"Ik haal veel energie uit het contact met mijn medetrainees. Ik heb er eigenlijk een nieuwe vriendengroep bij gekregen!"

Roos ten Kate , Trainee gebiedsontwikkeling

  • Naam: Roos ten Kate
  • Functie: Trainee gebiedsontwikkeling
  • Opleiding: Hbo Landscape and Environment Management in Delft
  • Opdrachtgever: Woningcorporatie Fien Wonen in Hardinxveld-Giessendam

“Toen ik van het traineeship gebiedsontwikkeling hoorde, trok mij dit meteen aan. Ik wilde heel graag een bijdrage leveren aan de woningbouwversnelling en ik heb interesse in gebiedsontwikkeling. Tijdens mijn studie richtte ik mij op thema’s als de openbare leefomgeving, duurzaamheid, energietransitie en klimaatadaptie. Dit sloot mooi aan op de opdrachten waar je tijdens het traineeship mee aan de slag gaat. Daarnaast vind ik de zelfontwikkelingsdagen een groot pluspunt. Je krijgt veel ruimte om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te ontwikkelen. Daarin word je ondersteund, maar je hebt tegelijkertijd ook een “volwassen” baan waarin je van je fouten mag leren.  Het is heel veelzijdig, je hebt de middelen om echt jezelf te gaan ontwikkelen en om werkervaring op te doen. Die combinatie vind ik heel waardevol!”

Aan de slag met optoppen en biobased bouwen

“Mijn eerste opdracht voer ik uit bij Fien Wonen, een kleine woningcorporatie met zo’n 40 medewerkers in Hardinxveld-Giessendam. Als trainee krijg je een begeleider vanuit zowel de provincie als vanuit de woningcorporatie. Samen met mijn begeleiders hebben we gekeken naar welke opdracht interessant zou zijn voor mij. Zo heb ik een opdracht gekregen over het optoppen van woningen binnen Hardinxveld-Giessendam. Ik kijk daarin naar de mogelijkheden of er gebouwen zijn waar één of meerdere nieuwe bouwlagen bovenop de bestaande bouw kunnen worden aangebracht. Dit is in samenwerking met de provincie. Er wordt daarom actief gebruik gemaakt van de korte lijn tussen de woningcorporatie en de provincie!

Ook heb ik mij beziggehouden met biobased bouwen. Fien Wonen wil namelijk duurzaamheid stimuleren. Ik heb een onderzoek uitgevoerd naar welke biobased aannemersbedrijven zijn. Daar heb ik een lijst van gemaakt en daarin ga ik bijvoorbeeld na of deze aannemers woningen opleveren die volledig af zijn of dat deze casco worden opgeleverd. Hebben ze al veel woningen opgeleverd? Wat zijn de kosten? Om wat voor type woningen gaat het? Dat zijn waarden die ik meenam en in een vergelijkingstabel heb gezet. Zo kan Fien Wonen de aannemers vergelijken en toetsen.”

Verantwoordelijk voor een eigen project

“Sinds kort heb ik ook een eigen project waarin ik aspecten van de rol van projectontwikkelaar meeneem. Ik ben gestart met een participatietraject samen met bewoners van een klein straatje. Zij willen graag achter hun tuinen iets organiseren of iets maken wat zij samen met de buurt kunnen uitvoeren. Samen met de wijkbeheerder ga ik dan kijken wat er mogelijk is en wat voor moois we de bewoners kunnen bieden. Hierbij kijken we ook naar wat de bewoners zelf voor ideeën hebben, maar zelf denk ik bijvoorbeeld aan een gezamenlijke tuin. Omdat de tuinen op grond van Fien Wonen staan, moeten wij daar beslissingen over maken en gaan we met de bewoners in gesprek over wat zij graag zouden willen. Bewoners hebben inspraak over hoe dit stukje land ingericht moet worden. Het verzoek is vanuit de bewoners zelf  gekomen, daarom zijn we daar een project gestart. Ik heb de vrijheid gekregen om dit samen te doen met een aantal collega’s. Het is leuk en leerzaam dat ik daarin de lead mag pakken!”

Een beetje zwemmen

“De eerste twee maanden bij Fien Wonen verliepen wat hobbelig. Intern waren er wat veranderingen precies in de tijd dat ik ging starten. Daardoor was in eerste weken nog niet duidelijk wat mijn opdracht ging zijn en wat ik zou gaan doen. Dat was soms best moeilijk. Het was absoluut niet zo dat de collega’s bij Fien Wonen mij niet wilden begeleiden, maar het lag meer aan het feit dat ze weinig ruimte en tijd hadden. Gelukkig is het na een tijdje allemaal goed gekomen. De collega’s hebben zich heel erg ingezet om mij te helpen en mij te betrekken bij diverse opdrachten. Het contact met collega’s is laagdrempelig en informeel. Ik ben minimaal drie dagen per week op kantoor en dan kom je met iedereen in contact en leer je over de projecten die lopen. Collega’s vragen regelmatig hoe het met me gaat en of ik het naar mijn zin heb. Dat vind ik erg prettig! Het voordeel van een kleine organisatie is dat de lijntjes kort zijn en dat iedereen elkaar kent. Ik vind dat een hele fijne manier van werken. Ook de directeur-bestuurder is blij met mijn komst en ziet het als een kans dat ik als trainee een frisse blik kan bieden. Ook al was het aan het begin een beetje zwemmen, uiteindelijk kwam het toch goed. Ik heb een prettige band met mijn collega’s en mag aan de slag met mooie opdrachten.”

Nieuwe vriendengroep gekregen

“Tijdens het traineeship sta je er niet alleen voor. Naast de begeleiders heb je natuurlijk ook nog je tien medetrainees. Iedereen voert zijn of haar opdracht bij een andere gemeente of woningcorporatie uit, maar toch hebben we onderling veel contact. We hebben bijvoorbeeld een groepsapp op onze privételefoons, waarin we in contact blijven en leuke dingen met elkaar plannen, zoals borrels of deelname aan de pubquiz van Prozha, de jongerenvereniging van de provincie. Daarnaast hebben we ongeveer één keer in de maand een tweedaagse training met een overnachting in een hotel. Dan leer je je medetrainees echt goed kennen omdat je twee volle dagen met elkaar spendeert. Ondanks dat we onze opdrachten allemaal ergens anders uitvoeren, heb ik wel het gevoel dat we heel veel met elkaar praten en dingen aan elkaar vragen. Door de groepsapp zoeken we makkelijk contact met elkaar. Ik haal veel energie uit het contact met mijn medetrainees. Ik heb er eigenlijk een nieuwe vriendengroep bij gekregen waar ik leuke dingen mee kan doen!”

 

Waarom jij dit ook wil!

“Aan toekomstige trainees zou ik zeker willen aanbevelen om te solliciteren naar een plek binnen het traineeship gebiedsontwikkeling. Het is een veilige en betrouwbare manier om jezelf te ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Als je affiniteit hebt met gebiedsontwikkeling, dan is dit echt een hele waardevolle manier om werkervaring op te doen. Je krijgt daarbij betaald om jezelf te ontwikkelen, dat is een mooi voordeel! Ook doe je het niet alleen, maar samen met je medetrainees die hetzelfde doormaken als jij. Daarnaast heb je vanuit de provincie ook interne begeleiders, Martine als coördinator van het traineeship en Carolien als onze manager. Zij zijn er altijd voor je als je even wil sparren of ergens tegenaan loopt.

Het gevoel van saamhorigheid, jezelf ontwikkelen op professioneel gebied en nieuwe vrienden maken, zijn voor mij de belangrijkste redenen om dit traineeship te volgen. Ik haal hier veel energie uit. Als jij hier ook naar op zoek bent, dan zit je bij de provincie goed!”

Lees ook de verhalen van de andere trainees gebiedsontwikkeling: