"Ik sta erg open voor persoonlijke ontwikkeling en een traineeship is een goede manier om daaraan te werken."

Juliette Bredenoord, Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Juliette Bredenoord
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Hbo bachelor Civiele techniek en master Urban Technology
  • Opdrachtgever: Gemeente Capelle aan den IJssel

“Na mijn afstuderen wilde ik graag een traineeship gaan doen. Er zijn heel veel banen, maar wat precies bij mij zou passen, wist ik niet goed. Via de Nationale Carrièrebeurs maakte ik kennis met de provincie Zuid-Holland. Ik had daar een gesprek met één van de recruiters en bij hem had ik mijn gegevens achtergelaten. Een aantal weken later kreeg ik een mailtje van de recruiter die mij wees op het traineeship. Toen heb ik gesolliciteerd en kon ik in oktober 2023 starten als trainee!”

Werken aan participatie en mobiliteit

“Ik ben gedetacheerd naar gemeente Capelle aan den IJssel waar ik aan de slag ben gegaan met het project gebiedsontwikkeling in de wijk Rivium, naast de Van Brienenoordbrug. Het is momenteel een groot kantoren- en bedrijventerrein, maar dit moet worden getransformeerd naar een nieuwe woon-werkwijk. Het was eerst de bedoeling dat de bestaande kantoorpanden gebruikt zouden worden voor woningen, maar daar is toch van afgezien. Nu zal er veel gesloopt worden en komen er nieuwbouwwoningen daarvoor in de plaats. Ik hou mij in dit project bezig met mobiliteit en participatie. Mobiliteit doe ik vanwege mijn studieachtergrond die goed op dit thema aansluit en participatie vind ik vooral interessant omdat je dan in aanraking komt met diverse mensen, partijen en hun belangen.

Zo ben ik gestart met het opbouwen van een webpagina waar updates en informatie op komt te staan over het Rivium in het algemeen en de plannen binnen het gebied. Op deze manier willen we dit meer laten leven onder de betrokken stakeholders, zoals mensen die in deze wijk willen komen wonen, bedrijven die hier zitten of bewoners in de omliggende wijken van het Rivium. Ik ben aan de slag gegaan met het schrijven van artikelen voor op de webpagina. De webpagina zorgt ervoor dat de informatie over dit project toegankelijk wordt en dat alle stakeholders op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. Ook laten we zien wat er allemaal in de wijk te doen is, zodat het aantrekkelijk wordt voor stakeholders om hier te komen wonen. Zo is er bijvoorbeeld een padelvereniging, zit er een goed restaurant in de buurt, hebben we de ParkShuttle en stopt de waterbus er sinds kort. We willen het neerzetten als aantrekkelijk gebied waar je prettig kan wonen, verblijven en werken.”

Parkeeronderzoek

“Naast deze opdracht ben ik ook aan de slag gegaan met een parkeeronderzoek. Het wordt steeds drukker op het Rivium en als er meer woningen bijkomen, betekent dit dat er meer verplaatsingen en bewegingen zullen zijn. Voor het onderzoek kijken we in een straat waar nu aan weerzijden parkeerplaatsen zijn of het aantal parkeerplaatsen beperkt kan worden. We onderzoeken of er genoeg ruimte is op de terreinen van bedrijven om te parkeren, zodat er minder op de openbare weg geparkeerd wordt. Ik ben de contactpersoon vanuit de gemeente voor dit onderzoek voor degene die het onderzoek uitvoert en als de resultaten binnen zijn, kan ik daar conclusies uithalen. Een leuke opdracht die mooi aansluit op mijn kennis vanuit mijn studie.”

Spannende, maar waardevolle communicatietraining

“Vanuit het ontwikkelprogramma krijgen we regelmatig diverse trainingen. Voor mij persoonlijk was tot nu toe de training over communicatie met impact het meest waardevol. Zo gingen alle trainees met een casus uit de praktijk oefenen, bijvoorbeeld iets waar je tegenaan loopt op het gebied van communicatie. Bij deze training waren er ook trainingsacteurs aanwezig, zodat we konden oefenen met het voeren van gesprekken. Omdat ik nog nooit iets met een trainingsacteur had gedaan en ik wist niet goed wat ik moest verwachten, vond ik dat wel spannend. De acteurs konden zich dan bijvoorbeeld als leidinggevende voordoen en dat deden ze heel goed en geloofwaardig. Uiteindelijk heb ik ook mijn eigen casus geoefend. Zo ben ik er tijdens de training achter gekomen dat ik eerder bang ben voor wat er gaat komen in een gesprek. Dan kan ik allerlei doemscenario’s bedenken waardoor een gesprek fout zou kunnen gaan. Wanneer ik het gesprek daadwerkelijk voer, heb ik eigenlijk geen moeite om uit mijn woorden te komen en om argumenten aan te dragen. De aanloop naar het gesprek vind ik vaak spannender dan het gesprek zelf en dat is wel iets wat ik tijdens deze training heb geleerd. Verder heb ik wat handvatten gekregen over hoe ik mijn communicatie nog meer kan laten spreken. Dat maakte deze training voor mij erg waardevol!”

Het drukke schema van een trainee

“Waar ik persoonlijk aan moest wennen bij de start van het traineeship, was dat alles soms wat onoverzichtelijk  aanvoelde. Ik ben in dienst van de provincie, maar wordt gedetacheerd naar de gemeente. Dat betekent dat je ook dubbele agenda’s hebt met de activiteiten die je vanuit de provincie doet en met de opdrachten die je vanuit de gemeente krijgt. Ook neem je deel aan het ontwikkelprogramma waarin je diverse trainingen volgt. Dit is erg leuk en leerzaam, maar ook heel intensief, omdat je veel moet voorbereiden, aan het reflecteren bent en ook nog je verantwoordelijkheden bij je opdrachtgever hebt. Daarbij wordt ook van je verwacht dat je deelneemt aan een commissie. Zo hebben wij de Communicatiecommissie, die gericht is op het maken van verslagen en een almanak of het traineeship promoten op carrièrebeurzen. En je hebt de Ontwikkelcommissie, waarbij je bijvoorbeeld werkbezoeken regelt bij de opdrachtgevers van je medetrainees. Soms had ik het gevoel dat er veel op mij af kwam. Na je studie een fulltimebaan van 40 uur instappen is echt omschakelen. Gelukkig went het na een tijdje en begin je verbanden te leggen en planningen te maken, waardoor je het overzicht goed kan behouden. Die verschillende verantwoordelijkheden en activiteiten zijn ook wel heel leuk, uitdagend en afwisselend, waardoor je in een korte tijd veel leert.”

Meer dan woningbouwversnelling

“Wat ik persoonlijk een groot voordeel aan het traineeship vind, is dat de opdrachten een jaar duren. Zo kan je ergens naartoe werken en onderdeel worden van een organisatie of project. Ik heb het gevoel dat je dan veel meer kan betekenen dan wanneer je opdracht na een aantal maanden al afloopt. Daarbij vind ik het persoonlijke ontwikkeltraject echt van toegevoegde waarde. Ik sta erg open voor persoonlijke ontwikkeling en een traineeship is een goede manier om daaraan te werken.  De opdrachten gaan verder dan alleen woningbouwversnelling en kunnen verschillende aspecten binnen gebiedsontwikkeling aanstippen. Als dit thema je aanspreekt en je bent klaar om jezelf persoonlijk te ontwikkelen, dan is dit een mooie stap voor jou!”

Lees ook de verhalen van de medetrainees van Juliette: