"Als auditor heb je de vrijheid om aan te geven welke onderzoeksonderwerpen je voorkeur hebben."

Fatima Ben Masseoud, Auditor

  • Naam: Fatima Ben Masseoud
  • Functie: Auditor
  • Opleiding: Bedrijfskunde in Rotterdam
  • Werkt bij de provincie sinds: 2020
  • Team: Audit en Advies

“Na ruim 5 jaar werkzaam te zijn geweest in het vakgebied van informatiebeveiliging en privacy was ik toe aan een breder werkgebied. Sinds november 2022 werk ik als auditor bij het team Audit en Advies. De provincie staat open voor persoonlijke ontwikkeling en kijkt naar wat past bij jouw ambities. Ondanks dat ik nog geen ervaren auditor ben, krijg ik de kans om te groeien in deze rol.”

Wat doet een auditor?

“Als auditor voer ik bedrijfskundig onderzoek uit naar onder andere de bedrijfsvoering, systemen en beleid van de provincie. Mijn onderzoeken richten zich voornamelijk op het versterken van programmabeheersing en interne controlemechanismen. Als auditor heb ik een onafhankelijke onderzoeksrol.

Mijn werkweek is zeer divers. Zo neem ik samen met mijn medeonderzoeker interviews af om meer inzicht te krijgen in het onderzoeksobject, zoals de Stikstofaanpak. Het fijne van het werk is dat we de onderzoeken altijd samen uitvoeren. Zo hebben we een sparringpartner. Samen gaan we in gesprek met de opdrachtgever of collega’s en halen we zo veel mogelijk informatie naar boven. Het leukste gedeelte van mijn werk is het loslaten van mijn analytische vaardigheden op de onderzoeksresultaten. Ik analyseer de resultaten, bepaal waar de verschillen en uitdagingen liggen en stel op basis daarvan aanbevelingen op om zo een positieve organisatieverandering te creëren. Wanneer mijn aanbevelingen voldoen aan de verwachtingen van mijn opdrachtgevers, geeft dat mij persoonlijk veel voldoening. Daar doe je het voor!”

Risicomanagement

“Daarnaast werk je als auditor ook aan het onderzoeksuniverse. Dit is een uitgebreide lijst van alle mogelijke onderzoeksobjecten binnen de provincie. We stellen deze lijst samen door gesprekken te voeren op alle niveaus binnen de organisatie. Samen bepalen we het risicoprofiel van bijvoorbeeld een opgave of proces. Het onderzoeksuniverse fungeert als onze administratie, waardoor we aan de voorkant al aan risicomanagement doen. Op deze manier ben je niet alleen als onderzoeker aan het werk, maar ben je ook bezig met het verbeteren van je eigen werk en het vinden van aansluiting bij de organisatie.”

 

Diversiteit aan onderwerpen en eigen keuzes maken

“Werken als auditor bij de provincie is zo veelzijdig en interessant! Er zijn tal van opgaves waar de provincie verantwoordelijk voor is en dat betekent dat onze onderzoeksonderwerpen heel divers zijn. Van het verkeersdomein tot de natuur en woningbouw, en zelfs de Wpg-audit is onderdeel van ons werk. Je kan bij ons veel kanten op. Er zijn veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en je interesse te tonen voor een bepaal onderwerp. We werken met een jaarplan dat veel vrijheid biedt om met verschillende onderwerpen aan de slag te gaan. Als auditor heb je de vrijheid om aan te geven welke onderzoeksonderwerpen je voorkeur hebben.

Ik ben ontzettend blij met mijn onderzoeksonderwerpen voor het jaar 2023, waaronder de Veenweidestrategie, het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied en de Waterbeschikbaarheid en -kwaliteit. Dankzij de diversiteit van het werk, verveel ik me zelden.

Een auditor bij de provincie krijgt te maken met een breed scala aan onderwerpen en elk onderzoek is weer anders. Persoonlijk vind ik het een uitdaging om steeds weer nieuwe onderwerpen te onderzoeken en te evalueren, en om de nodige kennis en expertise op te bouwen.”

Ik ben trots dat ik als onafhankelijk onderzoeker een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van onze provincie voor alle inwoners, dieren en natuur.”

Ontwikkelen tot een volwaardig auditor

“Hoewel ik een bedrijfskundige studie heb gevolgd en dus in de basis niet ben opgeleid als operational auditor, biedt de provincie mij alle mogelijkheden om opleidingen te volgen die aansluiten bij mijn vakgebied. Zo volg ik dit jaar trainingen gericht op auditing, management control, auditmethodologie en auditvaardigheden. Ik heb het plan om na het vergaren van meer werkervaring een RO- of RE-opleiding te starten, zodat ik mijn praktijkervaring kan aanvullen met verdere theoretische kennis. Binnen mijn team wordt het volgen van opleidingen en cursussen aangemoedigd en dit is ook echt verankerd in onze cultuur. Van de provincie krijg ik alle tijd en ruimte om mezelf verder te ontwikkelen.”

 

Van jongs af aan een passie voor onderzoek

“De rol van onderzoeker zat eigenlijk al van jongs af aan in mij. Als kind was ik altijd te vinden in de bibliotheek, waar ik encyclopedieën uit de kast haalde, me inlas en vervolgens verslagen maakte over allerlei onderwerpen die ik volledig uitploos. Ik ben trots dat ik nu als onafhankelijk onderzoeker een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van onze provincie voor alle inwoners, dieren en natuur. Bovendien ben ik blij dat ik bij de provincie werk, omdat we goede arbeidsvoorwaarden hebben. Ik deel uitmaak van een prettig team met veel ervaren collega’s en we veel vrijheid hebben in ons werk. Eens in de drie weken hebben we een verplichte teamvergadering op kantoor, maar verder kunnen we ons werk zelf indelen, zolang we goede afspraken maken met onze medeonderzoekers. Het is fijn dat ik hier mijn passie kan uitoefenen en tegelijkertijd maatschappelijk bezig kan zijn. Het voelt goed om iets terug te geven aan de omgeving waarin ik ben opgegroeid en waarin ik talloze kansen en mogelijkheden heb gehad.”

Lees ook de verhalen van mijn collega’s!