"Doordat mijn onderzoeken zo goed werden ontvangen, kreeg ik veel vertrouwen in mezelf"

Eva de Graaff, Oud stagiaire team Participatie

  • Naam: Eva de Graaff
  • Functie: Oud stagiaire team Participatie
  • Opleiding: Bachelor Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Liep stage van: Januari 2024 tot en met maart 2024
  • Soort stage: Meewerkstage

“Voor een bestuurskunde student is de provincie een interessante plek om stage te lopen en om werkervaring op te doen. Het is een veelzijdige bestuurslaag en je kunt allerlei kanten op. Ik had tijdens mijn sollicitatiegesprek aangegeven dat ik mij graag bezig wilde gaan houden met onderzoeks- en adviseringstaken en dat ik mijzelf daarin verder wilde ontwikkelen. Dat mocht ik gaan doen bij team Participatie, een jong en hecht team waar ik veel kon leren en ervaring kon opdoen.”

Onderzoek met succes

“Bij team Participatie heb ik negen weken een meewerkstage gevolgd. De eerste paar weken van mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar het participatiebeleid van alle provincies. Daarin heb ik gekeken naar wat de overeenkomsten en verschillen zijn van het beleid van de andere 11 provincies ten opzichte van het beleid dat Zuid-Holland heeft. Op basis van mijn onderzoek heb ik een aantal aanbevelingen geformuleerd. In ons huidige participatiebeleid stond bijvoorbeeld niets over diversiteit en inclusie. Ook ontbrak er informatie over hoe participatietrajecten worden geëvalueerd of over hoe men burgerinitiatieven kan indienen. Het leuke is dat mijn stagebegeleider mijn aanbevelingen erg waardevol vond en dat zij een aantal aanbevelingen in het concept beleid heeft verwerkt. Daar ben ik heel trots op en dat betekent ook dat mijn bijdrage en onderzoek echt nuttig waren voor het team en de organisatie.”

Het beeld van ambtenaren bij team Participatie

“De opvolgende weken ben ik mij met een ander onderzoek aan de slag gegaan. Dit onderzoek was gericht op welk beeld van team Participatie bestaat bij ambtenaren binnen de provincie. Om dit te onderzoeken, heb ik een aantal ambtenaren binnen de organisatie geïnterviewd. Daarin stelde ik vragen als: wat doen deze ambtenaren in hun werk met participatie? Welke behoeften hebben zij en welk beeld hebben zij bij de rol van team Participatie? De respondenten van mijn onderzoek hadden de verwachting dat team Participatie meer zou ondersteunen en adviseren bij hun participatietrajecten. Ook kwam naar voren dat veel ambtenaren niet goed wisten wat het team precies doet. Daar zit dus nog een kans voor het team om zichzelf beter te positioneren binnen de organisatie.”

 

Ik kon zelf aangeven wat ik interessant vond en wat ik wilde leren. Daar heb ik zelf initiatief in genomen."

Open Stad

“Naast de onderzoeken heb ik ook ondersteund bij een inwonersparticipatietraject genaamd Open Stad. Ik kreeg de vraag of ik enquêtevragen wilde opstellen voor dit traject en ook sloot ik aan bij diverse vergaderingen. Daarnaast mocht ik een sociale media post schrijven over de keuzewijzer die we voor dit traject hebben uitgezet. Mijn deelname hieraan was op voorhand niet vastgelegd, maar het is toevallig op mijn pad gekomen. Zo kon ik een inwonersparticipatietraject van dichtbij meemaken. Het fijne van deze stage was ook dat ik zelf actief mocht meedenken over de invulling ervan. Ik kon zelf aangeven wat ik interessant vond en wat ik wilde leren. Daar heb ik zelf initiatief in genomen. Zo kwamen na overleggen de onderzoeken en dit project op mijn pad. Ik vond het erg waardevol om naast het doen van onderzoek mee te doen in zo’n traject.”

Borrels en netwerken door Prozha

“Wat ik ook als positief heb ervaren is dat je als stagiaire lid wordt van Prozha, de jongerenvereniging van de provincie. Prozha organiseert regelmatig borrels en evenementen. Daar sluit ik maar al te graag bij aan, want tot nu toe ben ik naar alle borrels geweest. Ik vind het leuk dat mijn collega’s van team Participatie hier ook naartoe gaan en dat ik op deze manier informeel contact heb met mijn collega’s naast het serieuze werk dat wij doen. Daarbij heb ik door de borrels ook andere jonge collega’s leren kennen, wat heel fijn is voor je netwerk.”

Ingewikkelde processen

“Ondanks dat ik mijn stage als zeer positief heb ervaren, waren er soms ook wel zaken die ik ingewikkeld vond. Wat ik over het algemeen lastig vond en waar ik mezelf nog verder in kan ontwikkelen, is dat ik soms niet helemaal begreep hoe de processen werkten rondom Provinciale Staten (PS) en Gedeputeerde Staten (GS). In mijn rol als stagiaire is het niet heel erg dat je dit niet goed begrijpt, maar ik denk wel dat het mij meer inzicht zou geven. Uiteindelijk schrijf je beleid dat langs deze bestuurlijke processen gaat, dan is het prettig als je snapt hoe het allemaal werkt.”

 

Een bijbaan met veel voldoening

“Gelukkig heb ik nog alle tijd om te leren hoe de processen rondom GS en PS in werking gaan. Ik heb namelijk het geluk dat ik voor acht uur in de week in dienst ben gekomen bij de provincie en dat ik bij een bijbaan bij team Participatie heb gekregen. Ik heb een jaarcontract getekend en zal vooral ondersteunende taken gaan uitvoeren. Zo ga ik bijvoorbeeld aan de slag met het in kaart brengen van participatietools die de provincie zou kunnen gebruiken in diverse trajecten. Denk bijvoorbeeld aan tools als de participatieladder of het participatiekompas.

Het is erg fijn dat ik bij de provincie kan blijven werken nu mijn stage is afgelopen. Doordat mijn onderzoeken zo goed werden ontvangen, kreeg ik veel vertrouwen in mezelf en was het een bevestiging voor mij dat ik het allemaal goed deed. Daar haal ik veel voldoening uit. Daarnaast is de sfeer met de collega’s prettig en ik voelde me eigenlijk al vrij snel thuis. We werken hard, maar we maken ook grapjes met elkaar en lunchen regelmatig samen. Ik zou daarom andere studenten ook aanraden om te solliciteren bij de provincie voor een meewerk- of afstudeerstage. Er is veel te doen, je kan hier veel leren en je wordt als stagiair met open armen ontvangen!”

Lees ook de ervaringsverhalen van andere oud-stagiairs