"Met mijn onderzoek kan ik echt van betekenis zijn en concreet iets bijdragen aan de opgave waar we voor staan"

Meike Spaninks , Oud stagiaire Ruimtelijke Ordening

  • Naam: Meike Spaninks
  • Functie: Oud stagiaire Ruimtelijke Ordening
  • Opleiding: Bestuurskunde, master Governance & management van complexe systemen, Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Opdracht: Team Nieuwkomers
  • Soort stage: Afstudeerstage
  • Liep stage van: Januari 2024 - heden

“Voordat ik bij de provincie stage kwam lopen, wist ik eigenlijk niet zo goed wat een provincie precies doet. Veel medestudenten van mijn opleiding gingen stage lopen bij een gemeente of een ministerie. Ik wilde graag het onbekende opzoeken en koos voor de provincie als stageplek. Het sollicitatiegesprek dat ik voerde met mijn begeleider bij de provincie was heel open en ze vroeg me waar ik behoefte aan had, aan wat voor soort opdracht ik dacht en toen bood ze gelijk deze opdracht aan. Ik was gelijk heel erg enthousiast geworden omdat er meteen een klik was van beide kanten en er voor stagiaires mooie uitdagingen liggen om mee aan de slag te gaan.”

Aan de slag met een onderzoeksvraag

”Ik was op zoek naar een probleem in de ruimtelijke ordening waarbij je ook bestuurskunde kunt gebruiken. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kwam er al een hele goede onderzoeksvraag naar voren, namelijk: ‘Welke condities leiden tot een succesvolle implementatie van de asielopgave?’ Want sinds 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden en de gemeentes moeten nu voldoen aan een bepaalde opgave. Ze kunnen bijvoorbeeld asielzoekers uitruilen met elkaar. De provincie heeft daar een nieuwe taak in en kijkt welke condities eigenlijk belangrijk zijn om te kunnen komen tot een succesvolle implementatie van deze wet. En daar kom ik dan om de hoek kijken!”

Mijn stage

“Mijn stage loop ik bij het team Nieuwkomers. Wij houden ons bezig met het huisvesten van asielzoekers en statushouders. Het hele asielsysteem is bijvoorbeeld een heel complex systeem, want door het woningtekort kunnen statushouders niet doorstromen naar een woning. Er spelen verschillende factoren in dat systeem wat dan weer effect heeft op een andere facetten. Door mijn opgedane kennis in mijn master weet ik dit soort complexe zaken goed aan te pakken!

Zo heb ik afgelopen maanden eerst gewerkt aan het theoretische kader, dus welke theorieën kan ik bij deze onderzoeksvraag vinden. Ook heb ik een aantal interne interviews gepland want er zijn natuurlijk heel veel collega’s die me heel goed bij dit onderwerp kunnen helpen. Vervolgens wil ik een externe interviewronde doen met bestuurders en gemeenteambtenaren uit Zuid-Holland. Zo ga ik bijvoorbeeld een interview houden met gedeputeerde Anne Koning en met een aantal regio coördinatoren in Zuid-Holland om zo te komen op een antwoord op mijn onderzoeksvraag.”

Tijdens mijn sollicitatie was ik erg enthousiast over de opdrachten bij de provincie en was er meteen een klik van beide kanten"

Interviews afnemen

“Gelukkig lukte het om met de externe actoren gesprekken in te plannen en stonden ze er voor open. We hebben nu heel veel contact met de regio’s in Zuid-Holland en met een partij zoals het COA omdat er natuurlijk heel veel gebeurt op het gebied van het asielvraagstuk. Zuid-Holland heeft de allergrootste opgave van heel Nederland wat betreft omvang en in Zuid-Holland is de ruimte erg schaars dus het is een enorme uitdaging. Door die korte lijntjes naar de regio kende ik al een aantal personen en die waren gelijk bereid me te helpen. Dat was erg fijn.”

Het werkveld in

“Naast mijn onderzoek, mocht ik ook een aantal keer op werkbezoeken gaan. We zijn naar een opvanglocatie geweest voor statushouders, bijvoorbeeld het cruiseschip Silja Europa dat in de Merwehaven in Rotterdam ligt. Dat vond ik wel heel confronterend om te zien, omdat die mensen soms al meer dan een jaar op die boot zitten. Ze kunnen gewoon niet doorstromen naar een woning.

Het is voor mij wel goed om te zien dat we niet alleen de ons opgelegde quota halen maar dat we ook zien wat het met de mensen doet. Dat is best confronterend want de realiteit zien is toch wel anders. Maar daardoor zie je ook wel waarvoor je het doet uiteindelijk. Dat is heel belangrijk.”

Hybride werken

“Ik ben meestal twee en soms zelfs drie dagen op kantoor aan het werk. Ook heb ik de gelegenheid om thuis te werken. De voorzieningen op kantoor zijn allemaal heel goed. Het is fijn dat je gebruik kunt maken van een focus werkplek om in stilte te werken. Ook de kantoortuin is fijn want het is erg makkelijk om een gesprek te beginnen met je collega’s. Zeker als je bijvoorbeeld even snel een vraag hebt, dan loop je gewoon naar iemand toe. We zitten vaak op dezelfde werkplek op B5 en we zitten dus geregeld op kantoor.”

Onboarding, begeleiding en team

“Toen ik begon met mijn stage, ben ik door mijn stagebegeleider rondgeleid in het gebouw. Ik ben meegenomen in de systemen die voor mijn werkzaamheden belangrijk zijn. Ongeveer twee weken nadat ik begon vond de introductiebijeenkomst voor stagiaires plaats. Veel dingen daarvan wist ik ondertussen natuurlijk al, maar de herhaling was best fijn. Bovendien was het daarnaast ook erg leuk omdat ik medestudenten van mijn master tegenkwam waarvan ik niet wist dat ze ook hier stage lopen. Daarnaast is het sowieso fijn om met leeftijdsgenoten te praten en ervaringen uit te wisselen. Ook is het leuk dat Prozha, de jongerenvereniging van de provincie, zich presenteerde en ik heb me ook gelijk aangemeld voor een aantal activiteiten die zij organiseren.”

Toekomstplannen

“Eind juni loopt mijn stage ten einde en dan heb ik nog tot begin augustus om mijn afstudeerscriptie af te ronden en in te leveren. Na mijn afstuderen zou ik graag willen solliciteren naar een plek binnen het wo-traineeship van de provincie. In dit kader heb ik hierover gesproken met een huidige trainee, Melinda. Zij gaf me tips en tricks voor het traineeship hier en ze heeft me aangespoord om zeker te solliciteren. En ik denk dat het beter bij mij past dan dat ik direct aan een reguliere baan ga beginnen, omdat je dan toch minder de kans hebt om jezelf te ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Het ontwikkelprogramma is hartstikke fijn en dat vind je niet zo snel bij een startersbaan. Ik hoop dat ik volgend jaar januari binnen het traineeship kan starten.”

Lees ook over de ervaring van andere stagiairs: