"Het allerbelangrijkste van mijn werk is dat ik resultaat zie voor wie we het doen, de inwoners van Zuid-Holland."

Esther Doon, Regioaccount en beleidsadviseur wonen

  • Naam: Esther Doon
  • Functie: Regioaccount en beleidsadviseur wonen
  • Opleiding: Sociale geografie
  • Werkt bij de provincie sinds: 2017
  • Afdeling: Ruimte, Wonen & Bodem

“Ik heb altijd al in de volkshuisvesting gewerkt, eerst bij een gemeente en daarna bij een woningcorporatie. Daar heb ik ervaring opgedaan met het huisvesten van aandachtsgroepen. De provincie houdt zich daarentegen bezig met het grotere geheel, met als doel dat de woningbouw sneller gaat, er meer betaalbare woningen worden gebouwd en er toekomstbestendig wordt gebouwd. Het gaat niet dus alleen om het aantal te bouwen woningen, maar er komt zoveel meer bij kijken. Denk aan de locatie, mobiliteit, klimaat en economie. We kijken meer dan ooit integraal naar de ontwikkelingen in Zuid-Holland, omdat de ruimte beperkt is.”

Kwaliteit boven kwantiteit

“De overstap naar de provincie heb ik heel bewust gemaakt, want ik wilde graag weten hoe op dat schaalniveau invloed kan worden uitgevoerd op de woningmarkt. Ik vind het allerbelangrijkste van mijn werk dat ik sta voor de maatschappelijke opgave, resultaat zie en een verbinding leg tussen het provinciaal beleid en voor wie we het doen, de inwoners van Zuid-Holland. Dat komt door mijn ervaring bij de woningcorporatie, waar ik veel heb gesproken met inwoners en wat onder hen leeft. Volkshuisvesting is echt mijn passie. Mijn functie is veel dynamischer dan toen ik 5 jaar geleden bij de provincie begon. Voorheen was kwantiteit de belangrijkste factor bij het bouwen van woningen en het beoordelen van regionale woningbouwprogramma’s. Nu voert de kwaliteit van de woonopgave de boventoon. Dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Verbinden

“Zuid-Holland bestaat uit 7 regio’s. Het mooie van mijn functie als regioaccount Holland Rijnland is het verbinden van opgaven en stakeholders. Ik spreek veel met de regio’s en heb daar inmiddels een groot netwerk opgebouwd. Dat is een belangrijk onderdeel van mijn werk, want we gaan graag in gesprek over wat er allemaal mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Bouwstromen en innovatieve woonconcepten.”

Ik vind de provincie een erg fijne werkgever, waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.

Vooroordelen

“Er werd door mijn omgeving aan mij gevraagd waarom ik in die ivoren toren ging werken toen ik de overstap van de corporatiewereld naar de provincie maakte. Ik vind dat de vooroordelen hier absoluut niet van toepassing zijn, want van alle banen die ik heb gehad is dit veruit de leukste. Het is heel actueel en afwisselend. Het werk is een stuk dynamischer dan de buitenwereld denkt.”

Onbeperkt cursussen volgen

“Daarnaast vind ik de provincie een erg fijne werkgever, waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. We hebben een PZH akademie waar je onbeperkt cursussen kunt volgen, zoals ‘netwerkend werken’ en ‘kritisch denken’. Een echte aanrader is de cursus ‘politiek-bestuurlijke sensitiviteit’, die heb ik gevolgd toen ik net bij de provincie begon. Niet alleen is het belangrijk om kennis te maken met de politieke omgeving waarin je komt te werken, maar het is ook een goede manier om een netwerk binnen de provincie op te bouwen. We werken hybride, dus deels vanuit huis en deels op kantoor. Daardoor loop je minder snel collega’s van andere afdelingen tegen het lijf. Zo’n cursus zorgt ervoor dat je waardevolle contacten kunt opdoen.”

Hybride werken

“Het was even zoeken, maar de provincie heeft geregeld dat iedereen vanuit huis goed beeld en geluid heeft. Hierdoor staat het je vrij om vanuit huis te werken. Ook kan ik flexibel mijn werktijden indelen, in goed overleg natuurlijk. Ik ben normaal gesproken elke maandag vrij, maar soms komt het voor werk of privé beter uit om te ruilen met een andere dag. Die vrijheid zorgt voor mij voor een goede werk-privébalans. We hebben met het team afgesproken dat we elke dinsdag op het provinciehuis bijeenkomen. Ik vind het fijn om iedereen dan te zien, want we hebben echt een gezellig en divers team.”

Geen dag hetzelfde

“Zoals eerder gezegd is dit de leukste functie die ik tot nu toe heb gehad. Ik sluit natuurlijk niet uit dat ik ooit ergens anders aan de slag ga, maar het belangrijkste is dat ik na zoveel jaar nog steeds plezier heb in mijn werk. En dat het werk voldoende uitdaging met zich meebrengt, zodat ik ’s ochtends niet kan voorspellen hoe mijn dag precies verloopt. Dan ben ik tevreden!”

Wil je weten aan welke projecten we als provincie Zuid-Holland werken? Bekijk de artikelen en verhalen van mijn collega’s!