"De collega’s gaven mij de vrijheid om te kijken wat ik interessant vond en daarom mocht ik helpen met een aanbesteding."

Pieter Flieringa , Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Pieter Flieringa
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Europese studies aan de Haagse Hogeschool
  • Opdrachtgever : Gemeente Vlaardingen

“Altijd al had ik interesse in vastgoed en ook tijdens mijn studie heb ik hierin een minor gevolgd. Toen kwam ik de vacature voor het traineeship gebiedsontwikkeling bij de provincie tegen en dat klonk als een mooie kans voor mij. Ooit ben ik begonnen in de horeca, omdat koken een hobby van mij is. Toch wilde ik graag verder studeren en ging ik Europese Studies doen. Na die studie heb ik in een groot internationaal bedrijf binnen de logistiek gewerkt. Daar ging ik aan de slag bij de customer service waar ik mij bezighield met het inplannen van containers. Ik vond het werk daar leuk, maar het gaf mij toch niet de voldoening die ik in een baan zocht. Gebiedsontwikkeling is een breed vak waarin je niet alleen maar bezig bent met woningbouw, maar ook met groen, natuur en de openbare ruimte. Ik had meteen het gevoel dat dit traineeship goed bij mij zou passen.”

Opvallen met een verrekijker

“Met mijn achtergrond in Europese Studies dacht ik niet veel kans te maken om in aanmerking te komen voor het traineeship, maar ik ben het gewoon gaan proberen en heb gesolliciteerd. Tijdens de sollicitatiegesprekken moest je een voorwerp meenemen dat meer vertelt over jezelf en dat laat zien waarom jij gebiedsontwikkeling belangrijk vindt. Ik had een verrekijker meegenomen, want ik hou van natuur en van buiten zijn. Voor mij is het daarom belangrijk dat we niet alleen denken aan woningbouw binnen gebiedsontwikkeling, maar ook rekening houden met het buitengebied, de natuur en een mooie leefomgeving. Die verrekijker was dus symbolisch en de selectiecommissie vond het origineel gekozen. Ik viel in elk geval op! Een paar dagen later kreeg ik het goede nieuws ik dat ik was aangenomen. Daar was ik ontzettend blij mee en ik ben trots dat ik toch heb gesolliciteerd. Ondanks dat ik door mijn studieachtergrond niet direct de perfecte match leek, zag de selectiecommissie toch veel aansluiting en potentie!”

Rivierzone in gemeente Vlaardingen

“De gemeente Vlaardingen is mijn eerste opdrachtgever. Ik werk hier aan de Rivierzone, een gebied aan de Nieuwe Maas. Het is een industrie- en havengebied en er staan daar veel oude pakhuizen, bedrijven en horecagelegenheden. Grote bedrijven als Vopak en Shell zijn hier bijvoorbeeld ook gevestigd. Momenteel staan er vrij weinig woonhuizen. Daar komt binnenkort verandering in. De gemeente Vlaardingen heeft het plan om in dit gebied 3000 woningen te realiseren. Dat is best een opgave in een gebied dat industrieel is. Als je hier wil wonen, is dat wel een bewuste keuze die iemand moet maken. Het is daar niet heel groen en natuurrijk. Gelukkig liggen er mooie plannen om het gebied goed leefbaar te maken. Zo komt er naast nieuwe woningen ook een park met veel groen. Er liggen bestemmingsplannen bij de Raad van State en als deze onherroepelijk zijn verklaard, kunnen vergunningen worden verleend en gaan we bouwen.”

Meteen meedraaien in een aanbesteding

“We zijn op zoek naar een partij die een goed ontwerp kan maken van onder andere het park en de openbare ruimte. Daarom moeten we als gemeente een aanbesteding doen. Dit is een manier van inkopen binnen overheden, waardoor alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in de opdracht een gelijke kans krijgen om gekozen te worden als uitvoerder van de opdracht. Ik help mee in deze aanbesteding en ik heb onderzoek gedaan naar wat we verwachten van de partijen, wat onze wensen en eisen zijn en welke resultaten we willen behalen. Dit heb ik beschreven in een Programma van Eisen (PvE) en als bedrijven aan het PvE kunnen voldoen, dan kunnen zij zich inschrijven voor de aanbesteding.

Het was fijn dat ik direct bij de aanbesteding werd betrokken. De collega’s gaven mij de vrijheid om te kijken wat ik interessant vond en zo ben ik bij dit project terecht gekomen. De projectleider nam mij meteen op sleeptouw en door het schrijven van het PvE kon ik meteen concreet iets voor het project betekenen. De projectleider van deze aanbesteding werkt al ruim 40 jaar voor de gemeente Vlaardingen en heeft veel ervaring. Het leuke is dat ik veel van hem kan leren tijdens deze aanbesteding!”

Informeel en veelzijdig

“Wat ik zo leuk vind aan dit traineeship is dat je de tijd krijgt om aan diverse opdrachten te werken en om verschillende organisaties van binnen te bekijken. Nu werk ik voor de gemeente, maar het is ook een optie om een opdracht bij een woningcorporatie uit te voeren. Ik vind het interessant om te leren hoe de gemeente werkt en wat ze precies doen aan gebiedsontwikkeling. Daarbij viel het me op dat de gemeente helemaal niet zo formeel en statisch is, zoals soms wordt gedacht. Ik heb bijvoorbeeld de burgemeester en wethouder al een paar keer mogen ontmoeten. Dat is erg leuk en ze nemen de tijd om een praatje met je te maken en om aan te horen met welke opdracht je bezig bent.”

 

Werken en leren tegelijk, een aanrader!

“Ik kan iedereen dit traineeship aanraden! Als je interesse hebt in gebiedsontwikkeling binnen de provincie, een gemeente of een woningcorporatie, dan zou ik het gewoon doen! Je zit in een hele goede positie bij dit traineeship. Aan de ene kant doe je serieuze werkervaring op en heb je een betaalde baan. Aan de andere kant is er ruimte om te leren en om fouten te maken zonder dat je daar meteen op wordt afgerekend. Het is een mooie kans om veel werkervaring op te doen en je persoonlijk te ontwikkelen!”

Benieuwd naar de ervaring van Pieter zijn medetrainees? Lees verder: