"Ik wilde kiezen voor een veilige route, die toch nog een beetje onbekend voor mij was en zo kwam ik op dit traineeship"

Shrishtie Babolall, Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Shrishtie Babolall
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Bouwkunde aan Hogeschool Rotterdam
  • Opdrachtgever: Woningcorporatie DUWO in Delft

“Nadat ik mijn studie bouwkunde had afgerond, wilde ik niet iets doen wat voor de hand liggend zou zijn, zoals werken in de aannemerij of als uitvoerder op een bouwplaats. Dit sloot niet echt aan op wat ik zocht in een eerste baan en ik wilde graag mijn eigen weg vinden die wat meer out of the box was. Ik wilde kiezen voor een veilige route, die toch nog een beetje onbekend voor mij was en zo kwam ik op het traineeship bij de provincie Zuid-Holland uit. De mensen met wie ik het sollicitatiegesprek voerde waren heel erg verwelkomend en warm. Ik kreeg er meteen een goed gevoel bij en was daarom ook erg blij dat ik werd aangenomen!”

Stroef begin met een goed einde

“Mijn eerste opdracht voer ik uit bij DUWO in Delft. Dit is een woningcorporatie die zich richt op studentenhuisvesting. DUWO heeft meerdere locaties en de locatie waar ik werk bestaat uit ongeveer 50 collega’s. Geen hele grote organisatie dus, maar dat vind ik juist fijn. De lijnen zijn daardoor kort. De eerste weken was er helaas nog niemand die mij kon begeleiden binnen de opdracht. Daardoor was het aan het begin even zoeken. Wel heb ik de kans gekregen om met verschillende collega’s mee te lopen en heb ik hele leuke dagen met hen gehad, maar er waren ook dagen bij dat ik echt niets te doen had. Dat vond ik lastig, want dan vraag je je ’s ochtends af hoe je dag eruit gaat zien en bij wie je dan moet zijn. Gelukkig heeft mijn manager vanuit de provincie, Carolien, mij toen erg goed begeleid. Op haar aanraden ben ik meer aan mijn persoonlijke ontwikkeling gaan werken en ben ik trainingen gaan volgen via de PZH Akademie, dat is het interne opleidingscentrum van de provincie. Ook haalde ik veel steun uit mijn medetrainees, waarvan sommige in hetzelfde schuitje zaten als ik. We konden ervaringen met elkaar uitwisselen en elkaar helpen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en ben ik aan de slag gegaan met meerdere opdrachten waar ik veel van leer en energie uit haal.”

Optoppen van studentenwoningen

“Inmiddels ben ik met verschillende opdrachten bezig en heb ik veel te doen! Mijn hoofdopdracht richt zich op onderzoek naar de mogelijkheid om te kunnen optoppen. Er staat al een woning, maar dan moet er worden gekeken of hier een aantal woonlagen aan toegevoegd kan worden. Op deze manier creëer je dan meer woningen voor studenten. Ik ben aan de slag gegaan met het schrijven van een initiatiefbesluit. Hiervoor heb ik verschillende overleggen gehad, bijvoorbeeld met de constructeur en de architect om te kijken wat de mogelijkheden zijn om te gaan optoppen.”

Informatie delen en ophalen op omwonendenavonden

“Ook ben ik betrokken bij de organisatie van bewonersavonden. Een gebiedsontwikkeling betekent ook wat voor de mensen in de omgeving. Momenteel is er een gebouwencomplex dat gesloopt gaat worden en wordt herontwikkeld. Het schetsontwerp van deze herontwikkeling ligt er al, maar het is van belang om te kijken of dit aansluit bij de omgeving en om te onderzoeken wat omwonenden hiervan vinden. Het gebouw dat er komt, is voor studenten bedoeld. Zij worden de bewoners en daarbij kijken we wat zij belangrijk vinden. Echter, zij wonen vaak slechts vier tot vijf jaar in zo’n pand en zijn daarna weer weg. Omwonenden blijven vaak langer en daarom telt ook hun mening. Op zulke avonden informeren we de mensen, maar halen we ook informatie op. Het is leuk om op die avonden echt in contact te komen met de mensen en om gesprekken met ze aan te gaan over hun wensen en belangen.”

Buiten je comfortzone gebeurt het!

“Tijdens dit traineeship doe ik veel activiteiten die eigenlijk buiten mijn comfortzone liggen. Ik ben van mijzelf best wel introvert en vind het daarom soms lastig om een connectie te maken met mensen en om mij op mijn gemak te voelen in een groep. Daardoor vond ik de introductieweek wel wat spannend. Daar sliepen we met alle trainees op een boerderij. Ik heb nog nooit in een herberg of hostel geslapen, dus voor mij was dit wel even schakelen. De bedstedes waarin we sliepen leken heel erg op de bedden zoals in Harry Potter! Dat stelde me al meer op mijn gemak.

Ook zit je een week lang met mensen die elkaar nog helemaal niet goed kennen. In het begin vond ik dat wel spannend, want je weet niet bij wat voor mensen je terecht komt. En het kan zijn dat je het niet met iedereen kan vinden omdat iedereen een eigen type mens heeft waarmee je zou kunnen omgaan. Maar direct vanaf het eerst moment merkte ik dat het mensen zijn met wie ik goed overweg kan. Het viel allemaal heel erg mee en ik ben blij dat ik het toch heb gedaan. Ook heb ik er een mooie band met mijn medetrainees aan overgehouden.

Binnenkort gaan we met de trainees naar de Ardennen voor een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dat vind ik best spannend en ligt ook niet in mijn comfortzone. Toch kijk ik er ergens wel naar uit. De reden dat ik mij heb aangemeld voor dit traineeship is omdat ik op een veilige en langzame manier steeds meer een stukje buiten mijn comfortzone gebracht wil worden. Het traineeship geeft je de ruimte om dit stap voor stap te doen, zonder dat je meteen in het diepe wordt gegooid. Dat voelt voor mij heel fijn en veilig, terwijl ik toch werk aan mijn ontwikkeling die vaak buiten mijn veilige kaders ligt.”

Een cirkel van professionals om je heen

“Bij dit traineeship is het bijzondere dat je een hele cirkel van mensen om je heen hebt. Je hebt niet alleen je collega’s en begeleiders bij je opdracht waar je veel van kan leren, maar ook kun je altijd terugvallen op je medetrainees. Met hen trek je veel op en kun je heel veel dingen delen, zowel zakelijk als persoonlijk. Ook hebben we vanuit de provincie inhoudelijke begeleiders waarbij je terecht kan als je met inhoudelijke vragen zit over je opdracht of over gebiedsontwikkeling in het algemeen. En we hebben een traineecoördinator en manager die met je meedenken en je uitdagen in je persoonlijke ontwikkeling. Zij snappen ook heel goed wie we zijn, wat we nodig hebben en hoe ze op ons moeten inspelen. Ik vind het fijn dat we meerdere begeleiders hebben,  omdat ze allemaal een andere functie hebben kunnen ze ons goed ondersteunen en bieden wat wij nodig hebben. Het is fijn dat er zo veel mensen zijn die zich inzetten voor jouw groei en ontwikkeling. Je staat er nooit alleen voor.”

Benieuwd naar de ervaring van Shrishtie haar medetrainees? Lees het hier: