"Een projectleider komt overal: van de keukentafel tot aan de bestuurlijke tafel"

Sander van der Meulen, Projectleider Ruygeborg II, natuurgebied Nieuwkoop

  • Naam: Sander van der Meulen
  • Functie: Projectleider Ruygeborg II, natuurgebied Nieuwkoop
  • Opleiding: Sociale Geografie en Planologie in Groningen
  • Werkt bij de provincie sinds: 2009
  • Afdeling: Projecten & Programma’s

“Na mijn studie Sociale Geografie en Planologie in Groningen ben ik 12 jaar geleden begonnen als trainee voor de provincie. Daarna ging ik aan de slag als projectleider bij het programma IODS en het programma Fiets. Vervolgens ben ik nog werkzaam geweest op de Zuid-Hollandse eilanden; de laatste jaren als programmamanager van het gebiedsprogramma Goeree-Overflakkee. Tegenwoordig ben ik projectleider voor het project Ruygeborg II, een natuurgebied bij Nieuwkoop. Dit gebied wordt de komende jaren omgevormd tot natuurgebied.

Waarom ik voor de provincie heb gekozen? Vanwege de diversiteit aan projecten en kansen waarmee je aan het werk kunt. Dat je zowel op strategisch niveau, als in de uitvoering aan het werk bent, en alles daartussen. Dat maakt het werk erg afwisselend.”

Supermooie natuurprojecten met recreatie-elementen

“Het meest trots ben ik op de samenwerking met natuurorganisaties en gemeenten rond het Haringvliet van de afgelopen jaren. We hebben daar een mooi programma gedraaid, met hele mooie resultaten. Er is met alle partijen samen 25 miljoen euro geïnvesteerd. Het zijn supermooie natuur- en recreatieprojecten geworden. Met iconen zoals het Vogelobservatorium ‘Tij’ Haringvliet, waar mensen van heinde en verre op afkomen, maar ook speelnatuur voor kinderen en een kwaliteitsimpuls en uitbreiding van enkele natuurgebieden zoals de Noordrand van Goeree-Overflakkee. Waar de regio ook trots op is. Ja, dat vind ik wel iets waar wij als provincie een mooie rol in hebben kunnen spelen. Dat is hartstikke leuk geweest. Ik heb tijdens het Haringvliet-project de verbindende rol gespeeld vanuit de provincie, en heb partijen samengebracht. Soms was het op het concrete niveau om projecten te realiseren en soms meer op strategisch programmaniveau om aan dezelfde doelen te werken.”

Bij de provincie kan je veel kansen pakken; er zijn genoeg onderwerpen waar je mee aan de slag kunt.

Veel mogelijkheden om te switchen in rollen en functies

“Wat ik heel positief vind aan werken voor de provincie, is dat je zelf heel veel kansen kunt pakken als medewerker. Er zijn genoeg onderwerpen waar je mee aan de slag kunt, en ook binnen Projecten & Programma’s heb je heel veel mogelijkheden om te switchen in rollen en functies. Dat vind ik een heel groot voordeel: dat je procesmanager, programmamanager of projectleider kunt zijn. Dat zijn allemaal verschillende rollen die je kunt aannemen. En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud: dat loopt uiteen van wegen aanleggen tot aan werken aan de circulaire economie of natuur. Het is heel divers.”

Lange adem

“Wat ik soms minder aan mijn werk vind? De lange doorlooptijden van projecten zou je kunnen zeggen, maar dat hoort ook bij het proces, om telkens stapjes te maken. Je hebt niet altijd een project binnen een jaar afgerond. Zo werkt de overheidswereld gewoon niet. Je moet wel van de lange adem zijn. Maar het negatieve weegt niet op tegen het positieve. Ik ben hartstikke blij bij de provincie.”

“Het werk binnen de afdeling Projecten & Programma’s gaat niet alleen over de inhoud, maar ook over het proces en hoe dat te organiseren. En het goed neerzetten van de organisatie: hoe je het bestuurlijk verbindt en welke strategische keuzes er gemaakt worden. Je kijkt naar hoe je bestuurders daarbij kunt helpen en op het juiste moment in positie kunt brengen om zo de doelen te verwezenlijken die het bestuur heeft gesteld.”

Van keukentafel tot aan bestuurlijke tafel

“Een projectleider moet weten hoe het bestuurlijk werkt, en moet kunnen schakelen tussen de verschillende gespreksniveaus: je moet een gesprek kunnen voeren met een wethouder, een gedeputeerde, maar ook met een agrariër, ondernemer of omwonende uit het gebied. Het gaat van de keukentafel tot aan de bestuurlijke tafel en alles wat daartussenin zit.”

Plannen voor komende jaren

“Kernwoorden voor de provincie zijn als je het mij vraagt: integraliteit, verbinden en gebiedsgericht werken. Als provincie pak je een rol die bij je past en die je ook gegund wordt en soms ook die nodig is. De ene keer moet je kaderstellend zijn, en de andere keer kun je meer meegaan met plannen of ideeën van een gebied of een particulier. Dat kan alleen als je in verbinding bent, en als je vanuit integraliteit kunt denken. Hierin zie ik voor mijzelf een rol in weggelegd, om dit meer tot uiting te brengen. En dat vind ik het allerleukste dat er is. Dit heeft ons de afgelopen jaren heel veel gebracht als organisatie.”