"Het traineeship is een hele fijne start van je carrière. Het biedt mij de kans om op zoek te gaan naar wat mij drijft. "

Caimy Rutten , Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Caimy Rutten
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Oriëntaalse Talen (Arabisch) en Communicatie aan Zuyd Hogeschool
  • Opdrachtgever: Woningcorporatie Staedion

“Na het afronden van mijn studie wilde ik graag een traineeship gaan doen omdat er een persoonlijk ontwikkeltraject in zit en ik vond het een hele fijne overgang van student zijn naar het worden van een professional. Ik voelde me minder aangetrokken tot het commerciële werkveld en wilde me liever maatschappelijk inzetten. Het gedeelte van de gebiedsontwikkeling leek mij heel erg interessant. Omdat ik geen ervaring had met dit onderwerp ben ik heel blanco het gesprek ingegaan. Daar heb ik aangegeven dat de zachte kant van het thema mij aansprak, dus het maatschappelijke aspect en participatie. Ik vind het interessant om mij te richten op de inwoners, zoals de samenstelling van de buurt en hoe daarmee rekening wordt gehouden.”

Van Zutphen en Maastricht naar Den Haag

“Het traineeship en mijn eerste opdracht zijn in Den Haag, maar daar kom ik oorspronkelijk niet vandaan. Ik kom uit Zutphen en voor mijn studie ben ik naar Maastricht verhuisd. Ook heb ik voor mijn studie een jaar in Afrika gewoond, waarvan een half jaar in Zanzibar en een half jaar in Cairo, dus ik kan me snel aanpassen en me ergens thuis voelen. Naar Den Haag verhuizen was dus geen hele grote overgang voor mij.“

Mijn opdracht bij Staedion

“Mijn eerste opdracht voer ik uit bij woningcorporatie Staedion. Ik ben bezig met het maken van wijkvisies voor drie wijken in midden, zuid en oost Den Haag waar de urgentie is om de leefbaarheid te verbeteren. Die wijken mag ik analyseren en ook ga ik input bij bewoners en stakeholders ophalen om een visie te maken over wat ze met de wijk willen gaan doen. Enerzijds focus ik mij op leefbaarheid en anderzijds op het bezit. Een externe projectleider zet het project op en ik ben dan bij alle bijeenkomsten betrokken. Ik werk alles helemaal uit aan de hand van data die bij Staedion bekend is. Dat is een hele klus. We gaan bijvoorbeeld ook de wijken in om met de bewoners te praten over bepaalde aspecten die voortkomen uit de wijkvisie. Binnen de wijken is er veel diversiteit onder de bewoners en het leuke is dat ik daarin mijn opgedane kennis van cultuur kwijt kan. De gesprekken die ik met bewoners voer, gaan bijvoorbeeld over culturele aspecten of energielabels. Het is erg breed.”

Mijn weekindeling

“Mijn werkweek bestaat veel uit overleggen in werkgroepen en ook in regieteams. Ook ben ik bij gesprekken met collega’s van Staedion met stakeholders, zoals de politie. Ik kom daardoor op heel veel plekken en alle bevindingen van mijn bezoeken schrijf ik uit. Verder ga ik ook zo af en toe op wijkbezoek in wijken waar ik geen visie voor hoef te schrijven, maar zo krijg ik toch een beter beeld van het geheel. Ik ben bijvoorbeeld langs geweest bij een renovatieproject. Ik vind het namelijk niet fijn om de hele tijd achter een beeldscherm te zitten. Dan mis ik de connectie met mensen. Gelukkig is deze opdracht ontzettend afwisselend en ziet elke dag er anders uit.

Daarnaast ben ik betrokken bij het project ‘Wonen met een Plus’. Dit betreft complexen waarin ouderen kunnen wonen en er zijn daarnaast extra voorzieningen inpandig aanwezig, zoals een huisarts of een ontmoetingsruimte en een restaurant voor de bewoners. Dus wonen en zorg onder één dak. Ik ben nu bezig met het evalueren van dit concept door middel van het verwerken van interviews.”

Op mijn plek bij Staedion

“Bij Staedion heb ik een heel fijn team dat me hartelijk ontving met een bloemetje en een leuk pakketje. Ik word erg goed begeleid en in het begin had ik wekelijks een overleg met mijn begeleider. Ik was ook benieuwd naar wat de collega’s van mij zouden vinden omdat ik weinig ervaring had met gebiedsontwikkeling. Gelukkig vonden de collega’s dat niet erg en ervaren ze het juist als prettig omdat ik een hele andere kijk kan bieden op zaken. In het begin krijg je natuurlijk heel veel informatie, maar daarna kan je er ook wat mee en voel je je echt onderdeel van zo’n team. Ik werk met heel veel verschillende collega’s samen omdat ik immers met drie verschillende wijken werk. Daardoor kan ik veel van die diverse collega’s leren.

Ondanks dat ik voor een commerciële organisatie werk, ervaar ik dat helemaal niet zo, omdat ik op de voor mij juiste afdeling ben geland. Eigenlijk wordt er nooit gesproken over bedragen en aantallen maar enkel over de kwaliteit van wonen. De mensen waarmee ik te maken heb zijn gebiedsregisseurs of consulenten leefbaarheid en participatie, dus die gaan ook niet over commercie. Voor mij is dat dus een hele goede match!”

Warm aanbevolen: Het traineeship!

“Het traineeship is een hele fijne start van je carrière omdat het heel divers is: het biedt mij de kans om op zoek te gaan naar wat ik leuk vind en wat mij drijft. Ook bij Staedion is dit absoluut het geval. Ik kan kijken naar zaken die ik erg interessant vind en dan zoeken naar een manier hoe ik daar wat mee kan. Als je gelijk in een reguliere functie start dan ligt vaak een heleboel al vast, maar bij een traineeship zijn de opties super breed en je krijgt echt de kans om te kijken waarin je jezelf wenst te ontwikkelen. Dat zou ik wel als een groot pluspunt omschrijven.

Het is sowieso heel goed voor je ontwikkeling als je aan te begin van je carrière staat en je wellicht nog niet helemaal goed weet wat je wilt doen. Dan biedt een traineeship de mogelijkheid om op heel veel plekken een kijkje te kunnen nemen. Het is ook fijn dat het traineeship een persoonlijk ontwikkeltraject biedt en je gaat dat traject met een groep aan, dus je bent nooit alleen. Al met al dus voor mij de ideale situatie om van student naar young-professional te groeien.”

Wil je weten aan welke opdrachten Caimy haar medetrainees werken? Lees dan verder: