"Ik ben heel gemotiveerd om van de energietransitie een succes te maken"

Astrid Vlaminkx, Coördinator windenergie

  • Naam: Astrid Vlaminkx
  • Functie: Coördinator windenergie
  • Opleiding: Communicatiekunde en Bestuurskunde
  • Werkt bij de provincie sinds: 2005
  • Team: Energie

“Ik kwam in 2005 bij de provincie binnen als communicatieadviseur voor verkeer en vervoer. In 2014 ben ik overgestapt naar energietransitie en vanaf 2016 zit ik bij het Windteam, onderdeel van een team voor hernieuwbare elektriciteit op het land. Windenergie is vooral een ruimtelijk vraagstuk: waar hebben we er plek voor en hoe kunnen we het combineren met wonen, werken, natuurontwikkeling en recreatie? Dit is een politieke keuze, het Windteam bereidt de besluitvorming voor. Als er een besluit is genomen, voeren we het uit, meestal samen met gemeenten, energiecoöperaties, ontwikkelaars en omwonenden.”

Met de paplepel ingegeven 

Ik heb communicatie en bestuurskunde gestudeerd. Voor ik bij de provincie kwam, werkte ik bij adviesbureaus en de combinatie van communicatie en bestuurskunde maakte dat ik daar goed uit de voeten kon. Verder is het openbaar bestuur mij met de paplepel ingegeven: mijn opa was gemeentesecretaris, mijn vader gemeenteambtenaar. Dus bij de overheid werken leek mij wel wat. 

Ontdekken en ontwikkelingsmogelijkheden

“Binnen de provincie heb ik alle ruimte gekregen om mij te ontwikkelen van communicatieadviseur tot wat ik nu doe. En ik ben niet de enige! Er zijn genoeg vraagstukken die je uitdagen het beste uit jezelf te halen en de organisatie ondersteunt je met opleidingen, cursussen en tijdelijke klussen om te ontdekken of een nieuwe plek iets voor je is. Daarnaast past de onderlinge sfeer goed bij mij. Hard werken en ook tijd om leuke dingen met elkaar te doen.”

Op dezelfde voet verder?

“In maart 2023 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Dat is een spannend moment. Welke partijen gaan de komende jaren bepalen hoe het met windenergie gaat? Wat worden de afspraken hierover in het coalitieakkoord? Gaan we op dezelfde weg verder of gaat er ‘een andere wind’ waaien in het provinciehuis? Het antwoord op die vragen zal van invloed zijn op mijn plannen. Want net als veel van mijn collega’s ben ik zelf heel gemotiveerd om van de energietransitie een succes te maken. Dan is het mooi om een bestuur te hebben dat ook die kant op wil.”

Lees ook de verhalen van onze andere collega’s die werken aan diverse thema’s binnen de energietransitie: