"Als je als assetcoördinator je werk goed doet, kan het leven door"

Peter Schoteldraaijer, Assetcoördinator beweegbare kunstwerken

  • Naam: Peter Schoteldraaijer
  • Functie: Assetcoördinator beweegbare kunstwerken
  • Opleiding: Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek
  • Werkt bij de provincie sinds: 2014
  • Afdeling: Dienst Beheer Infrastructuur

”Toen ik bij de provincie begon als werkstudent, had ik nooit gedacht dat ik nu medeverantwoordelijk zou zijn voor het onderhoud aan de 84 beweegbare bruggen en 7 sluizen die Zuid-Holland rijk is. Als assetmanager zorg ik voor de planning en afstemming van het onderhoud; de helikopterview zoals ik het zelf noem. Op deze manier gaan niet alle bruggen en sluizen tegelijk in onderhoud, maar zorgen we voor een vlotte en veilige doorstroom van het verkeer. Daarbij werk ik nauw samen met specialisten, zoals werktuigbouwkundigen, civieltechnisch adviseurs en elektrotechnisch adviseurs. Een uitdagende en verantwoordelijke functie waarbij je goed moet kunnen samenwerken.”

Begonnen als werkstudent bij de vaste kunstwerken

”Tijdens mijn studie aan de TU Delft was ik op zoek naar een bijbaan. Ik had een achtergrond in de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, maar ik wilde mij graag in de breedte ontwikkelen. En zo kwam ik terecht bij de provincie Zuid-Holland. Een provincie houdt zich bezig met zaken die te groot zijn voor de gemeente en te klein voor het Rijk. Als middenbestuur hebben ze veel verschillende taken: denk aan het stimuleren van een groene economie, het opstellen van een verantwoord klimaatbeleid, het behouden van cultuurhistorie en het ontwikkelen van natuurgebieden. Maar ook het bevorderen van de bereikbaarheid behoort tot de provinciale taken. Ze zijn eigenaar van provinciale wegen en van zo’n 800 ‘kunstwerken’, waarvan 84 beweegbare bruggen en 7 sluizen. Daarnaast doen ze het onderhoud van bruggen voor externe partijen als gemeente Delft en Alphen aan den Rijn. Ik ging als werkstudent aan de slag bij Dienst Beheer Infrastructuur; de afdeling die verantwoordelijk is voor het dagelijkse en het planmatige onderhoud. Op deze afdeling hield ik mij voornamelijk bezig met de bruggen die niet open en dicht gaan. We noemen dit ook wel de vaste kunstwerken.”

Ik heb de mogelijkheid gehad om door te groeien bij de provincie, dat wordt ook echt gestimuleerd.''

Doorgegroeid tot assetcoördinator van beweegbare bruggen

”Begin 2017 ben ik in vaste dienst gekomen; eerst als werktuigbouwkundig adviseur van de beweegbare kunstwerken en later als assetcoördinator. Ik heb dus de mogelijkheid gehad om door te groeien binnen de provincie, dat wordt ook echt gestimuleerd. Tijdens mijn werk als assetcoördinator van de beweegbare kunstwerken zorg ik voor de planning en afstemming van de verschillende onderhoudsprojecten. Stel je voor dat alle bruggen tegelijk in onderhoud zouden gaan, dan ondervindt de omgeving daar flinke hinder van. Ik stem daarbij af met andere specialisten binnen de provincie, zoals werktuigbouwkundigen, civieltechnisch adviseurs en elektrotechnisch adviseurs. Maar ook buiten de provincie moet er worden overlegd. Als bijvoorbeeld Rijkswaterstaat besluit om een nabijgelegen brug af te sluiten en wij doen hetzelfde, dan ontstaat er verkeerschaos. Het is dus belangrijk om dit als assetcoördinator in goede banen te leiden. Je moet dus een helikopterview hebben en niet bang zijn om flink wat verantwoordelijkheid te dragen.”

Spin in het web

”Je hebt als assetcoördinator dus direct impact op je omgeving. Als je je werk goed doet, kan het leven door. Dan kunnen inwoners veilig gebruik blijven maken van onze bruggen. Dat maakt mijn werk zo leuk. Ook vind ik het mooi om contact te houden met zoveel verschillende partijen. Want naast andere beheerders van wegen en het contact met interne specialisten binnen de provincie, heb ik ook contact met ingenieursbureaus en aannemers die allemaal hun eigen belangen hebben. De provincie wil sober en doelmatig te werk gaan, maar het werk wel goed doen. Ingenieursbureaus willen het werk nauwkeurig afleveren. En aannemers moeten ook nog een beetje geld kunnen verdienen. Als assetcoördinator bij de provincie is het dan een uitdaging om een balans te vinden tussen al die belangen.”

Groter dan de gemeente; kleiner dan het rijk

”De provincie staat dus midden in de maatschappij, verbonden met veel verschillende partijen. Die centrale positie is juist interessant. De provincie is niet zo groot als het rijk en voert dus niet op landelijk niveau uit, maar is ook niet zo klein als een gemeente en houdt zich dus niet bezig met directe burgerzaken. Je kunt bij een provincie alles van een afstandje bekijken en je krijgt de tijd om je werk goed te doen. Tegelijkertijd is deze organisatie wel eindverantwoordelijk voor veel zaken. Dat vraagt dus ook om daadkracht. Voor mij is dat de perfecte combinatie!”