"Van externe journalist naar interne journalist"

Marcel van den Eng, Oud-collega, Woordvoerder

  • Naam: Marcel van den Eng
  • Functie: Oud-collega, Woordvoerder
  • Werkt bij de provincie sinds: 2018
  • Afdeling: Communicatie

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest als journalist voor radio, tv, online en krant nam Marcel van den Eng de stap naar de overheid. Tegenwoordig werkt hij bij ons als woordvoerder voor gedeputeerde Frederik Zevenbergen. Hij kwam in een hele andere wereld terecht, want van het medialandschap naar een overheidsorganisatie is een flinke stap. De kennis en vaardigheden die hij heeft opgedaan als journalist komen in grote mate van pas in zijn huidige functie. Marcel voelt zich verder prima thuis binnen de provincie. Als lid van de LGBT-gemeenschap heeft hij het gevoel goed zichzelf te kunnen zijn. Hij vertelt hieronder meer over zijn functie als woordvoerder én over diversiteit bij de provincie.

Onderzoeken en informeren

“Ik heb ooit voor de journalistiek gekozen omdat ik graag dingen wilde onderzoeken en mensen informeren. In de loop der jaren ben ik mijzelf steeds meer gaan afvragen of de journalistiek nog wel bij mij, en bij deze drijfveren, paste. Je moet als journalist altijd relevant zijn voor je publiek, maar tegelijkertijd zijn niet alle onderwerpen waarover je wilt schrijven even populair. Hierdoor vroeg ik mij langzamerhand steeds meer af of dat nog wel paste bij wat ik graag wil doen.’’
”Hoewel de werelden van de journalistiek en een overheidsorganisatie als de provincie soms ver uit elkaar lijken te liggen zie ik dat niet zo. Eigenlijk ben ik nu in mijn functie als woordvoerder een soort interne journalist. Ik stel aan collega’s constant de vraag: waarom, wanneer en hoe gaan we het doen? En daarnaast vooral ook: hoe gaan we de mooie dingen die gebeuren bij de provincie aan de buitenwereld laten zien? Op deze manier vind ik in mijn huidige functie de combinatie van onderzoeken én informeren weer terug.”

Een bescheiden organisatie

”Als woordvoerder heb ik nauw contact met de pers en breng ik relevante informatie voor de provincie naar buiten. We zijn als organisatie soms nog wel wat bescheiden over wat we doen. Daar zit voor mij dan ook een deel van de uitdaging in mijn werk: mensen informeren over de interessante dingen die bij de provincie gebeuren. Kortgezegd ben je als woordvoerder een groot deel van je tijd bezig met het onderhouden van goede contacten binnen je netwerk, het verzamelen van relevante informatie en ervoor zorgen dat de relevante informatie bij de juiste mensen terecht komt.”
”Toen ik als journalist werkte heb ik een groot netwerk opgebouwd, waardoor ik nu goed weet waar ik de zaadjes moet planten om deze later te kunnen oogsten. Een mooi voorbeeld hiervan is dat we als provincie samen met andere regionale overheden lobbyen voor een verbeterde treinverbinding tussen Nederland en Duitsland. We zijn hier als provincie Zuid-Holland een belangrijke partij in, omdat deze verbinding voor onze handel heel belangrijk is. Er is een brief naar het kabinet geschreven vanuit de betrokken partijen. Via mijn netwerk heb ik dit verhaal vervolgens aan een grote krant weten te ‘verkopen’ en dit heeft het proces van deze treinverbinding weten aan te jagen. Dat soort successen heb ik bereikt door middel van mijn netwerk en ervaring. Dit zijn dingen waar ik toch ook best wel trots op ben. Daarin zie je dat je als woordvoerder écht van belang kan zijn voor een organisatie.”

 

Diversiteit

”In een bestuurlijke organisatie als de provincie Zuid-Holland is diversiteit momenteel een onderwerp waar we extra aandacht aan schenken. Als onderdeel van de LGBT-gemeenschap heb ik vanzelfsprekend affiniteit met het onderwerp. Ik kan goed mezelf zijn binnen de organisatie. Ik denk dat we het als organisatie op het gebied van diversiteit goed doen. Ik ben blij dat we een organisatie zijn waar de regenboog vlag gehesen wordt en waar we bijeenkomsten zoals de week van de diversiteit hebben om het onderwerp aan te jagen. Tegelijkertijd kan het natuurlijk ook altijd nog beter. Juist als overheidsorganisatie heb je een voorbeeldfunctie naar de buitenwereld. Verschillende grote organisaties zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de PRIDE-borrel, hoe tof zou het zijn als de provincie hier vanuit haar voorbeeldfunctie ook bij zou kunnen aansluiten. Zo’n borrel is niet alleen voor de gezelligheid, ook is het een mooie kans om ons als provincie te etaleren. Je moet het gevoel creëren dat je bij de provincie wil werken. Daarbij moet het niet uitmaken wie je bent. Ik blijf het gesprek over diversiteit in ieder geval aangaan en denk dat een steeds groter deel van de organisatie dit ook zal doen.”