"De provincie biedt een wereld aan mogelijkheden voor mensen die graag leren en zichzelf blijven ontwikkelen."

Inge Verhoef, Senior beleidsadviseur wonen

  • Naam: Inge Verhoef
  • Functie: Senior beleidsadviseur wonen
  • Opleiding: Facility management en bestuurskunde
  • Werkt bij de provincie sinds: 2021
  • Afdeling: Ruimte, Wonen & Bodem

“Na 20 jaar bij verschillende woningcorporaties gewerkt te hebben was het tijd voor iets nieuws. De provincie Zuid-Holland staat voor een grote uitdaging: voldoende woningen bouwen op de juiste plek. En te zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor doelgroepen als starters, statushouders, ouderen en (arbeids)migranten. Ik houd mij als senior beleidsadviseur bezig met de huisvesting van statushouders en de toezicht op gemeenten. Het is een dossier met ongelooflijk veel dynamiek.”

Complexe vraagstukken

“Op 1 januari 2021 ben ik bij de provincie begonnen als senior beleidsadviseur wonen bij het domein Ruimte, Wonen en Bodem (RWB). We zijn verantwoordelijk voor het maken en realiseren van het beleid op het gebied van de fysieke leefomgeving vanuit de thema’s wonen bodem, energie en ruimte/ruimtelijke kwaliteit. Ons doel is een veilige, mooie, schone en economische vitale leefruimte voor inwoners, bezoekers en bedrijven. Ik houd van complexe vraagstukken, dus ik zit bij de provincie wel goed. Hier kan ik mijn energie en denkkracht goed kwijt. We werken aan acht verschillende ambities en thema’s en vanuit mijn positie kan ik daar een bijdrage aan leveren. Ik wil me graag op maatschappelijk vlak inzetten, dat geeft mij veel energie.”

Achtergrond

“De overstap van de corporatiewereld naar de overheid heb ik dan ook heel bewust gemaakt. Ik ben afgestudeerd in de richting van vastgoed en consultancy, dus de liefde voor vastgoed zat er toen al in. Alles rondom wonen, huizen en (nieuw)bouw vind ik interessant. Zelf kwam ik 2 jaar geleden door privé omstandigheden in een situatie dat ik direct een nieuwe woning nodig had. Dan maak je van dichtbij mee hoe lastig dat is, hoe belangrijk het is dat er goede en betaalbare woonruimte is en waarbij iedereen gelijke kansen krijgt. Daar zet ik me graag voor in.”

Ik houd van complexe vraagstukken, dus ik zit bij de provincie wel goed.

Een belangrijk netwerk

“Na mijn opleiding heb ik diverse functies bij woningcorporaties gehad, waarvan de laatste 6 jaar als bestuursadviseur. Daardoor heb ik een groot netwerk opgebouwd, wat erg handig is in mijn huidige functie. We hebben namelijk met ontzettend veel verschillende partijen te maken. Niet alleen collega’s en andere afdelingen, maar ook andere provincies, gemeenten, het Rijk, corporaties, ontwikkelaars en ga zo maar door. Ik voer veel gesprekken met gemeenten en door mijn eerdere ervaring weet ik direct welke corporatie daarbij hoort. Meestal ken ik daar dan wel iemand van.”

De provincie heeft een waardevolle positie

“De rol van de provincie als middenbestuur is als een spin in het web. We zitten zowel in de uitvoering als de ontwikkeling en dat vind ik een hele waardevolle positie. Het is een netwerkrol waarin ik met veel verschillende partijen te maken heb. Daardoor is transparantie heel belangrijk. We moeten duidelijk maken waar we wel en niet van zijn. Elke partij heeft zijn eigen belangen en die zijn soms tegenstrijdig met elkaar. De kunst is om dan naar punten te zoeken waarin we samen kunnen optrekken. Zo’n politiek spel was ik nog niet eerder gewend, maar het is heel belangrijk.”

Het persoonlijk ontwikkelbudget

“Wat ik fijn vind aan de provincie als werkgever is dat er een gezond werkklimaat wordt nagestreefd. Iedereen werkt hard, maar we hebben oog voor elkaar. Binnen ons team hangt een fijne werksfeer. We zijn ook heel divers: van jong tot oud en alles daartussen. Ook onze achtergronden variëren van elkaar, daardoor hebben we gezamenlijk veel kennis. Ik krijg veel inspiratie van mijn collega’s, door te observeren hoe zij lastige zaken aanpakken. Dat vind ik erg waardevol en helpt ook weer bij mijn eigen ontwikkeling. Daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden bij de provincie uitstekend. Ik kan mijn eigen tijd indelen en daar hecht ik als alleenstaande moeder veel waarde aan. Ook het persoonlijk ontwikkelbudget (POB) is zeer interessant. Dit budget is bedoeld om jezelf te ontwikkelen in je huidige functie of voor een nieuwe functie binnen de provincie. Ik heb hiermee de universitaire studie Bestuurskunde gevolgd en ben afgelopen maart afgestudeerd. Alles wat ik op maandag in college leerde, kon ik direct in de praktijk toepassen. We hebben ook nog een PZH akademie met interne cursussen. Onlangs heb ik de cursus ‘beter leren vragen stellen’ gevolgd. Ik voer veel toezichtgesprekken en met behulp van deze cursus kan ik beter de balans vinden tussen zelf aan het woord zijn, luisteren en gerichte vragen stellen.”

Er zijn zoveel mogelijkheden

“Hoewel ik hier op mijn plek zit, blijf ik mij wel altijd bewust van alle mogelijkheden. Er is zoveel te doen op het gebied van wonen en ik ontwikkel mijzelf graag. De flexibiliteit, vrijheid en complexiteit van de opgave zorgen ervoor dat ik mijzelf zeker nog een hele tijd bij de provincie zie blijven. Binnen de organisatie wordt interne mobiliteit gestimuleerd. Mijn oude functie, als bestuursadviseur, lijkt mij binnen de provincie ook erg interessant. Misschien zie ik mijzelf op de lange termijn ook wel ontwikkelen als lid van het management team. Genoeg ambities en mogelijkheden dus, dat maakt het een fijne werkgever!”

Wil je weten aan welke projecten we als provincie Zuid-Holland werken? Bekijk de artikelen en verhalen van mijn collega’s!