"Ik kijk naar het noodzakelijk onderhoud en de draagkracht van de provinciale bruggen"

Koen Vereijken, Adviseur vaste kunstwerken

  • Naam: Koen Vereijken
  • Functie: Adviseur vaste kunstwerken
  • Opleiding: Civiele techniek
  • Werkt bij de provincie sinds: 2010
  • Afdeling: Dienst Beheer Infrastructuur

“Ik ben ooit als werkstudent bij de provincie begonnen en na wat omzwervingen ben ik sinds 2017 in vaste dienst als adviseur vaste kunstwerken. Vaste kunstwerken; zo noemen wij onze bruggen die niet open en dicht gaan. De provincie is eigenaar van in totaal 800 bruggen, waarvan 84 beweegbare, die zowel dagelijks als 1 keer in de 10 à 12 jaar (voor planmatig onderhoud) onderhouden moeten worden. Als adviseur vaste kunstwerken geef ik advies over de civieltechnische constructie. Hierbij kijk ik naar de draagkracht en de onderhoudsstaat van de bouwwerken. Dat is een belangrijke taak, want de provincie is als eigenaar verantwoordelijk voor de hele levensduur van de kunstwerken.

Mijn bijbaan bij de provincie

Toen ik civiele techniek studeerde, was ik op zoek naar een bijbaan om mijn kennis in de praktijk te brengen. Een studiegenoot van mij had een bijbaan bij de provincie Zuid-Holland, maar ze stopte met haar werk. Ik kreeg dus de mogelijkheid om haar bijbaan over te nemen en zo kwam ik terecht bij een maatschappelijke organisatie die veel verschillende taken uitvoert binnen de provinciegrenzen. Denk daarbij aan het aanjagen van duurzame initiatieven op bijvoorbeeld het gebied van schone energie, erfgoedonderhoud en natuurontwikkeling. En het onderhoud aan wegen, vaarwegen en bruggen.

Doorgegroeid tot civieltechnisch adviseur

Sinds 2010 ben ik bij de provincie, met komen en gaan, in beeld. Ik heb wat uitstapjes gemaakt maar sinds 2017 ben ik in vaste dienst bij deze organisatie. Ik werk nu als adviseur vaste kunstwerken. Van die bruggen zijn er meer dan 700. Al die bruggen hebben onderhoud nodig; van dagelijks onderhoud tot onderhoud dat 1 keer in de 10 à 12 jaar plaatsvindt. Als civieltechnisch adviseur kijk ik naar het hele bouwwerk. Ik kijk of de draagkracht van het bouwwerk voldoende is en welke schades er zijn. En vervolgens onderzoek ik, samen met marktpartijen, wat we moeten doen om het bouwwerk onderhoudsvrij te maken voor de komende periode.

Veel afstemming met verschillende partijen

De kunstwerken zijn onderdeel van een infrastructureel netwerk. Daarbij zijn veel verschillende mensen binnen de provincie betrokken. Ik heb veel contact en interactie met andere adviseurs (zoals verkeerskundigen, werktuigbouwkundigen) of andere onderdelen binnen de organisatie (zoals projectleiders, verkeersmanagers en toezichthouders). Ook heb ik contact met andere wegbeheerders, wiens wegen onze kunstwerken kruisen, zoals gemeenten.

De provincie als eindverantwoordelijke voor brugonderhoud

Verder werk je als civieltechnisch adviseur veel samen met ingenieursbureaus en aannemers. Dat zijn partijen die bij elk onderhoudsproject wisselen. De provincie is de vaste factor in dit verhaal en zij zorgt voor continuïteit. We zijn als eigenaar van de bruggen verantwoordelijk voor de hele levensduur van de kunstwerken en we moeten dus zorgen dat het werk ook goed gebeurt. Dat is een grote verantwoordelijkheid, maar dat maakt mijn werk ook juist zo leuk.

Een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedere medewerker

Je krijgt dus veel verantwoordelijkheid binnen de provincie en het vertrouwen om je werk goed uit te voeren. De provincie vindt kwaliteit belangrijk en daarom investeert ze ook veel in haar medewerkers. Want naast mijn praktijkervaring, kan ik mij ook ontwikkelen door middel van cursussen en opleidingen. Iedere medewerker krijgt namelijk een persoonlijk ontwikkelbudget. Ik heb al een aantal cursussen gevolgd, waaronder een training voegovergang en opleggingen. Heel leerzaam en nieuwe kennis die ik direct weer in de praktijk kan brengen.”

Wil jij werken aan de bereikbaarheid én veiligheid van Zuid-Holland?

Bekijk alle vacatures!