"Ik laat graag mijn creatieve blik los op allerlei vraagstukken"

Mitchell Hendriks, Beleidsmedewerker Greenports, Oud-trainee

  • Naam: Mitchell Hendriks
  • Functie: Beleidsmedewerker Greenports, Oud-trainee
  • Opleiding: Visual, Art & Design Management
  • Werkt bij de provincie sinds: 2018 tot 2023

Ik probeer altijd creatieve oplossingen te zoeken, juist bij onderwerpen en projecten waar men dit niet verwacht. Zo ben ik afgestudeerd aan de HKU met een project gericht op Blockchain-technologie. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Hoe kunnen we creatief aan de slag met deze technologie en hoe vertalen we dit naar een prototype? Op deze manier probeer ik statische vraagstukken, op gepaste momenten, vanaf een andere kant te bekijken.

Het ontwikkelen van de DSO-viewer was mijn eerste klus als trainee. Omgevingsbeleid was een mooie start, omdat het één groot overzicht is van wat de provincie doet. Vervolgens heb ik mij bij P&O bezig gehouden met het thema opgavegericht werken en de rol van P&O in onze veranderende organisatie. De provincie gaat integraler werken in opgaven. Dat brengt een andere rol voor P&O met zich mee. De laatste 8 maanden van mijn traineeship werk ik aan de opgave Greenports. Greenports is een andere benaming voor kas- & tuinbouwgebieden. De Greenports in Zuid-Holland bestaan uit enorm veel partijen. Om de samenwerking te bevorderen, werkt de provincie aan een IT-tool waarmee het netwerk beter in kaart kan worden gebracht.

In totaal duurt mijn traineeship twee jaar en inmiddels heb ik een vast contract, net als al mijn traineegenoten. Het leuke aan de provincie is dat je heel veel ruimte krijgt. Je bent niet altijd gebonden aan een onderwerp of team. Als je laat zien dat je ergens goed in bent en je nieuwe dingen wilt, dan is het een organisatie die je ook op andere dingen zal inzetten.

Door data te combineren, kunnen we slimmer beleid maken om bijen in de stad te helpen''

Ik ben geen IT-er. Maar het vakgebied vind ik wel heel interessant. Want iedereen werkt tegenwoordig met computers. De grote vraag is volgens mij hoe je datagedreven werken en digitalisering kan inzetten om jouw vakgebied of expertise en de maatschappij verder te brengen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld meegedaan aan een summer school van het Kennislab voor Urbanisme, waar allerlei slimme studenten een soort hackathon hebben gedaan. Ze hebben daar de data over bijensterfte in Den Haag gecombineerd met data over hitte in de stad. En kwamen er zo achter dat waar platte daken zijn en dus meer warmte is, meer bijen sterven. Bijen zorgen voor de bestuiving van zo’n 80% van de planten en voedselgewassen op aarde. De bij staat dus aan de basis van ons bestaan. Zuid-Holland wil daarom een bijvriendelijke provincie zijn met voldoende bloemrijke planten, struiken en bomen. Met deze informatie kan onze organisatie slimmer beleid ontwikkelen om bijen in de stad te helpen. Dit is een voorbeeld waarom ik het zo gaaf vind om bij deze provincie te werken.

Toen ik bij de provincie kwam werken was ik al een aantal jaar aan de weg aan het timmeren als DJ. Tijdens mijn traineeship werd dit steeds serieuzer. Ik draaide op de grootste dance evenementen in binnen- en buitenland en tekende een contract bij de bekendste platenmaatschappij van de hardstylescene. In augustus 2019 heb ik mijn hoogste doel bereikt. Ik draaide op Defqon1, het grootste hardstyle festival ter wereld. Daarna ben ik gestopt met draaien. Het leukste aan DJ zijn vond ik namelijk het netwerken en het uitdenken van een strategie om mijn doelen te bereiken. Bij de provincie kan ik hiervan mijn werk maken. De provincie is namelijk een echte netwerkorganisatie met heel veel partners en veel verschillende projecten. Bij de provincie heb ik de ambitie om aan de slag te gaan als programmamanager en me te storten op allerlei opgaven, samenwerkend met verschillende partijen, gemeenten en bedrijven.