden brugbedienaar was en nu al een aantal jaar teamleider is. Ik wilde heel graag weer bij het water aan de slag, aangezien dat altijd mijn hobby is geweest. Zo ben ik uiteindelijk weer teruggekomen naar de provincie!”

Twee petten

“Ruim anderhalf jaar heb ik op de Julianasluis in Gouda gezeten als sluismeester. Toen kwam er een vacature vrij voor de rol van planner. Dat leek mij ook wel wat en zou beter passen bij mijn privéleven, aangezien ik dan geen nachtdiensten meer hoefde te draaien. Ik heb hierop gesolliciteerd en ben het uiteindelijk geworden. Inmiddels ben ik bijna een jaar planner. Ik hou mij nu voor ongeveer 80% van de tijd bezig met mijn rol als planner, maar ik ben voor ongeveer 20% nog actief als bedienaar. De diensten die ik niet gevuld krijg, die loop ik dan zelf! Zo ben ik nog steeds met de bruggen bezig en kom ik ook op alle werklocaties in Zuid-Holland, waardoor het contact met collega’s ook een stuk makkelijker is. Dat vind ik gewoon super leuk en ik moet er niet aan denken om niet meer met bruggen bezig te zijn. De afwisseling tussen deze twee petten is voor mij ideaal!”

De planningspuzzel

“Mijn werk als planner stopt eigenlijk nooit. Je kan van te voren een heel mooi en strak rooster bedenken, maar in de praktijk gaat het vaak toch even anders. Je hebt altijd wel collega’s die ziek worden, met vakantie gaan of extra diensten die vrijkomen om verschillende redenen. Ook heb je te maken met uitzendkrachten die flexibel inzetbaar zijn en de krapte op de arbeidsmarkt helpt ook niet mee. Helaas zijn we onderbezet en kunnen we zeker wat extra collega’s gebruiken! Ik probeer altijd drie weken van te voren het rooster rond te krijgen, maar op het laatste moment zijn er vaak nog wat wijzigingen. Als planner ben je dus constant aan het puzzelen om het rooster rond te krijgen. Ik voel mij daarbij heel verantwoordelijk voor mijn werk. Ik ga op de vrijdag ook niet eerder naar huis voordat het rooster dicht is. Al moet ik tot 10 uur ’s avonds doorwerken, want anders ga ik het in mijn eigen tijd doen en is het niet uit mijn systeem. Zo ga ik veel fijner en rustiger het weekend in. Vooral in de zomer is het lastig qua plannen, omdat het dan drukker is op de vaarwegen. Dan hebben we de inzet van collega’s echt hard nodig. We doen het samen met het hele team. Je hebt elkaar nodig om het rooster dicht te krijgen. Ik ben dan altijd extra blij als het allemaal lukt!”

Goed werkgeverschap

“Al vanaf jongs af aan heb ik onregelmatige diensten gedraaid. Ik vond dat toen heerlijk, in de avonden, de nachten of de weekenden werken was voor mij geen probleem. Inmiddels is dat wel anders. Door de komst van mijn zoontje heb ik de keuze gemaakt om hiermee te stoppen. Ik loop nog steeds wel onregelmatige diensten, maar die zijn vooral in de ochtend of in de middag. Zo heb ik meer rust in mijn privéleven. Hier werd ook niet lastig over gedaan. De provincie hecht veel waarde aan een goede werk-privébalans en faciliteert mij hierin. Daarnaast vind ik het mooi dat je bij de provincie alle kansen krijgt om jezelf verder te ontwikkelen. We hebben een budget waarvan we opleidingen en cursussen mogen volgen en je hebt hier alle kansen om te doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Ik ben blij dat ik bij de provincie dagelijks bezig mag zijn met hetgeen dat ik het liefste doe en dat ik hier alle kansen krijgen om uitgedaagd te blijven.”

Ook de collega’s van Erik hebben een mooi verhaal over hun werk: