"Er is een groot woningtekort in Nederland en ik vind het belangrijk om naar een oplossing te werken."

Umut Bulaca , Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Umut Bulaca
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Hbo vastgoed en makelaardij aan Hogeschool Rotterdam
  • Opdrachtgever: Gemeente Schiedam

“Wat mij aantrok in dit traineeship is dat ik meer wilde weten over hoe de overheid werkt op het gebied van vastgoed, woningen en gebiedsontwikkeling. Ik heb in het verleden vooral gewerkt voor commerciële partijen. Ooit ben ik begonnen op het mbo waar ik bank- en verzekeringswezen heb gestudeerd. Vervolgens ben ik doorgestroomd naar het hbo, waar ik de opleiding vastgoed en makelaardij heb gedaan. Ik had de commerciële wereld wel gezien en wilde ook graag maatschappelijk relevant werk doen. Dit traineeship zag ik als mijn kans om ervaring op te doen binnen de overheid. Daarbij is een traineeship ook een manier om jezelf persoonlijk te ontwikkelen en had ik meteen een goed gevoel bij de provincie als werkgever.”

Anders dan anders solliciteren

“Mijn sollicitatieproces is anders verlopen dan bij de andere trainees. Op een maandag zou ik mijn sollicitatiegesprek hebben, maar de donderdag daarvoor was ik betrokken bij een zwaar motorongeluk, waardoor ik in het ziekenhuis terecht kwam en moest revalideren. Daardoor dacht ik dat het niet meer mogelijk zou zijn om te solliciteren en dat mijn kans was verkeken. Gelukkig was dit niet zo. Onze traineecoördinator, Martine, had contact gehad met mijn zus en zij hadden geregeld dat het sollicitatiegesprek bij mij thuis zou worden gehouden. En toen was ik eigenlijk al verkocht en wist ik dat ik ontzettend graag een plek in het traineeship wilde. Ik vond het zo aardig dat ze die moeite hebben gedaan om bij mij langs te komen. Ze kwamen ook aan met een bosje bloemen, daardoor had ik al meteen het gevoel dat het allemaal zou goedkomen. Er was zo veel zorg en aandacht. Ik kreeg na het gesprek meteen het goede nieuws dat ik was aangenomen. Ik ben heel blij dat ik, ondanks mijn ongeluk, een eerlijke kans heb gekregen en dat ik alsnog kon starten als trainee!”

Meelopen, ontdekken en veel geduld

“Mijn startopdracht voer ik uit bij de gemeente Schiedam. Ik kijk hier mee met vergaderingen die over diverse projecten gaan binnen de gebiedsontwikkeling. Ik maak notulen en leer de processtappen kennen binnen de gemeente. Het is interessant om meegenomen te worden bij alle vergaderingen. Door te luisteren leer je veel, maar uiteindelijk wil ik ook aan de slag met mijn eigen project. Momenteel ben ik met mijn begeleider aan het kijken naar een passende opdracht. Mogelijk ga ik aansluiten bij het SchieDistrict project. Dit is een gebiedsontwikkeling waarin grote stappen worden gezet op het gebied van wonen, werken en recreëren.

Verder ben ik aan de slag gegaan met een kleinschalig project rondom particuliere initiatieven. Het gaat om de bouw van drie woningen. Alleen de uitdaging bij dit project is dat het voortraject niet goed doorlopen is door de aanvrager. Er misten veel stukken, waardoor de aanvraag is afgewezen. Daarom staat dit project stil tot de aanvraag opnieuw en correct volgens de juiste stappen is ingediend.

Er liggen in elk geval voldoende initiatieven waar ik kan aansluiten en die ik kan oppakken. Alleen heb ik de eigenschap dat ik te snel en te veel dingen wil. Ik wil veel verantwoordelijkheden en doorpakken. Dat gaat alleen niet altijd. Ik heb de afgelopen maanden geleerd om geduldiger te zijn en dat ik alles stap voor stap op mij af mag laten komen. Het is logisch dat ik niet meteen als projectleider kan starten en bij grote projecten kan aansluiten. Alles komt op zijn tijd en in kleine stappen.”

Stagiair of trainee?

“Wat ik soms lastig vind is dat niet al mijn collega’s bij de gemeente goed op de hoogte waren van wat een traineeship precies is. Toen ik de eerste dag kwam werken, vroegen collega’s aan mij of ik de nieuwe stagiair was. Dat was wel even lastig, want het liefst wil je meteen serieus worden genomen als trainee. Het is dan aan mij de taak om goed uit te leggen wat het verschil is tussen een trainee en een stagiair. Gelukkig reageren de collega’s van de gemeente wel begripvol. Ik heb ook bij hen aangegeven dat ik zo veel mogelijk wil meekijken en meegenomen wil worden, zodat ik veel kan leren en kan ontdekken welke rol de gemeente precies speelt in gebiedsontwikkelingen. Dat ik zo veel mogelijk werkervaring op kan doen en mezelf ontwikkel in het vakgebied, is uiteindelijk wel het doel van het traineeship. Ik pak dus alle kansen die er liggen.”

Warm welkom bij de provincie

“Ondanks dat ik mijn opdracht uitvoer voor de gemeente Schiedam, voel ik mij wel echt onderdeel van provincie Zuid-Holland. Ik voel me gezien en gehoord door de collega’s van de provincie en als ik een keer op het provinciehuis ben, dan krijg ik altijd een fijn en relaxed gevoel. Ook onze manager Carolien en onze traineecoördinator Martine zorgen voor binding met de provincie en met de andere trainees. Zo begonnen we ons traineeship met een introductieweek. We verbleven een aantal dagen op een boerderij, waardoor ik mijn medetrainees meteen goed leerde kennen. De sfeer was meteen informeel en iedereen was open naar elkaar. Het was allemaal goed geregeld en dat vond ik erg prettig! Ook worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd op het provinciehuis om samen te werken. Zo is er veel binding met de medetrainees en met de provincie. Daarbij is het ook prettig dat we goede begeleiding krijgen. Zowel vanuit de opdrachtgever als bij de provincie kan je altijd terecht als je ergens mee zit. Dat is heel fijn en daardoor voel ik mij bij de provincie altijd zeer welkom!”

 

Inzetten voor de maatschappij

“Als je vindt dat je na je studie nog veel te leren hebt, je interesse hebt in gebiedsontwikkeling en iets voor de maatschappij wil betekenen, dan is dit traineeship echt iets voor jou. Het is een ideale kans om bij de overheid te werken en om aan de slag te gaan met maatschappelijke thema’s. Zelf heb ik in het verleden voor partijen als projectontwikkelaars gewerkt en dat was voor mij allemaal veel te commercieel. Ik heb nu gezien dat je bij de gemeente echt aan de andere kant van de tafel zit dan bij een projectontwikkelaar. Er komt veel bij gebiedsontwikkeling in een gemeente kijken en ik snap nu bijvoorbeeld ook veel beter waarom een gemeente soms niet zo snel reageert. Er wordt veel meer gekeken naar wet- en regelgeving en ook of een gebiedsontwikkeling bijdraagt aan de maatschappij. De projectontwikkelaars willen bijvoorbeeld veel huizen bouwen in een gebied voor particulieren, terwijl de gemeente maatschappelijk denkt en bijvoorbeeld een gebouw wil neerzetten met een maatschappelijke functie, zoals een bibliotheek of theater.

Ik wil echt maatschappelijk van betekenis zijn en mensen kunnen helpen in plaats van alleen naar financiën te kijken. Er is een groot woningtekort in Nederland en ik vind het belangrijk om hiervoor naar een oplossing te werken. Er zijn zo veel commerciële bedrijven waar je voor aan de slag kan gaan, maar bij de overheid heb je echt impact. Als jij dat ook belangrijk vindt en je wilt je inzetten voor verandering, dan is dit traineeship echt een mooie kans om hieraan bij te dragen!”

Lees ook de verhalen van de medetrainees van Umut: