"We hebben een app ontwikkeld waarmee je in het veld kunt zien welke percelen en opstallen van de provincie zijn"

Jeroen Patijn, Oud-collega, Medewerker beheer

  • Naam: Jeroen Patijn
  • Functie: Oud-collega, Medewerker beheer
  • Opleiding: mbo Watermanagement
  • Werkt bij de provincie sinds: 2019
  • Afdeling: Ontwikkeling & Grondzaken

“Heb je wel eens een wandeling door de natuur gemaakt? Of rij je dagelijks van en naar je werk in een andere stad? Grote kans dat je dan wel eens over provinciale grond bent gelopen, er overheen bent gefietst of er met de auto overheen bent gereden. De provincie is namelijk eigenaar van verschillende natuurgebieden en wegen. Die grond wordt door de afdeling Ontwikkeling en Grondzaken aangekocht, verkocht en beheerd. Ik ben beleidsondersteuner bij deze afdeling en ik hou mij voornamelijk bezig met het beheer van natuurgebieden, bijvoorbeeld in de Krimpenerwaard. Voor dit gebied heb ik samen met collega’s een app ontwikkeld waarmee je makkelijk kunt zien welke percelen en opstallen van de provincie zijn.” 

Van mbo-student naar medewerker beheer

“Toen ik bezig was met de opleiding mbo Watermanagement, wist ik dat ik later graag wilde werken bij een overheidsorganisatie. Toch kwam ik niet direct bij de provincie Zuid-Holland terecht. Ik heb eerst stage gelopen bij het Hoogheemraadschap van Delfland, wat erg goed beviel, en daarna ben ik gaan werken bij het waterschap Hollandse Delta. Bij beide werkgevers werkte ik veel binnen en buiten. Dus veel achter de computer, maar ik ging ook het veld in – en die afwisseling vond ik juist zo leuk aan mijn werk. Om toch mijn horizon te verbreden, heb ik heel even gewerkt bij een aannemer. Helaas beviel dat niet goed en heb ik de keuze gemaakt om weer terug te keren naar de overheid. Zo kwam ik terecht bij de provincie Zuid-Holland: een organisatie die zich met veel verschillende taken bezighoudt. Eigenlijk pakken ze taken op die te klein zijn voor het rijk, maar te groot voor de gemeenten. Denk aan erfgoedbehoud, natuurontwikkeling, het maken van woningbouwplannen en het aanleggen en onderhouden van (vaar)wegen. Ik ging als medewerker beheer aan de slag op de afdeling Ontwikkeling en Grondzaken, waar ze de grond aankopen, verkopen en beheren voor bijvoorbeeld natuurontwikkeling en de aanleg van wegen.”  

Technische kant van beheer 

”Ik hou mij bezig met de technische kant van het beheer van verschillende provinciale eigendommen, zoals de provinciale steunpunten. Steunpunten zijn locaties verspreid over de provincie Zuid-Holland waar bijvoorbeeld zout wordt opgeslagen om te strooien, of materieel voor onderhoud aan wegen wordt gestald. Ik voer periodiek inspecties uit op de locaties van de steunpunten. Op die manier kan ik bekijken wat de staat van onderhoud is. Zodra extra onderhoud of incidentele reparaties nodig zijn, coördineer ik de aanvraag/offerte bij externe partijen. Daarna controleer ik de uitvoering van de werkzaamheden ter plaatse.”

Een app waarop provinciale eigendomsgrenzen worden aangegeven 

“Een van de projecten waar ik mij mee bezighoud is natuurbeheer in de Krimpenerwaard. Ik heb voor dit gebied – dat bestaat uit 2250 hectare natuur – een inventarisatie gemaakt van alle waterbouwkundige objecten, zoals duikers, dammen en bruggen. Ik heb gekeken welke bouwwerken kunnen worden behouden en welke weg moeten of moeten worden vervangen. Met een door mij ontwikkelde app kun je nu zien waar de eigendomsgrenzen van de provincie in het gebied lopen en waar de bruggen, dammen en duikers precies liggen. Deze heb ik in beeld gebracht door op pad te gaan met de auto of een paar kaplaarzen. Ja, soms sta je gewoon letterlijk met je voeten in de klei. Het is niet alleen maar beeldscherm werk en dat maakt het werk juist zo leuk. 

Van elkaar leren: jong en oud samen

“Dat ik mijn digitale én technische kennis in kan zetten om de provincie elke dag beter te maken, vind ik super. We willen bij de provincie mee gaan met de tijd en daar hoort digitalisering ook bij. Mijn technische kennis wordt – als benjamin van de afdeling – dan weer gecombineerd met de inhoudelijke kennis die veel collega’s met meer jaren ervaring op mijn afdeling hebben. Die diversiteit op de afdeling en dat je van elkaar kunt leren, vind ik echt belangrijk. Bovendien willen mijn oudere collega’s dan ook meer hierover leren, als ik met enthousiasme over de app vertel.” 

Op mijn afdeling werk ik samen met collega’s die veel inhoudelijke kennis hebben.

In de toekomst met drones werken 

“Digitalisering en techniek is wel mijn ding. Wie weet kunnen we in de toekomst ook wel met drones gaan werken, want drones zijn nu eenmaal de toekomst. Je kunt op die manier heel makkelijk percelen in kaart brengen en gebouwen inspecteren. Daar zou ik mij nog wel verder in willen specialiseren. Ik weet ook wel zeker dat dat gaat lukken. De provincie stimuleert persoonlijke ontwikkeling namelijk heel erg. In de praktijk, maar ook op theoretisch vlak. Iedere medewerker heeft namelijk een persoonlijk ontwikkelbudget waarmee je opleidingen en cursussen kunt volgen. Zo kan ik mijn cv dus mooi aanvullen met vakinhoudelijke cursussen!” 

Aan de slag met ontwikkeling en/of grondzaken voor de provincie Zuid-Holland?

Bekijk de openstaande vacatures!