"Juist met een andere studieachtergrond kan je een goede aanvulling met een frisse blik zijn binnen dit traineeship."

Floor Kamminga, Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Floor Kamminga
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Criminologie aan Universiteit Leiden
  • Opdrachtgever: Gemeente Zuidplas

“Tot nu toe ben ik heel erg blij met dit traineeship! Het is een uitdagend en leerzaam programma waarbij je zowel inhoudelijke werkervaring opdoet, als werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Het fijne is ook dat je een kijkje kan nemen binnen verschillende organisaties, zoals gemeenten en woningcorporaties en dat je tegelijkertijd ziet hoe het op provinciaalniveau werkt.”

Bijdragen aan gebiedsontwikkeling

“Ik ben afgestudeerd als criminoloog, maar ik merkte dat ik toe was aan iets nieuws en breder wilde kijken. Tijdens mijn studie heb ik gewerkt als medewerker bij het klantcontactcentrum van een woningcorporatie. Daar had ik vaak mensen aan de telefoon die op zoek waren naar een woning, maar deze niet konden vinden. Sommige mensen stonden al zes jaar ingeschreven, maar zouden pas na tien jaar in aanmerking komen. Dat vond ik heftig om te horen en ik vond het vaak lastig dat ik die mensen niet echt kon helpen. Toen ik de vacature van dit traineeship voorbij zag komen, zag ik heel groot staan ‘Wil jij bijdragen aan de woningbouwdoelen?’ en ik dacht meteen: ‘ja, dat is wat ik wil!’. Door mijn ervaring bij de woningcorporatie en mijn intrinsieke motivatie, was dit traineeship de perfecte match voor mij!”

Criminologie komt toch van pas!

“Mijn eerste opdracht voer ik uit bij de gemeente Zuidplas. Deze gemeente bestaat uit vier dorpen en daar komt een vijfde dorp bij. Er zullen 8000 nieuwe woningen worden gebouwd in dit dorp, er moet een dorpsnaam komen en er komt ook een dorpscentrum met allerlei faciliteiten voor de bewoners. Bij het bouwen van een nieuw dorp komt ook een stuk inrichting kijken. Bouwen we bijvoorbeeld een dorp met veel hoeken en doodlopende steegjes, of is het allemaal open? Dit betekent iets voor de sociale veiligheid en dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het ontwerp en de bouw.

De link tussen gebiedsontwikkeling en criminologie zou je misschien niet zo snel leggen. Toch is er binnen mijn opdracht wel een link met criminologie, waardoor ik de kennis die ik heb opgedaan vanuit mijn studie hier kan inzetten. Dit heeft te maken met omgevingscriminologie, dat gaat over de invloed van de omgeving op de veiligheid. Wanneer bijvoorbeeld parkeerplaatsen ver weg liggen van woningen, is er minder toezicht op de auto’s of wandelpaden. Dat kan een onveilig gevoel oproepen. Ik denk mee over hoe je de ruimte veilig kan inrichten op een manier waar bewoners een veilig gevoel hebben in de omgeving. Het gaat dus echt verder dan alleen het bouwen zelf. Er komt nog veel meer bij kijken. Het is mooi om daarover mee te kunnen denken!”

Herkenning in elkaar

“Met mijn medetrainees heb ik goed contact. Ondanks dat we allemaal voor een andere organisatie werken, spreken en zien we elkaar regelmatig. Zo werken we op de vrijdag vaak samen op het provinciehuis en zien we elkaar op dagen dat we bezig zijn met het ontwikkelprogramma. Ook daarbuiten proberen we elkaar op te zoeken. Het fijne vind ik dat jij en je medetrainees allemaal in dezelfde positie zitten. Het is prettig dat je niet alleen bent, dat er herkenning is en dat je elkaar echt kan helpen als je ergens tegenaan loopt. De collega’s bij de gemeente zijn ontzettend aardig en behulpzaam, maar ze zijn al langer aan het werk. De trainees hebben net als jij recent de switch gemaakt van een studie naar het werkende leven. Dit is voor ons allemaal onze eerste ‘grote mensen baan’ na onze studies. Daardoor begrijp je elkaar goed en merk je dat je veel aan elkaar hebt.”

Een kijkje in elkaars keuken

“Als trainee neem je ook deel aan een commissie. Zo hebben wij de Communicatiecommissie (ComCom) en de Ontwikkelcommissie (OntCom). Ik zit in de OntCom en met mijn medetrainees organiseer ik dan activiteiten en evenementen die bijdragen aan onze ontwikkeling. Zo hebben we bijvoorbeeld een sessie georganiseerd met collega’s vanuit de provincie, waarbij zij ons vertelden wat de rol van de provincie is rondom gebiedsontwikkeling. Ook organiseren we werkbezoeken. Dan gaan we bij elkaars opdrachten op bezoek. Zo kun je bij elkaar een kijkje in de keuken nemen. Dat is erg leuk en leerzaam! Laatst had ik alle trainees uitgenodigd bij gemeente Zuidplas en gingen we fietsen in het gebied waar mijn project is. Zo krijgen mijn medetrainees een beter beeld van het gebied waar ik aan werk. Daarbij ben ik ook van plan om bij één van de trainingen een casus over mijn project in te brengen. Nu de trainees het gebied en het project hebben gezien en beter kennen, kunnen ze ook gerichter meedenken binnen die casus.”

Waardevolle vakinhoudelijke training

“Vanuit het ontwikkelprogramma krijgen we verschillende trainingen, zowel op inhoud als op persoonlijk leiderschap. Het één richt zich meer op persoonlijke ontwikkeling, zoals communiceren, feedback geven en leiderschap. De andere trainingen zijn vakinhoudelijk en gericht op gebiedsontwikkeling. Laatst ging de vakinhoudelijke training over participatie en toen moesten we rollen naspelen van belanghebbenden bij een participatietraject binnen een gebiedsontwikkeling. Ik speelde in die casus een alleenstaande moeder die in dat gebied wilde wonen. In die rol merkte ik al vrij snel dat ik terugviel in clichés en dat ik niet weet wat echt belangrijk is voor een stakeholder. Jij kan als ambtenaar niet zomaar voor de bewoners en belanghebbenden invullen wat voor hen belangrijk is zonder hen daarbij te betrekken. Daarvoor moet je met de stakeholders in gesprek gaan. Ik besef me daarom nu ook hoe belangrijk het is om die mensen in het gebied te betrekken en hen uit te nodigen bij zulke trajecten. Deze inzichten maakten de training voor mij echt waardevol en leerzaam.”

 

Diverse achtergronden vullen elkaar perfect aan

“Als jij net als ik ook gepassioneerd bent over het thema gebiedsontwikkeling en een maatschappelijke bijdrage wil leveren, dan zou ik je zeker aanraden om te solliciteren naar een plek binnen het traineeship! Zelfs als jouw studieachtergrond in eerste instantie niet helemaal lijkt aan te sluiten, zou ik het toch doen. Juist met een andere achtergrond kan je een goede aanvulling met een frisse blik zijn. Laat je zeker niet tegenhouden door je studie. Binnen onze traineegroep hebben we ook allemaal verschillende achtergronden, denk aan criminologie zoals ik, maar ook communicatie, Europese studies en bouwkunde. Dan vul je elkaar echt aan en leer je van elkaars verschillende perspectieven. Dat vind ik super leuk en daar zit voor mij echt de meerwaarde!”

Lees ook de ervaringen van de medetrainees van Floor: