"De collega’s stonden vanaf dag één voor me klaar en er hangt een ontspannen sfeer binnen het team."

Jaco Huisman, Medewerker eenheid Juridische Expertise en Handhaving

  • Naam: Jaco Huisman
  • Functie: Medewerker eenheid Juridische Expertise en Handhaving
  • Opleiding: hbo-rechten aan Hogeschool Leiden
  • Werkt bij de provincie sinds: 2019
  • Domein: Uitvoering

“Als medewerker bij de eenheid Juridische Expertise & Handhaving (JEH) houd ik mij voornamelijk bezig met de provinciale vaarwegen, waarbij je moet denken aan vergunningverlening en advisering voor ligplaatsen of het realiseren van steigers en vlonders, maar ook bijzondere transporten. Eigenlijk richt ik mij alles wat met het beheer van het vaarwater te maken heeft. Dit is heel breed. Het werk is dynamisch en afwisselend. Ik kan je vertellen dat je niet alleen maar de wet- en regelgeving induikt, e-mailtjes beantwoordt of vergunningen zit te tikken. Je pakt je adviesrol, kan aansluiten bij diverse projecten, je gaat op pad om met bijvoorbeeld gemeenten of burgers in gesprek te gaan en af en toe mag je zelfs een dagje meevaren op de boot voor inspectie. Het werk wat wij doen is zeker niet alleen juridisch, maar ook uitvoerend. Je krijgt bij ons veel vrijheid om met diverse werkzaamheden aan de slag te gaan!”

Van stagiair naar vaste kracht

“In 2017 ben ik bij de provincie Zuid-Holland begonnen als meewerk stagiair bij de Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) binnen de eenheid JEH en aansluitend heb ik en mijn afstudeerscriptie hier mogen schrijven. Vervolgens ben ik niet meer weggegaan bij DBI en werk ik hier nu fulltime. Ik voelde me vanaf het begin al op mijn plek. Dat was best wel bijzonder. De collega’s stonden vanaf dag één voor me klaar en hebben mij goed geholpen en begeleid tijdens mijn stage en afstudeeropdracht. Er hangt een hele ontspannen sfeer binnen de afdeling. Je zit natuurlijk wel vast aan deadlines, maar als dat even niet lukt of je bent erg druk, dan staan we met het team voor elkaar klaar om een oplossing te zoeken. Dat, in combinatie met het afwisselende werk, maakt dat ik elke dag met plezier aan het werk ga.”

Veilig en vlot de vaarwegen op

“Ons motto binnen DBI is dat iedereen zich vlot en veilig over de weg en het water kan verplaatsen. In mijn rol ben ik met name bezig met de vaarwegen, dus ligt de focus op een vlotte en veilige scheepsvaart. Als provincie hebben we tien vaarwegen in beheer en/of eigendom. Vanuit de eenheid JEH zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat bewoners door middel van vergunningen ligplaatsen mogen hebben voor hun boten en dat die op zo’n manier worden geplaatst dat de scheepvaart hier geen last van heeft. Maar ook regelen we dat er watersport beoefend kan worden of dat bovenmaatse beroepsvaart en bijzondere transporten op een goede en veilige manier plaats kunnen vinden. Ook zorgen we er voor dat bouw- en onderhoudswerkzaamheden op een veilige manier uitgevoerd kunnen worden. We houden ons ook bezig met evenementen zoals zwem- en roeiwedstrijden of bijvoorbeeld het varende corso in het Westland. Dit is een evenement dat deels plaatsvindt op provinciaal water met allemaal boten die volgens een thema zijn versierd. Dit duurt drie dagen en al dit soort activiteiten moeten op elkaar worden afgestemd, zodat niemand last heeft van elkaar. In november zorgen we er voor dat de stoomboot van Sinterklaas op een veilige manier op zijn bestemming kan komen en dat deze niet wordt gehinderd. We zijn binnen de eenheid dus met uiteenlopende opgaven bezig.”

Het werken aan de vaarwegen is elke dag weer divers en geen vergunning is hetzelfde. Het is absoluut geen kopieer en plak werk. Elke aanvraag is anders en elke vaarweg heeft zijn eigen structuur."

 Vergunningen verlenen

“Zuid-Holland is de drukste provincie zowel op de weg als op het water. Veel transporten op het water gaan over de zogenoemde ‘Staande mastroute’ van de Kaag naar Rotterdam en vice versa. Ons team verleent vergunningen voor de transporten die buiten het afmetingenbesluit van Zuid-Holland vallen. Waar dit aan moet voldoen is vastgelegd in de Omgevingsverordening Zuid-Holland en het binnenvaart politiereglement. Eventueel kijken we ook naar de scheepsvaartverkeerswet. We verlenen ook vergunningen aan verenigingen, bedrijven en bewoners. Je gaat daarom soms bij de mensen thuis langs die vragen hebben over een ligplaats of over een steiger bij hun huis. Als we dit soort vragen per telefoon of e-mail aan de hand van een plaatje beantwoorden, is het niet altijd duidelijk wat we bedoelen. Daarom gaan we bij mensen op bezoek en is het aan ons de taak om de situatie te bekijken, het beleid uit te leggen en om mee te denken. Je adviseert de bewoners over wat wel en niet mag. En als iets niet mag, verkopen we niet meteen een ‘nee’. Je denk ook altijd mee in oplossingen en je kijkt naar wat wel mogelijk is.”

Tochtje op de boot

“Het leuke aan mijn werk is dat ik niet hele dagen achter mijn computerscherm zit, maar dat ik soms ook mee mag varen met de buitendienst. Dan vaar ik met hen langs de projecten of de adressen waaraan we vergunningen hebben verleend om te controleren of dat allemaal goed is uitgevoerd en om te kijken of er nog bijzonderheden zijn. Je kan alle trajecten wel zien vanaf foto’s, maar het beste is toch om het in het echt te bekijken. Ik heb dan een checklist mee, zodat ik kan nagaan of de projecten voldoen aan de eisen. Het is een soort keuring die ik uitvoer. Je komt echt van alles tegen, soms ook gekke dingen. We hebben bijvoorbeeld eens een vergunning verleend voor een steiger die aan bepaalde afmetingen moest voldoen. Tijdens zo’n controle op de boot kom je er dan achter dat ze de steiger veel groter hebben gebouwd dan in de vergunning werd aangegeven. Uiteindelijk moest die steiger deels worden afgebroken, omdat niet werd voldaan aan de gestelde voorwaarden in de vergunning. Zo’n boottocht is echt een leuke afwisseling op het werk en dat bewijst maar dat juridisch werk helemaal niet saai hoeft te zijn.”

Bezwaarzaken

“Incidenteel komt het wel eens voor dat er bezwaar wordt ingediend tegen een genomen besluit. Bijvoorbeeld als een watersportvereniging zich wil vestigen in een strook water waar burgers aan wonen die zelf geen gebruik mogen maken van dat water, bijvoorbeeld omdat het een openbare oever betreft. Bewoners kunnen dan bezwaar indienen in het voorproces of achteraf tegen de verleende vergunning. Als vergunningverlener ben je dan ook betrokken bij de bezwaarzaak. Je schrijft bijvoorbeeld mee aan verweerschriften en je bent betrokken bij het gehele proces. Als het eventueel uitloopt op een beroepszaak ga je ook mee naar de hoorzittingen bij de rechtbank. Dat gebeurt niet veel. In de vier jaar dat ik hier werk, heb ik dat twee keer meegemaakt. Meestal worden dit soort geschillen al opgelost bij de bezwarencommissie. Ook dit is een interessant en leerzaam proces. Doordat dit soort zaken niet dagelijks voorkomen, wordt je meteen op scherp gezet!”

Dynamiek en een team vol passie voor het vak

“Iedereen met een juridische achtergrond die naar een baan vol uitdaging en zonder saaie momenten zoekt, kan ik aanbevelen om in ons team te komen werken! De provincie is een best onbekende instantie. Veel mensen vragen zich af wat een provincie precies doet. Dat had ik zelf ook voor ik hier kwam werken, maar als je kijkt naar wat er bijvoorbeeld alleen al binnen DBI gebeurt, is er zo veel diversiteit en liggen er veel kansen. Binnen DBI zijn we dagelijks bezig met de wegen, vaarwegen, kabels en leidingen, schadeafhandeling en handhaving. We doen ontzettend veel om het motto vlot en veilig over weg en water in de praktijk te brengen. Het werken aan de vaarwegen is elke dag weer anders en geen vergunning is hetzelfde. Het is absoluut geen kopieer en plak werk. Elke aanvraag is anders en elke vaarweg heeft zijn eigen structuur en kenmerken. Elk transport is anders en dat uit zich in de lading en andere afmetingen. Vanwege de veelzijdigheid van het werk is het belangrijk dat je flexibel bent en makkelijk op situaties kan inspelen. Je moet natuurlijk wel een juridische achtergrond hebben om vergunningen te kunnen verlenen, maar het is niet zo dat je daar de hele dag mee bezig bent. Daarbij heb je binnen de eenheid veel vrijheid in je werk en kom je terecht in een heel fijn, gezellig en bekwaam team van vijf collega’s. De provincie biedt goede arbeidsvoorwaarden en er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en doorgroei. Dat maakt voor mij dat ik hier na mijn stage ben blijven werken en ik zie mijzelf hier de komende jaren nog met veel plezier blijven werken!”

Enthousiast geworden en wil jij net als Jaco met vergunningen aan de slag? Dat kan! Wij hebben een vacature openstaan. Wie weet ben jij binnenkort de nieuwe collega van Jaco!

Ben jij benieuwd wat er nog meer gebeurt binnen domein Uitvoering? Klik hieronder om de verhalen van de collega’s van Jaco te lezen!