"Ik haal veel plezier uit de trainingen die we krijgen en breng dan twee volle dagen met mijn traineegroep door. "

Jurre Baijards , Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Jurre Baijards
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Hbo Ruimtelijke ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool
  • Opdrachtgever: Gemeente Rijswijk

“Voor ik aan het traineeship begon, was ik al bekend met de provincie Zuid-Holland. Ik heb hier namelijk tijdens mijn afstudeerstage een onderzoek gedaan. Dit deed ik bij team Planadvisering. Zij houden zich bezig met ruimtelijke plannen van gemeenten om te kijken of deze voldoen aan alle voorwaarden en regelgeving. Ook staan zij in contact met gemeenten om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen. Door mijn stage bij de provincie, werd ik op de hoogte gesteld van dit nieuwe traineeship. Ik werd zelfs gevraagd om mee te denken over de inhoud van het traineeprogramma, want ik behoorde natuurlijk tot de doelgroep.  Ik had het erg naar mijn zin bij de provincie en wilde hier na mijn afstuderen graag blijven werken, dus dit was een mooie kans. Daarbij woon ik in de buurt van het provinciehuis, is de sfeer hier heel relaxed en wordt er hard gewerkt. Ook had ik geen behoefte om na mijn afstuderen nog door te studeren, maar was ik ook nog lang niet uitgeleerd. Het traineeship was voor mij daarom de ideale uitkomst en een hele logische stap.”

Opdracht RijswijkBuiten

“Mijn startopdracht voer ik uit bij de gemeente Rijswijk, waar ik aan de slag ben gegaan met de gebiedsontwikkeling Rijswijkbuiten. Dit is een gebied boven Delft, net onder de A4. Het is de bedoeling dat daar een nieuw deel van de wijk komt en dat dit de meest duurzame wijk van Nederland blijft. Ik werk op het programmabureau RijswijkBuiten dat midden in de wijk staat. In totaal worden er zo’n 3500 woningen gebouwd en 70% daarvan staat nu. Dat betekent dat er nog 1100 woningen bij moeten komen. Het werk dat we hiervoor moeten doen is zeer divers. Denk bijvoorbeeld aan in gesprek gaan met bewoners, vergunningen aanvragen, zorgen dat er plannen worden geschreven, het op orde stellen van de visie en zorgen dat de plannen ook worden gerealiseerd. Daarnaast zit er ook een klimaat adaptieve opgave en een verkeerskundige opgave in dit project, want nieuwe woningen betekenen ook iets voor deze thema’s. Er is echt van alles en dat is als trainee interessant en leerzaam om allemaal mee te krijgen en om aan mee te werken.”

Duurzaam drinkwater en subsidies

“Bij de gemeente krijg ik de kans om een bijdrage te leveren aan de verschillende projecten die lopen. Naast het projectgebied Rijswijkbuiten, ben ik ook betrokken bij het starten met een pilot rondom duurzaam drinkwater. Het is nog even aankijken hoe we dit vorm gaan geven. In elk geval vind ik het gaaf dat ik hieraan mag bijdragen. Zelf weet ik niet heel veel af van duurzaam drinkwater en de maatregelen, dus het is een mooie kans om meer te ontdekken. Ook weet ik dat de collega’s van de provincie hiermee bezig zijn. Mijn plan is om bij hen meer informatie op te vragen en om kennis uit te wisselen, zodat we daar als overheden over en weer van kunnen leren.

Verder heb ik mij aan het begin van de opdracht ook bezig gehouden met uitzoeken welke mogelijkheden wij als programmabureau hebben omtrent subsidies. Toen heb ik samen met een collega een lijst gemaakt van de opties. Het bleek echter dat de gemeente in zijn geheel bezig was met het professionaliseren van subsidieaanvragen. Ik heb toen contact gezocht met de persoon die hiermee bezig is en gevraagd of wij als programmabureau ook kunnen aansluiten. Dat kon en nu zit ik samen met een collega in de projectgroep waarin we nadenken over hoe we subsidieverwerving binnen de gemeente kunnen vormgeven. Van even een klein onderzoek doen, is dit uitgelopen tot een grootschaliger project met een projectgroep. Het is gaaf dat deze kansen zich voordoen en dat ik daaraan mag meewerken!”

Linking pin tussen gemeente en provincie

“Vanuit mijn rol als trainee bij de gemeente probeer ik ook veel contact te zoeken met de collega’s op het provinciehuis. Ik vind het belangrijk dat gemeenten en de provincie met elkaar kunnen samenwerken en ik zie mijzelf als iemand die deze connectie kan leggen. Met de titel trainee kom je overal wel makkelijker binnen en kan je veel vragen stellen, waardoor je met veel mensen een open gesprek kan hebben. Ook vind ik informatie met elkaar uitwisselen belangrijk, zoals ik ook doe bij het project duurzaam drinkwater. Door al die gesprekken met verschillende mensen, leer ik wat bij me past en wat ik leuk vind. Dat is ook de reden dat ik graag een traineeship wilde doen.”

Even wennen aan nieuw ritme

“Waar ik aan het begin van het traineeship erg aan moest wennen, was om 40 uur te werken. Voor ik startte had ik vier maanden vakantie gehad en het kostte me wat tijd en energie om in dat nieuwe ritme te komen. Gelukkig went het wel snel en heb ik mijn draai daar nu in gevonden. Ook was het bij de gemeente wel even wennen dat ik daar de jongste in het team ben. De collega’s zijn allemaal rond de leeftijd van mijn ouders. Dat is niet erg, want ze zijn wel heel aardig en behulpzaam. Van hun kennis en ervaring kan ik veel leren, alleen kan je soms niet over alles meepraten. Daar tegenover staat dat ik wel een hele leuke groep medetrainees heb die rond dezelfde leeftijd zijn. We zien elkaar regelmatig tijdens de ontwikkeldagen of wanneer we samenwerken op het provinciehuis. Ik haal daarnaast veel plezier uit de trainingen die we krijgen en ik vind het ook leuk dat we dan twee volle dagen met de traineegroep doorbrengen. De tweedaagse trainingen zijn intensief, maar ook waardevol om tijd met elkaar door te brengen en ervaringen uit te wisselen.”

Een serieuze baan met veel ontwikkelmogelijkheden

“De provincie ervaar ik als een hele fijne werkgever. Qua arbeidsvoorwaarden hebben we het als trainees goed in verhouding tot andere startersfuncties. Ook het feit dat je in totaal 40 uur werkt en daarmee 4 uur per week compensatieverlof opbouwt, vind ik prettig. En daarbij is het traineeship een gave kans om te ontdekken wat je wilt en wat bij je past na het afstuderen. Het is een serieuze baan, want je krijgt opdrachten en verantwoordelijkheden bij de gemeente of woningcorporatie waar je wordt ingezet. Zeker in gebiedsontwikkeling valt veel te leren en heb je te maken met veel verschillende partijen. Je komt erachter wat partijen willen en wat hun belangen zijn, wat ze voor oog hebben en hoe je daar samen uitkomt. Verder is het belangrijk dat je als trainee behoorlijk assertief en proactief bent. Het werk komt niet allemaal aanwaaien en je moet opdrachten naar je toe te trekken. Niet alles staat in kaders vast. Als dit bij je past en je op zoek bent naar een breed ontwikkelprogramma waar je ook werkervaring opdoet, dan zou ik het traineeship zeker aanraden! Ik vind het in elk geval een heel gaaf traject en ben erg enthousiast!”

Lees ook de ervaringen van Jurre zijn medetrainees: