"Als arbeidsparticipant aan de slag bij de provincie"

Kishan Soegriemsingh, Servicedeskmedewerker

  • Naam: Kishan Soegriemsingh
  • Functie: Servicedeskmedewerker
  • Opleiding: Bedrijfskundige informatica (niet afgerond)
  • Werkt bij de provincie sinds: 2018

Al vanaf kleins af aan heeft Kishan een passie voor IT en techniek. Daarom is hij in 2019 gestart bij de provincie Zuid-Holland als servicedeskmedewerker op de ICT servicedesk, binnen de afdeling Informatisering en Automatisering (I&A). Hier kan hij zijn passie voor IT en techniek combineren, zijn droom als IT’er bij de provincie najagen én carrière maken. Maar voordat hij in dienst kwam was zijn situatie minder rooskleurig. Als arbeidsparticipant was zijn afstand tot de arbeidsmarkt groot. Kishan was niet volledig afgekeurd en wilde heel graag, na een lange tijd thuis te hebben gezeten, weer aan het werk. Nu heeft Kishan een vast contract, iets wat hem heel veel zelfvertrouwen heeft gegeven. Hij wilde een goed voorbeeld zijn voor zijn zoontje. Kishan: ‘’Het kan soms misgaan in het leven. Maar kijk naar je vader dacht ik dan, hij heeft het weer helemaal voor elkaar. Mijn kans om voor de provincie te werken heb ik met beide handen aangegrepen.’’ Een mooi verhaal waarmee Kishan hoopt andere mensen te inspireren.

Van arbeidsparticipant naar een vaste baan

Ik heb lang nergens last van gehad hoor. Ik heb mijn hbo propedeuse Bedrijfskundige Informatica gehaald. In mijn derde jaar zou ik op stage gaan, maar toen begonnen mijn gezondheidsperikelen en ik ben daardoor in het derde jaar uitgevallen. Dat vind ik heel jammer. Mede door het schuldgevoel dat ik mijn opleiding niet kon afronden en vanwege het thuiszitten ben ik in een depressie geraakt. Ik werd afstandelijk en kreeg steeds meer lichamelijke klachten. Tot uiteindelijk de diagnose ziekte van bechterew (reumavorm) werd gesteld en het juiste behandelplan kwam en sindsdien heb ik weinig tot geen last. Ik ben gaan praten met hulpverleners en voelde me heel erg gesteund door mijn vriendin. De geboorte van mijn zoontje was in die tijd een prachtige positieve ervaring. Op die manier ben ik er weer bovenop gekrabbeld en heb ik nu de mogelijkheid en motivatie om mijn ambities in mijn carrière na te jagen. Door de vaste aanstellingen konden mijn vriendin en ik een groter huis kopen, want ons tweede kindje was op komst. Inmiddels wonen wij, met onze zoon en dochter, heel fijn in ons nieuwe huis.

Kansen aangegrepen

Via een vriendin kwam ik destijds in aanraking met de Stichting Werken en Studeren op maat. Zij bemiddelen tussen hoogopgeleide mensen met een arbeidsbeperking en potentiële werkgevers. De stichting regelde een gesprek voor mij met de coördinator op de ICT servicedesk van de provincie Zuid-Holland; een koploper in het aannemen van arbeidsparticipanten. We waren allebei enthousiast over de mogelijkheden en zo ben ik niet lang daarna als arbeidsparticipant gestart. Binnen zes maanden kwam er een vacature bij de servicedesk vrij voor de functie van medior medewerker. Ik heb destijds bij de participatiecoördinator en mijn leidinggevende gevraagd of ik kon solliciteren. Dat kon en uiteindelijk kreeg ik de baan.

Als je mij twee jaar geleden had verteld dat ik een vast contract zou hebben bij de provincie Zuid-Holland, had ik je niet geloofd.''

Aan de slag als IT’er

Ik ben al sinds ik klein ben bezig met IT. Daarom ben ik bedrijfskundige informatica gaan studeren. Ik leerde bijvoorbeeld hoe bedrijven hun bedrijfsprocessen kunnen aansluiten op IT processen. Super interessant! Nu vind ik, onder andere door mijn werk bij de servicedesk vooral de technische kant heel leuk. Mijn team en ik houden ons bezig met het oplossen van incidenten, ondersteunen alle medewerkers van de provincie en verwerken ICT-gerelateerde bestellingen. Denk hierbij aan laptops, mobieltjes en software. Zo help ik / helpen wij collega’s via de telefoon, e-mail en aan de ICT-balie. Ik help hun met het installeren van laptops en ondersteun bij beheerprogramma’s, zoals Azure en Active Directory. Ik werk echt als eerstelijns probleemoplosser. Als ik het probleem niet zelf kan oplossen, dan deel ik de vraag met tweedelijns specialisten van bijvoorbeeld de afdeling beheer.

Veel ruimte voor groei en ontwikkeling

Het fijne is dat er binnen mijn rol heel veel ruimte is voor groei en ontwikkeling. Dat is ook iets wat mij helpt om mijn droom te kunnen verwezenlijken. De servicedesk wordt door de provincie bewust ingezet voor de werving en opleiding van IT’ers. Met collega’s wordt actief gekeken hoe zij kunnen doorstromen naar een volgende (technische) functie. Zelf heb ik bijvoorbeeld een ISM training over IT processen gevolgd. Ook heb ik Agile & Scrum training gevolgd, daar werken wij bij de provincie veel mee. Daarnaast heb ik Windows 10 en Office 365 certificaten gehaald. Ik heb echt de ambitie om me te ontwikkelen in het IT vakgebied. Ik hoop over vijf jaar als functioneel of applicatiebeheerder bij de provincie Zuid-Holland te werken. Ik ben een mooi voorbeeld van iemand die op de servicedesk binnen de afdeling I&A is gestart en plannen heeft om verder te groeien binnen de afdeling.

Helemaal op mijn plek

Ik ben heel erg op mijn plek bij de provincie. Er wordt echt naar je geluisterd, ook naar arbeidsparticipanten. Daarnaast is het werk wat ik doe heel gevarieerd, dus ik leer heel veel. Hoe de techniek werkt, maar ook de functionele kant en hoe je om moet gaan met mensen. Natuurlijk voelde het eerst heel eng om als arbeidsparticipant aan de slag te gaan. Mensen hebben vaak een beeld bij de term ‘arbeidsparticipant’, maar weten vaak niet precies wat het betekent. Ik kreeg daardoor soms wel het gevoel dat collega’s anders naar me keken. En vooral ook de vraag hadden: wat is er dan anders aan je? Dat voelde ik wel. Totdat ik ging uitleggen waarom ik als arbeidsparticipant bij de provincie kwam. Het is natuurlijk helemaal aan jezelf of je dat wilt vertellen en uitleggen, maar in mijn ervaring maakt dat de situatie een stuk duidelijker. Dat werkte voor mij én mijn collega’s heel fijn. Als je mij twee jaar geleden had verteld dat ik een vast contract zou hebben bij de provincie Zuid-Holland, had ik je niet geloofd.